Code Blauw; duiker in nood in Schiedamhttp://www.hulpdienstenonline.nl/code-blauw-duiker-nood-schiedamBron tekstbijdrage: Michael Oosterwaal
Laatst bijgewerkt op 04 apr 2011 om 16:04
Maandagmiddag 4 april is er door de brandweer en ambulancedienst geoefend op een duikincident bij de brandweer. Het scenario zag er als volgt uit.
De brandweer van Rotterdam-Zuid is met de duikwagen gealarmeerd voor een assistentie aan de politie. Er zou een kluis op de bodem van de Voorhaven liggen in Schiedam. De politie wil graag dat deze omhoog gehaald wordt. De brandweer van Rotterdam-Zuid gaat om 12:30 uur naar de Voorhavenkade. Deze laten een duiker in het water die naar de kluis gaat zoeken.
Nadat de duiker bijna 40 minuten onderwater is geeft hij aan de DuikPloegLeider (DPL) door dat hij vast is komen te zitten. Dit wordt direct doorgegeven aan de meldkamer die om 13:17 uur gelijk een tweede duikteam alarmeerde, een hoogwerker, twee blusvoertuigen en een officier van dienst.
Op datzelfde moment gaat er een gereedstaande duiker van brandweer Rotterdam-Zuid, die in geval van nood in kan grijpen, het water in. Met een noodset waarvan er maar één aanwezig is op dit moment wordt de eerste duiker die in nood is opgezocht een aangesloten op de noodset waarmee een duiker ruim twee uur onderwater kan blijven. Nadat de duiker is gevonden en is aangesloten op de noodset komt ook de tweede duiker in nood te zitten.
Nu zijn ze volledig afhankelijk van het tweede duikteam dat nog onderweg is naar de Voorhavenkade. In dit geval is dit brandweer Schiedam. Duikers kunnen onderwater vast komen te zitten in allerlei dingen. Brandweer Schiedam is inmiddels ter plaatse en gaat direct het water in om de twee duikers te redden. De eerste duiker die in nood was, is veilig naar de oppervlakte gebracht. De tweede kwam echter in de problemen bij het naar boven komen. Pijn op de borst en kortademigheid zijn de eerste klachten.
De duiker is op de kant en ziet er blauw en benauwd uit. Een ambulance komt met spoed ter plaatse om medische hulp te verlenen. De collega's van de duiker dienen als eerste zuurstof toe voordat de ambulance ter plaatse is, hierna nemen zij het over.
De ambulancedienst gaf daarna een demonstratie aan de brandweermannen wat hun doen met duikslachtoffers. In real life zal hier dan ook een traumateam bij aanwezig zijn. Duikslachtoffers zullen in de meeste gevallen naar speciale medische duikcentra vervoerd worden. De dichtstbijzijnde is dan Antwerpen of Den Helder. Dit transport wordt in de meeste gevallen per traumahelikopter gedaan.
Nadat alle vragen zijn gesteld geeft de officier van dienst nog even korte informatie over wat er na het incident gebeurt met betrekking tot het inlichten van familie en onderzoek naar het ongeval. Kortom een leerzame oefening voor zowel de brandweer als de ambulancedienst.
Foto's: Michael Oosterwaal - www.michaeloosterwaal.nlhttp://www.hulpdienstenonline.nl/code-blauw-duiker-nood-schiedam