Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen

Auteur Topic: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen  (gelezen 52806 keer)

0 gebruikers (en 8 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,821
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #40 Gepost op: 11 november 2011, 00:11:34
Martiniziekenhuis boos op UMCG
door RTVOOG op 10 nov 2011

Het Martiniziekenhuis is boos op het UMCG,. Het UMCG vindt zichzelf het aangewezen ziekenhuis voor spoedeisende hulp. Landelijk moet de helft van de spoedeisend hulp gevende ziekenhuizen verdwijnen. Dat is de mening van de gezondsheidraad. Dat betekent dat de spoedeisende hulp van het Martiniziekenhuis moet sluiten. Het Martiniziekenhuis laat bij monde van bestuursvoorzitter Feenstra weten dat een academisch ziekenhuis geen eenvoudige gevallen moet behandelen. Feenstra is vooral bang dat de aanrijtijden van de ambulances langer zullen worden
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #41 Gepost op: 6 december 2011, 09:15:53
‘Debat sluiting SEH’s onvoldoende doordacht’
5 december 2011
Het debat over de sluiting van spoedeisende hulpposten (SEH’s) is onvoldoende doordacht. Dat schrijft bestuurder Dirk Schraven van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein namens de gehele raad van bestuur in het Financieele Dagblad.

“We moeten af van versimpelde discussies over ‘de helft van de SEH’s moet dicht’ en veel meer gaan kijken naar een adequate inrichting van de acute zorg in regioverband”, schrijft Schraven in het FD. Het is volgens de bestuurder vooral belangrijk om het juiste profiel te kiezen voor de diverse SEH’s, in samenhang met huisartsenposten.

Sluiting SEH's
Volgens de raad van bestuur zijn er drie redenen om niet over te gaan tot sluiting van de helft van de SEH’s. Ten eerste gaat volgens hen het kwaliteitsargument niet op. “Het is mogelijk dat sommige SEH’s, met name in dunbevolkte gebieden, de gewenste kwaliteitsstandaard niet halen maar dit geldt zeker niet voor de helft van de posten.” Ten tweede is doelmatigheid volgens het St. Antonius Ziekenhuis beter te realiseren door bijvoorbeeld een volledige integratie van SEH’s met huisartsenposten of door de zorg rond acute hartzorg, bevallingen en grote trauma’s regionaal beter op elkaar af te stemmen. “In de derde plaats neemt bij sluiting van een SEH het ‘serviceniveau’ aan bewoners in de directe omgeving van het ziekenhuis aanzienlijk af, zelfs als ze binnen 45 minuten wel een ander ziekenhuis kunnen bereiken.”
http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/12811/Debat-sluiting-SEHs-onvoldoende-doordacht.htm


Ambu ALS

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 87
  • Beroepsmatig in de ambulancezorg werkzaam
Reactie #42 Gepost op: 6 december 2011, 17:27:01
Het Martiniziekenhuis laat bij monde van bestuursvoorzitter Feenstra weten dat een academisch ziekenhuis geen eenvoudige gevallen moet behandelen. Feenstra is vooral bang dat de aanrijtijden van de ambulances langer zullen worden

Hu ? Als ik het argument van aanrijtijden tussen het Martini en het UMCG doortrek buiten de stand Groningen dan moeten we dus binnen elke 10 kilometer een ziekenhuis of minstens een SEH oprichten ? Halvering wordt zo vertienvoudiging. Strak plan  >:D
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #43 Gepost op: 15 december 2011, 08:47:37
Liemers bezorgd over ambulancezorg
ZEVENAAR - De zes Liemerse gemeenten en de huisartsen daar maken zich zorgen over de ambulancezorg als het ziekenhuis in Zevenaar per 1 april de spoedeisende hulp sluit. Ze willen snel een gesprek met de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Doesburg, Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar willen net als de huisartsen de garantie dat mensen altijd binnen 45 minuten bij de spoedeisende hulp zijn.

Het ziekenhuis kondigde vorige maand aan de spoedeisende hulp te sluiten, omdat er te weinig gespecialieerd personeel is.
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1271721/Liemers-bezorgd-over-ambulancezorg.htm


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #44 Gepost op: 17 februari 2012, 08:02:18
Minder medische spoedhulp in de nacht

Laatste update:  16 februari 2012 17:02

 DEN HAAG - In de nacht en tijdens weekeinden kan een aantal posten voor spoedeisende hulp (SEH's) hun deuren dichthouden.

Dat schrijft de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan minister Schippers van VWS.

Volgens het advies is snelheid niet het enige dat telt als de patiënt daardoor niet meteen gespecialiseerde zorg krijgt.
 
Het is daarom beter minder posten met meer of snel oproepbare specialisten open te hebben tijdens dagdelen waarin minder patiënten zich melden.

De raad vindt wel dat altijd binnen 45 minuten een SEH bereikbaar moet zijn. Overdag moeten alle zogenoemde basis-SEH's wel open zijn.

Het is volgens de raad nog onduidelijk hoeveel hulpposten hun deuren af en toe dicht kunnen houden. Er moet binnen de zorgsector en met de minister overlegd worden welke SEH's in aanmerking komen. Daarbij krijgen posten met van nature meer specialisten op de vloer voorrang.

© ANP
http://www.nu.nl/gezondheid/2742759/minder-medische-spoedhulp-in-nacht.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #45 Gepost op: 17 februari 2012, 08:24:54
Als ze dan maar wel zorgen voor voldoende ambulances die wat verder moeten rijden en dus meer tijd kwijt zijn om hun patiënt af te leveren bij een SEH.
Om waarschijnlijk vervolgens na een paar uur de patiënt weer op te halen en over te plaatsen naar een ziekenhuis zonder SEH die (nog) wel voldoende opname capaciteit heeft.
 :-X


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #46 Gepost op: 20 februari 2012, 21:13:43
Volwaardige plek ambulance in zorgoverleg
 
ZWOLLE (ANP) - Ambulancezorg Nederland zou een volwaardige plek moeten hebben in het overleg over de hervormingen in de zorg. Dat zei voorzitter Hans Simons maandag.

Simons is verbaasd dat zijn organisatie geen volwaardige plek heeft aan de onderhandelingstafel. "De ambulance is in 20 jaar tijd veranderd van puur een vervoersmiddel naar een dienst waarbij hoog opgeleid personeel belangrijke eerste zorg kan verlenen. De komende jaren zal de discussie zich meer en meer toespitsen op regionale samenwerking met een sterke eerste lijn", meent Simons.

Mede daarom betoogt hij dat de norm dat patiënten binnen 45 minuten op een spoedeisende hulp moeten kunnen zijn, opnieuw onder de loep moet. De norm moet niet direct worden losgelaten, maar ook niet krampachtig gehandhaafd. Het ambulancekorps kan volgens hem veel doen voor iemand en een ambulance kan doorrijden naar een ziekenhuis met de juiste specialisten op de vloer. "Eventueel extra opleiden van ambulancepersoneel of bijvoorbeeld meer differentiatie met die norm is het onderzoeken waard."

http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Ziekenhuizen/7286/Volwaardige-plek-ambulance-in-zorgoverleg


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #47 Gepost op: 1 maart 2012, 17:47:18
Citaat
Geen strengere normen verloskunde en SEH

Minister Schippers ziet voorlopig af van strengere eisen aan spoedzorg en acute verloskundige zorg. Onder meer omdat het wegens krapte op de arbeidsmarkt voor veel ziekenhuizen lastig wordt om te allen tijde specialistische zorg voorhanden te hebben.

De minister liet vandaag per brief aan de Tweede Kamer weten dat zij de nieuwe normen voor SEH’s en verloskundige zorg niet onverkort zal invoeren. De minister ziet twee problemen die een snelle invoering van de normen in de weg staan.

Ten eerste is er onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar om op alle SEH’s zeven dagen per week 24 uur per dag een dienstrooster rond te krijgen. Daarnaast zou het sluiten van SEH’s die niet aan de normen voldoen ertoe kunnen leiden dat een deel van de spoedpatiënten niet meer binnen 45 minuten de eerste hulp kan bereiken.

[...]

De minister wil de komende tijd met het veld in gesprek om mee te denken over een creatieve invulling van hogere kwaliteitseisen. Zij nodigt met name de kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden uit om daarover met haar in gesprek te gaan. De minister wil onder meer bekijken hoe zij toch een rol kunnen blijven vervullen bij de acute verloskundige zorg.

Bron en volledig artikel: Medisch contact


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #48 Gepost op: 18 mei 2012, 20:36:43
Spoedeisende zorg moet en kan dichtbij

Bezuinigingsplannen gebaseerd op misvattingen

Wie beweert dat Nederland wel met minder afdelingen Spoedeisende Hulp toe kan, heeft het mis. Rapporten die deze inkrimping aanprijzen, hanteren verkeerde premissen en vergeten dat de patiënt er slecht mee af is.

De laatste tijd wordt nogal eens beweerd dat, zolang de aanrijtijd maximaal 45 minuten blijft, het aantal SEH’s wel verkleind en zelfs gehalveerd kan worden. Bijvoorbeeld in het rapport van de Gezondheidsraad uit februari.1 Maar die redenering is gebaseerd op aannames die niet kloppen en dus nodig ontzenuwd moeten worden.

Traumatologie
Een grote misvatting in alle rapporten, en overigens ook in een ingezonden brief in Medisch Contact (MC 7/2012: 423), is dat op een afdeling Spoedeisende Hulp voornamelijk traumatologie wordt gezien. Dit is pertinent onjuist, zo blijkt uit metingen op de SEH van het middelgrote ziekenhuis waar ik werk, waar een 24-uursdekking door KNMG-erkende SEH-artsen gewaarborgd is en waar dus een scherp beeld bestaat van de patiënten die zich presenteren. Op deze middelgrote SEH heeft 45 procent van de patiënten chirurgische problemen, gevolgd door 20 procent intern-geneeskundige problematiek, 10 procent neurologische, 10 procent cardiologische aandoeningen en een restgroep van 15 procent met longziekten, kindergeneeskunde, kno, orthopedie, urologie en gynaecologie. De chirurgische patiënten zijn dan wel de grootste groep, echter de traumatologie omvat hiervan hoogstens de helft.

Eigen vervoer
Daarnaast lijkt men ervan uit te gaan dat patiënten de Spoedeisende Hulp voornamelijk per ambulance bereiken. De overgrote meerderheid bezoekt mijn Spoedeisende Hulp op eigen initiatief of na verwijzing vanuit de eerste lijn met eigen vervoer. Dat duurt vaak langer, zeker als mensen de weg niet weten of in paniek zijn. Als er dus SEH’s sluiten met als argument dat de ambulance de verder weg gelegen spoedpost nog in 45 minuten kan bereiken, wil dat niet automatisch zeggen dat die aanrijtijd ook gehaald wordt met het eigen vervoer. Daar komt bij dat in niet-stedelijk gebied, de 45 minuten (die overigens bestaat uit een aanrijtijd van 15 minuten na melding, 5 minuten stabilisatie en inladen en 25 minuten aanrijtijd naar een afdeling Spoedeisende Hulp) sowieso soms te krap is.

Indelen
Een andere misser, die met name in het rapport van de Gezondheidsraad te vinden is, is de gedachte dat de afdelingen Spoedeisende Hulp ingedeeld zouden kunnen en moeten worden in een ‘complete SEH’, een ‘profiel-SEH’ en een ‘basis-SEH’. De complete SEH zou dan alle meervoudig gewonde traumapatiënten opvangen en behandelen, de profiel-SEH alleen die patiëntencategorieën waarvoor een profielregistratie is behaald en de basis-SEH alleen patiënten met lage complexiteit. Maar de grote vraag die hier onbeantwoord blijft, is wie de waarschijnlijkheidsdiagnose stelt en op grond waarvan wordt besloten naar een bepaalde categorie SEH te rijden. De praktijkervaring is namelijk dat in de eerste lijn gestelde diagnoses vaak niet kloppen of niet volledig zijn. Voorbeelden zijn het myocardinfarct dat gastro-oesofageale reflux blijkt te zijn en het cerebrovasculair accident (CVA) dat blijkt te berusten op een bloeding in plaats van een trombolyseerbaar infarct. Waarschijnlijk zal in zulke gevallen op safe worden gespeeld, waardoor meer mensen dan nodig aanspraak maken op dure zorg ver van hun woonplaats.

Helikopter
Andersom komt ook voor, aangezien veel ernstige beelden in de eerste lijn niet als zodanig worden herkend. Sepsis is hiervan een goed voorbeeld, maar elk ander ernstig acuut beeld wordt regelmatig niet direct herkend door eerstelijnszorgverleners. Dan zal alsnog overplaatsing nodig zijn, en is het zeer de vraag of dit op tijd gerealiseerd kan worden.

In dit licht wordt er in de Discussienota Acute Zorg van het ministerie van Volksgezondheid uit 2010 tevens gerept over het in het leven roepen van een ambulancehelikopter.2 Gezien de recentelijk verschenen uitkomsten over de inzet van traumahelikopters in Nederland lijkt dit niet verstandig.3 Dit onderzoek liet zien dat inzet van een traumahelikopter geen meerwaarde heeft boven regulier ambulancevervoer door de lange tijd die nodig is om de helikopter te laten opstijgen. Hoewel de nota specifiek aangeeft dat het hier geen traumahelikopter maar een ambulancehelikopter betreft, mogen we toch veronderstellen dat de een niet veel sneller zal opstijgen dan de ander. Van tijdwinst zal dan ook nauwelijks sprake zijn.

Ook lijkt voor de in het rapport van de Gezondheidsraad genoemde mobiele stroke unit (een ambulance met CT en labfaciliteiten) in Nederland geen plaats. Alleen al vanwege het feit dat deze erg duur zijn, terwijl je er veel nodig zou hebben. Voor patiënten met een CVA die voor trombolyse in aanmerking zouden kunnen komen, is tijd immers kostbaar.

Erkende SEH-arts
Wat zou er wél moeten gebeuren? De eis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat elke afdeling Spoedeisende Hulp minimaal één KNMG-erkende SEH-arts moet hebben, is in het licht van bovenstaande slechts een kleine stap. Vooral omdat deze ene KNMG-erkende SEH-arts veelal wordt belast met zowel curatieve als administratieve taken.

Er zijn nog geen Nederlandse studies die laten zien dat de inzet van een specifiek daarvoor opgeleide SEH-arts goedkopere zorg levert dan bij een bezetting met arts-assistenten. Maar het is wel aannemelijk. Een KNMG-erkende SEH-arts heeft minder tijd nodig om tot een (waarschijnlijkheids)-diagnose te komen, en ook minder aanvullend onderzoek en minder frequente consultatie van andere specialisten. Daarnaast wordt eerder overgegaan tot behandeling, wat zeker bij bepaalde patiëntgroepen (CVA, myocardinfarct, sepsis) duidelijke gezondheidswinst oplevert.

Steeds vaker maken afdelingen Spoedeisende Hulp voor kleine traumatologie gebruik van zogeheten fast-track behandelruimtes. Patiënten die op grond van het aanwezige letsel hiervoor in aanmerking komen, kunnen worden gezien door hiertoe speciaal opgeleide verpleegkundigen. Dit levert tijdswinst op, aangezien de verpleegkundige zowel de diagnose stelt (bijvoorbeeld fractuur) als de behandeling doet (bijvoorbeeld een gipsverband). Kosteneffectiviteit is aannemelijk.

Daarnaast ligt investering in de eerste lijn meer voor de hand dan vermindering van capaciteit in de tweede lijn. Gedeelde triage is een must, zonder discussie, omdat te veel eenvoudige en laagcomplexe problematiek nu nog wordt gezien in de tweede lijn. En waar een huisarts op basis van klinische criteria kan stellen dat een bot met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gebroken is, geldt dat niet voor de tweede lijn. Het röntgenapparaat is immers bij de hand en dit geldt ook voor laboratoriumonderzoek. Zoals ook aangegeven in recent Nijmeegs onderzoek wordt er op deze manier onnodig veel beslag gelegd op kostbare zorg.4

Slogans
Er moet en gaat bezuinigd worden in de spoedeisende zorg. Dit kan echter op veel andere manieren dan het sluiten van afdelingen Spoedeisende Hulp. Deze vergaande maatregel heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de spoedeisende zorg, maar voor de gehele zorgketen. Gevolgen die op dit moment niet of in onvoldoende mate te overzien zijn. Wie goed kijkt naar de huidige gang van zaken op een afdeling Spoedeisende Hulp, zal dit beamen.

Politieke slogans als ‘de basis moet goed’ en ‘dichtbij als het kan, iets verder weg als het moet’ klinken prachtig. Echter, de basis is al best goed en moet verder verbeterd worden in plaats van afgebroken. Spoedeisende zorg dichtbij kan en moet mogelijk zijn met de KNMG-erkende SEH-arts als aangewezen specialist, met ondersteuning van gespecialiseerde verpleegkundigen en een betere samenwerking met de eerste lijn. Want zolang als patiënten zich blijven presenteren zonder label met complexe SEH, profiel-SEH of basis-SEH, komt het nog altijd neer op mensenwerk.

Voetnoten

1. De basis moet goed! Kwaliteit bij een Basis Spoedeisende Hulp binnen een regionaal netwerk. Gezondheidsraad. 2012.
2. Discussienota Acute Zorg 2015. VWS. 2010.
3. The effect of Helicopter Emergency Medical Services on trauma patient mortality in the Netherlands. M.A.C. de Jongh, H.F. van Stel, A.J.P. Schrijvers et al. Injury, beschikbaar online vanaf 2 februari 2012.
4. Zelfverwijzers SEH jagen zorgkosten op. S. Giesberts, M. Smits, P.H.J. Giesen. MC 10/2011, 587-589.


Doutsje Idzenga, SEH-arts KNMG, ziekenhuis St Jansdal,
Harderwijk

http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/115329/Spoedeisende-zorg-moet-en-kan-dichtbij.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #49 Gepost op: 10 september 2012, 09:15:18
ZN: ‘Ingewikkelde spoedzorg concentreren’

Door specialistische spoedeisende zorg in een kleiner aantal ziekenhuizen te concentreren, kunnen de kwaliteit én de doelmatigheid van de zorg worden verbeterd. Eenvoudige spoedeisende zorg moet juist dicht in de buurt voorhanden zijn.

Dat is de kern van een visie op spoedeisende zorg die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in opdracht van de zorgverzekeraars heeft ontwikkeld. In overleg met onder meer de wetenschappelijke verenigingen, wordt deze visie verder uitgewerkt en onderbouwd. Eind van dit jaar moet er een stappenplan liggen voor de aanpak in de komende jaren.

De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen spoedeisende basiszorg en gespecialiseerde spoedeisende zorg, waarvoor bijzondere deskundigheden en voorzieningen noodzakelijk zijn. De eerste moet dicht bij de burgers beschikbaar zijn, in de vorm van SEH-afdelingen in combinatie met huisartsenposten. Zij willen de meer complexe zorg, zoals  traumazorg en spoedeisende neurologische, cardiologische, vaatchirurgische en verloskundige zorg, concentreren. Ook de intensive care wordt hierbij betrokken.

Zo ontstaan verschillende spoedeisende zorg-profielen voor ziekenhuizen: sommige krijgen een meer specialistisch profiel, andere ontwikkelen zich tot basis spoedeisende medische diensten.

De visie is gebaseerd op eerdere rapporten, richtlijnen en beschikbare literatuur. Uit declaratiegegevens van zorgverzekeraars blijkt dat er duidelijke verschillen bestaan in uitkomsten van spoedeisende zorg, die niet kunnen worden verklaard uit verschillen in patiëntkenmerken. De gegevens worden verder onderzocht.  Daarna willen de zorgverzekeraars met alle betrokken partijen gaan praten.
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/120443/ZN-Ingewikkelde-spoedzorg-concentreren.htm