Wij hebben zelf niet van deze gebouwen maar kan me ook zo voorstellen dat je goed kijkt naar de brandwerende scheidingen tussen de verschillende bedrijven.
Zolang het bedrijfsverzamelgebouw op 1 perceel is gelegen en de brandcompartimenten niet de maximale waarden overschrijden mogen de bedrijven onderling zelfs zijn gescheiden van elkaar met kippengaas.
Het probleem is inderdaad wie waar verantwoordelijk voor is. Maar dit probleem speelt zich niet alleen af in de bedrijfsgebouwen waarin allerlei malafide bedrijven zitten, maar ook in de simpele kantoortorens om het maar even zo te noemen.
Vaak worden deze per verdieping verhuurd aan andere bedrijven, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de ene verdieping wel een gebruiksvergunning nodig heeft en de andere weer niet. Wij schrijven dan de eigenaar aan en zorgen dat er voor de gezamenlijke delen van het pand een vergunning komt om zodoende dus ook de installaties en andere bouwkundige voorziening op orde te kunnen brengen. Daarnaast zijn vanuit de regelgeving ook eisen te stellen aan bestaande panden. Bij nieuwbouw is het allemaal een stukje makkelijker omdat dan meestal niet bekend is wie de huurders worden en zodoende kun je dus al voor het hele pand alle eisen stellen.
Wij hebben al verschillende malen brand gehad in bedrijfsverzamelgebouwen. Een daarvan sprong er wel bovenuit. Het betrof een brand in een gebouw waar verschillende kunstenaars een atelier houden. Een van de ateliers brandde uit en de andere huurders stelde de gemeente aansprakelijk voor de geleden schade omdat in hun ogen elk atelier (dus bedrijf) brandwerend afgescheiden diende te zijn. Dit bleek dus niet juist en de gemeente kon dus ook niet aansprakelijk worden gesteld.