Dat zou inderdaad het mooist zijn, helaas word water nog weleens gebruikt als regiogrens. een centralist van de meldkamer maakt eerst een snelle inschatting van het incident gaat daarna eenheden alarmeren en daarna pas de randvoorwaarden eromheen bekijken. bijschaven kan tijdens de opkomst en het inmelden van de eenheden. Helaas word er nog weleens vergeten te kijken wat andere regio's doen. Dit zal je bij grensgevallen blijven houden!!Ook dat de 112 binnenkomt bij 2 regio's. (deze gevallen gaan er in de toekomst waarschijnlijk toch minder worden als de ontwikkelingen doorgaan in meldkamer land. van 25 naar 10 of nog minder)
Wat wel belangrijk is is dat er een regio jullie hoofdregio zou moeten zijn en die bepalen of je inzetbaar bent of niet. anders vaar je straks naar incident x voor regio A en word je gealarmeerd voor incident Y door regio B. regio B verwacht dat je opkomt en ze weten niet dat je al een andere klus gekregen hebt door regio A. Of regel dat er bij inzet van jullie eenheden de andere regio geinformeerd word. of door de centralist meldkamer of door een infocode oid door te sturen.
succes
Wij gaan er wel uitkomen, maar het blijft even zoeken naar de (on)mogelijkheden. We worden door Gelderland-Zuid maar zo'n 3-5 keer per jaar gealarmeerd, dus de kans dat er tegelijk ook iets in Brabant-Noord gebeurt is zeer zeer klein. De kans dat er vanuit beide regio's een alarmering komt voor hetzelfde incident is daarentegen aanzienlijk. Ik ben vooral benieuwd naar de afstemming in die situatie, zowel tussen GMK's als tussen eenheden op beide oevers.
Overigens beschikken we over genoeg mensen en meerdere voer- en vaartuigen, maar leveren we op contract maar 1 eenheid (auto+boot+bemanning) voor de regio. Als er al 2 incidenten tegelijk zouden zijn (kans is nihil), kunnen we altijd nog 2 eenheden op pad sturen
Het vervelende in deze regio blijft dat de rivier een grens vormt op veel gebieden (gemeenten, provincie, veiligheidsregio, vakantiespreiding), maar dat de bewoners zich daar weinig van aantrekken. Vooral Maasdriel (westpunt van Gelderland-Zuid) is qua voorzieningen (winkels, scholen, ontspanning etc.) meer gericht op Brabant dan op Gelderland. Zij hebben als gemeente ook jarenlang een samenwerking gehad met de gemeente Den Bosch, tot de provinicies hier tussen kwamen. Voor veel bewoners is de rivier het midden van hun leefomgeving, terwijl het bestuurlijk een grens vormt....