'Minder eerste hulpposten in ziekenhuizen'BREDA - Al enige tijd discussiëren met name de zorgverzekeraars over het terugdringen van het aantal posten spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen.
Dat zou een hoop geld besparen en bovendien de kwaliteit ten goede komen. Want, zo is de opvatting, de overgebleven SEH's kunnen meer mensen behandelen en meer specialisten in dienst nemen.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft in principe geen bezwaar tegen minder SEH's in Nederland, zo bleek vorige maand tijdens een debat in de Tweede Kamer. Schippers stelt wel de voorwaarde dat na melding een ambulance binnen drie kwartier met een patiënt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis moet zijn.
Een en ander was voor de NOS aanleiding om een consultancybureau opdracht te geven uit te zoeken wat de gevolgen zijn. Het bureau berekende dat bij het strikt hanteren van deze norm er maar 47 posten voor spoedeisende hulp nodig zijn, 58 SEH's kunnen dicht.
Op dit moment bezoeken jaarlijks twee miljoen patiënten de 105 SEH's. De ziekenhuizen zijn terughoudend in het geven van commentaar. Schippers komt binnenkort met een notitie waarin ze haar standpunt zal toelichten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt het daarom nog te vroeg voor een reactie.
Ook de drie West-Brabantse ziekenhuizen die over SEH's beschikken, willen in dit stadium nog niet inhoudelijk reageren.
De discussie over het aantal posten voor spoedeisende hulp komt op een moment dat in Bergen op Zoom juist volop geïnvesteerd wordt in 24-uurs zorg. In Ziekenhuis Lievensberg wordt in oktober namelijk een nieuwe afdeling spoedeisende hulp geopend. In plaats van één heeft Lievensberg straks de beschikking over twee traumakamers. Het aantal behandelplekken verdubbelt van vier naar acht. "Wij hechten aan een goede SEH en intensiveren de zorg. Daarom hebben we ook twee speciale SEH-artsen in dienst genomen, en er is een vacature voor een derde. Daarnaast komen huisartsenpost en spoedeisende hulp straks onder één dak, waar ze een gezamenlijke balie hebben", zegt woordvoerster Elma Gortworst van Lievensberg.
Nauwe samenwerking tussen huisartsenpost en SEH zal volgens haar ook onnodig gebruik van de spoedeisende hulp tegengaan. Het ziekenhuis heeft 'kennisgenomen' van de plannen over terugdringing van het aantal SEH's. Of dat gevolgen heeft voor de spoedpost in Lievensberg, weet Gortworst niet. "De discussie moet nog gevoerd worden." Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, dat ook een spoedpost in huis heeft, laat bij monde van woordvoerster Herma Moerkerken weten pas officieel te willen reageren als de minister haar notitie klaar heeft. "Wij wachten de landelijke besluitvorming af en kunnen dan pas bepalen wat dat voor ons betekent", zegt ook Judith Jansen, woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis, met een volwaardige SEH aan de Molengracht in Breda. "We vinden het in zijn algemeenheid goed om naar doelmatigheid en kwaliteit van het zorglandschap te kijken. Of dat moet leiden tot minder SEH's kun je nu nog niet zeggen."
De zorgverzekeraars pleiten al langer voor minder spoedeisende hulpafdelingen. "Wij willen een goede invulling van de acute zorg, waarbij je rekening houdt met regionale verschillen", zegt Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland. "Met het oog op de kwaliteit pleiten wij sowieso voor concentratie van ziekenhuiszorg. Niet alle ziekenhuizen hoeven alles te kunnen. En dat geldt ook voor de acute zorg. Concentratie leidt tot kwaliteitsverbetering."
Kniest windt er geen doekjes om dat kostenbesparing een belangrijke reden is om te pleiten voor sluiting van een aantal SEH's. Hij refereert in dat verband aan een onderzoek van een Haagse ambtelijke werkgroep die vorig jaar berekend heeft dat er 260 miljoen euro per jaar bespaard wordt als Nederland teruggaat naar pakweg zestig SEH's. De zorgverzekeraars willen niet over één nacht ijs gaan. Kniest: "De overheid zal eerst de randvoorwaarden en kwaliteitscriteria moeten.
http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/8582960/Minder-eerste-hulpposten-in-ziekenhuizen.ece