Bedreigen via twitter ‘bizarre trend’ http://copsincyberspace.wordpress.com/2011/04/13/bedreigen-via-twitter-bizarre-trend/13 april 2011
Posted by copsincyberspace
De laatste tijd lijkt twitter wel synoniem aan dreigen. Alsof er alleen nog maar dreigtweets verstuurd worden. Wie zoekt op sommige hashtags zou dat idee wel eens kunnen krijgen: vooral jongeren lijken in twitter een uitlaatklep te hebben gevonden. De een noemt het ‘poging tot humor’, de ander praat van ‘ziekelijke grappen’ maar punt is en blijft dat politie en justitie deze dreigtweets zeer serieus nemen. ‘Je moet er niet aan denken dat er wel iets gebeurt’, heet het dan.
Een paar uur na de schietpartij in Alphen twitterde @sshurandy dat hij de ’6 kills’ van Tristan van der Vlis zou gaan ‘overtreffen’. Omdat hij in zijn tweet de hashtag #alphen gebruikte, viel dat natuurlijk direct op. Honderden twitteraars rapporteerden het voorval aan de politie, die snel daarop terugtwitterde dat er actie zou worden ondernomen. De twitteraar, een jongen van 17 uit Hoogvliet, Rotterdam werd snel opgepakt, in verzekering gesteld, voorgeleid en moet nu twee weken in voorarrest blijven. Met name dat laatste zorgt voor discussie: stelt justitie een voorbeeld of is het buitenproportioneel?
@sshurandy was niet de enige. Op twitter verschenen meer vergaande dreigtweets. Een jongen (17) uit Leiden werd maandag aangehouden nadat hij via twitter een ‘shooting’ had aangekondigd bij een supermarkt in de regio. Korpschef Jan Stikvoort zegt dat dit soort mensen ‘er op kunnen rekenen dat ze worden aangepakt’. Hij vindt het maar ‘ziekelijke grappen’. Vanavond, terwijl dit bericht online ging, kwam de volgende arrestatie: in Rotterdam werd een twitterbedreiger aangehouden die het politiebureau in Hellevoetsluis dreigde op te blazen. De oogst van 2011 omvat verder de zaken rond gymnaste Charlotte Bouwman die in februari een ‘terreuraanslag’ op haar school aankondigde, een tiener uit Sittard die een AH-filiaal wilde platleggen en een jochie van 13 uit Groningen die meldde zijn school op te willen blazen. Van wat langer terug zijn de twitterbedreiging van Femke Halsema (dader staat momenteel terecht) en de zaak van de Haagse voetbalsupporter die tijdens het WK2010 opruiende teksten twitterde. Hij kreeg 100 uur werkstraf plus een voorwaardelijke celstraf. De meeste daders bekennen snel en bieden excuses aan. Die komen op hetzelfde neer. Ze hadden het niet zo bedoeld, het was een grap, het was alleen maar provocatie, het was ironisch bedoeld. Maar ja, dat haal je niet uit een klein berichtje van maximaal 140 tekens. Om de ‘grap’ daarvan te zien, helpt het in ieder geval als politie en justitie snappen hoe twitter werkt. In het geval Bouwman moest ze bij het verhoor nog uitleggen wat een hashtag is … Dat zal nu niet meer nodig zijn. In ieder geval nemen politie en justitie de dreigtweets serieus, ook al kan uit de context (gebruik van smileys, andere tweets) het idee onstaan dat ze overduidelijk nep zijn. Take no chances, lijkt het devies. Het lijkt de meesten vooralsnog niet af te schrikken. Vanmorgen twitterde middelbare scholiere Ella Euwema nog ‘Ik ga alle leraren vermoorden’. Die tweet is inmiddels verwijderd, een paar uur later excuseert ze zich. ‘Tweet was dom, uiteraard meende ik er niets van’. Maar ja, de trend lijkt hiermee geen vroege dood te sterven. Onsociaal gedrag op sociale media zal nog een hele kluif voor politie en justitie worden, voorspellen journalisten-in-opleiding aan de Erasmus.
In Hollands-Midden zijn ze er ondertussen flink druk mee. Internetsurveillanten zoeken actief naar de dreigingen op twitter en andere sociale media. In alle gevallen volgt onderzoek naar de verzender, plus aanhouding. Indien mogelijk worden de kosten van de politie-inzet op de dader verhaald, zo laat de politie weten. In totaal zijn al vier mensen aangehouden, waarvan twee naar aanleiding van een tweet. Behalve die twee dreigtweets zijn drie andere dreigtweets onderzocht.