Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen

Auteur Topic: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen  (gelezen 52033 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #20 Gepost op: 26 april 2011, 23:47:15
Inderdaad Red, soms krijg je spontaan last van plaatsvervangende schaamte, op de SEH, als je ziet wat er binnen komt hobbelen (of wat je aflevert). En men wil allemaal direct geholpen worden...want ik heb nu weekend en ik wil die niet doorbrengen met een pijntje links of rechts.


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #21 Gepost op: 26 april 2011, 23:56:24
Ik moet ook zeggen dat wij van de blauwe kant ons er ook nog wel eens schuldig aan maken. Het is een klein zijstapje maar sommige collega's laten ook wel eens een ambulance komen terwijl dit niet echt noodzakelijk is......  e050
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #22 Gepost op: 27 april 2011, 00:15:19
Voor verdachten etc? Dat kan ik me voorstellen, zeker als er weer eens een incident is geweest waarbij iemand ineens wat bleek te mankeren (achteraf)....''hadden we toch maar even een ambu laten kijken'', denk je dan als agent zijnde.

Of voor je collega's zelf? Ook dat vind ik niet verwonderlijk, maar zelfs begrijpelijk. Als je zo vaak blootstaat aan externe invloeden (geweld, agressie, besmettelijke dingen) Begrijpelijk dat je dan even ''gezien'' wil worden door een verpleegkundige.


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #23 Gepost op: 27 april 2011, 00:25:01
Neen, ik heb het over de restgevallen. Pas nog een ambu ter plaatse zien komen voor iemand met een gekneusde pols.... Die was door collega's aangevraagd....
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #24 Gepost op: 27 april 2011, 00:28:34
Neen, ik heb het over de restgevallen. Pas nog een ambu ter plaatse zien komen voor iemand met een gekneusde pols.... Die was door collega's aangevraagd....

Ja, gevalletje jezelf indekken dus.. ::) Want misschien was die pijnlijke pols wel een uitstraling naar de arm...  8)

als er weer eens een incident is geweest waarbij iemand ineens wat bleek te mankeren (achteraf)....''hadden we toch maar even een ambu laten kijken'', denk je dan als agent zijnde.

EN ik kan nog veel gekkere voorbeelden noemen waarvoor wij uitrukken...maar we geven momenteel een erg slecht voorbeeld, dit is geen zijstapje meer.  ^-^ Misschien moet een collega mod even ingrijpen? Of je splitst de boel ff af.. Zo niet: sssht. Ontopic maar weer.  e050


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #25 Gepost op: 29 april 2011, 08:57:06
'Minder eerste hulpposten in ziekenhuizen'
BREDA - Al enige tijd discussiëren met name de zorgverzekeraars over het terugdringen van het aantal posten spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen.

Dat zou een hoop geld besparen en bovendien de kwaliteit ten goede komen. Want, zo is de opvatting, de overgebleven SEH's kunnen meer mensen behandelen en meer specialisten in dienst nemen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft in principe geen bezwaar tegen minder SEH's in Nederland, zo bleek vorige maand tijdens een debat in de Tweede Kamer. Schippers stelt wel de voorwaarde dat na melding een ambulance binnen drie kwartier met een patiënt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis moet zijn.

Een en ander was voor de NOS aanleiding om een consultancybureau opdracht te geven uit te zoeken wat de gevolgen zijn. Het bureau berekende dat bij het strikt hanteren van deze norm er maar 47 posten voor spoedeisende hulp nodig zijn, 58 SEH's kunnen dicht.

Op dit moment bezoeken jaarlijks twee miljoen patiënten de 105 SEH's. De ziekenhuizen zijn terughoudend in het geven van commentaar. Schippers komt binnenkort met een notitie waarin ze haar standpunt zal toelichten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt het daarom nog te vroeg voor een reactie.

Ook de drie West-Brabantse ziekenhuizen die over SEH's beschikken, willen in dit stadium nog niet inhoudelijk reageren.

De discussie over het aantal posten voor spoedeisende hulp komt op een moment dat in Bergen op Zoom juist volop geïnvesteerd wordt in 24-uurs zorg. In Ziekenhuis Lievensberg wordt in oktober namelijk een nieuwe afdeling spoedeisende hulp geopend. In plaats van één heeft Lievensberg straks de beschikking over twee traumakamers. Het aantal behandelplekken verdubbelt van vier naar acht. "Wij hechten aan een goede SEH en intensiveren de zorg. Daarom hebben we ook twee speciale SEH-artsen in dienst genomen, en er is een vacature voor een derde. Daarnaast komen huisartsenpost en spoedeisende hulp straks onder één dak, waar ze een gezamenlijke balie hebben", zegt woordvoerster Elma Gortworst van Lievensberg.

Nauwe samenwerking tussen huisartsenpost en SEH zal volgens haar ook onnodig gebruik van de spoedeisende hulp tegengaan. Het ziekenhuis heeft 'kennisgenomen' van de plannen over terugdringing van het aantal SEH's. Of dat gevolgen heeft voor de spoedpost in Lievensberg, weet Gortworst niet. "De discussie moet nog gevoerd worden." Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, dat ook een spoedpost in huis heeft, laat bij monde van woordvoerster Herma Moerkerken weten pas officieel te willen reageren als de minister haar notitie klaar heeft. "Wij wachten de landelijke besluitvorming af en kunnen dan pas bepalen wat dat voor ons betekent", zegt ook Judith Jansen, woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis, met een volwaardige SEH aan de Molengracht in Breda. "We vinden het in zijn algemeenheid goed om naar doelmatigheid en kwaliteit van het zorglandschap te kijken. Of dat moet leiden tot minder SEH's kun je nu nog niet zeggen."

De zorgverzekeraars pleiten al langer voor minder spoedeisende hulpafdelingen. "Wij willen een goede invulling van de acute zorg, waarbij je rekening houdt met regionale verschillen", zegt Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland. "Met het oog op de kwaliteit pleiten wij sowieso voor concentratie van ziekenhuiszorg. Niet alle ziekenhuizen hoeven alles te kunnen. En dat geldt ook voor de acute zorg. Concentratie leidt tot kwaliteitsverbetering."

Kniest windt er geen doekjes om dat kostenbesparing een belangrijke reden is om te pleiten voor sluiting van een aantal SEH's. Hij refereert in dat verband aan een onderzoek van een Haagse ambtelijke werkgroep die vorig jaar berekend heeft dat er 260 miljoen euro per jaar bespaard wordt als Nederland teruggaat naar pakweg zestig SEH's. De zorgverzekeraars willen niet over één nacht ijs gaan. Kniest: "De overheid zal eerst de randvoorwaarden en kwaliteitscriteria moeten.
http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/8582960/Minder-eerste-hulpposten-in-ziekenhuizen.ece


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #26 Gepost op: 25 mei 2011, 10:38:37
'Halveren SEH’s wel degelijk nadelig'

Halvering van het aantal spoedeisendehulpposten (SEH’s) naar 47 leidt er wel degelijk toe dat een groot aantal mensen de SEH niet zo snel zal kunnen bereiken als voorheen. Dat blijkt uit een onderzoek van softwareaanbieder ORTEC. Dit onderzoeksresultaat staat haaks op de uitkomsten van het onderzoek dat de NOS eerder uitvoerde naar dit onderwerp.

Minister Schippers (VWS) zei in april in antwoord op Kamervragen geen bezwaar te hebben tegen het terugbrengen van het aantal SEH’s. De NOS heeft destijds in reactie op dit nieuws onderzoek laten doen naar het minimale aantal benodigde SEH’s, daarin rekening houdend met de voorwaarde dat een ambulance binnen 45 minuten na melding met de patiënt op een SEH moet kunnen zijn. Het NOS-onderzoek geeft aan dat 47 SEH’s dan volstaan. Dit is een sterke vermindering ten opzichte van de ruim 100 SEH’s die ons land momenteel heeft.

Ranvoorwaarde
In het onderzoek van ORTEC is met een andere randvoorwaarde van de minister rekening gehouden. Namelijk het gegeven dat een ambulance binnen 15 minuten na melding op de plaats van melding moet kunnen zijn. Effectief betekent dit dat er dan nog maximaal dertig minuten over zijn om van de plaats van melding bij een SEH te komen. Uit het onderzoek van ORTEC blijkt dat halvering betekent dat circa twintig procent van de bevolking niet meer binnen 10 minuten op een SEH kan zijn, waar dat eerder wel zo was. Daarnaast groeit het aantal mensen dat niet binnen 30 minuten op een SEH kan zijn vanaf de plaats van melding met 80.000 (0,5 procent).

Discussie
“Hieruit komt dus naar voren dat een groot aantal mensen de SEH niet zo snel zal kunnen bereiken als voorheen”, stelt ORTEC-onderzoeker Bart Veltman. “Of we dit, maatschappelijk gezien, betreuren of accepteren lijkt ons juist het onderwerp te mogen zijn van de discussie en de besluitvorming. Ons pleidooi betreft de nuance te behouden in die discussie door meer criteria mee te laten wegen. Meer dan enkel de vraag 'kunnen we op tijd zijn?'. En meer dan de analyse naar bereikbaarheid die wij hebben gedaan. Al geeft die analyse op zich al aan dat 47 te krap zal zijn.”
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Halveren-SEHs-wel-degelijk-nadelig.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #27 Gepost op: 25 mei 2011, 10:48:25
Niet dat ik nu voor halvering van het aantal SEH's ben, maar met het kwartier aanrijtijd was al rekening gehouden.
Er was uitgegaan van het golden hour. Een kwartier aanrijtijd dan heb je nog 45 minuten om in het ziekenhuis te komen.
Waar echter geen rekening gehouden mee wordt is de behandeltijd op locatie van de patiënt, the platinum minutes http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=35122.0

Bovendien is er nog wel wat discussie of het golden hour nu moet eindigen bij aankomst in het ziekenhuis of dat behandeling in het ziekenhuis ook onderdeel uit maakt (of zou moeten maken) van het golden hour.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #28 Gepost op: 25 mei 2011, 17:59:08
Niet dat ik nu voor halvering van het aantal SEH's ben, maar met het kwartier aanrijtijd was al rekening gehouden.
Er was uitgegaan van het golden hour. Een kwartier aanrijtijd dan heb je nog 45 minuten om in het ziekenhuis te komen.
Waar echter geen rekening gehouden mee wordt is de behandeltijd op locatie van de patiënt, the platinum minutes http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=35122.0

Bovendien is er nog wel wat discussie of het golden hour nu moet eindigen bij aankomst in het ziekenhuis of dat behandeling in het ziekenhuis ook onderdeel uit maakt (of zou moeten maken) van het golden hour.

De vraag is eigenlijk waarom wij een wetenschappelijk achterhaald standaard (Gouden Uur) als meetpunt gebruiken in deze kwestie?
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


complex

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 81
  • SEH/Anesthesie vpk
Reactie #29 Gepost op: 25 mei 2011, 20:44:27
Omdat zij die dat gebruiken, ook van achterhaald niveau zijn blijkbaar  0098

sorry ik heb weinig goede woorden over de politiek,raden van bestuur en dergelijke die maatregelen willen invoeren, terwijl zij eigenlijk niet goed op de hoogte zijn van wat er precies in de praktijk speelt.