Wapenbezit mag alleen worden getolereerd met toestemming van onze overheid welke op haar beurt weer wordt gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging.
Discussies over welke wapens er gebruikt mogen worden horen alleen daar thuis. Hetzelfde geldt voor wie wil gaan sportschieten, jagen of het aanleggen en onderhouden van een verzameling wil gaan starten.
Dat betekent dat elke verplichte koppeling met een privaatrechterlijke organisatie dient te worden vermeden. De controle behoort derhalve enkel en alleen bij de overheid. Verplicht licentiesysteem KNSA, verplicht lidmaatschap KNJV of VVNW dienen te worden gestopt. Zij mogen adviseren (graag zelfs, maak niet de fout door de enorme kennis bij deze organisaties te vernietigen!), maar een verplichte koppeling moet verdwijnen.
Waarom? Dit zijn verenigingen en inperkingen van verenigingen door de overheid is in strijd met het verenigingsrecht en derhalve onwenselijk.
Daarnaast kunnen verenigingen beslissingen nemen die individuen ernstig kunnen benadelen - met name financiëel. Voorbeeld: de discipline gebruiksgeweer is recentelijk af geschaft door de KNSA. Elke sportschutter met een lever-actiongeweer zit nu met een schadepost, want deze wapens kunnen niet meer verkocht worden in Nederland. Dat wordt dus of de wapens opschieten en inleveren of ze legaal exporteren naar het buitenland. Belachelijke situatie. Tevens heeft de volksvertegenwoordiging geen enkele controle over deze organisaties.
De huidige koppeling tussen verplicht lidmaatschap van een koepel en wapenverlof dient te worden vervangen door een ander verlofsysteem wat uit 2 delen gaat bestaan.
A: het wapenhanteringsverlof. Wil je iets gaan doen met wapens (jagen, verzamelen, schietsport), dan ga je eerst dat verlof halen bij de afdeling Korpscheftaken van je district. Daar mag vervolgens elke screening aan gehangen worden die men nodig acht waarin natuurlijk ook de psyche grondig dient te worden bekeken. Kom je er door, dan mag je lid worden van een schietvereniging, jachtakte halen of een begin maken met het bestuderen van een verzamelingsgebied - onder begeleiding van een overheidsorgaan die bekijkt of je dit serieus doet, welke ook bij machte is om dat verlof weer in te trekken als daar gegronde redenen voor zijn.
Vervolgens legt de wapenhanteringsverlofhouder na een leerperiode - als hij daadwerkelijk in het bezit wenst te komen van een vuurwapen voor de bovengenoemde doeleinden een staatsexamen inclusief psychische evaluatie af. Is dat examen succesvol afgerond, krijgt de persoon in kwestie een wapenverlof.
B: het wapenverlof wordt verstrekt na het succesvol afleggen van het staatsexamen. De overheid onderhoudt ten alle tijden periodiek contact met de verlofhouder middels controles zoals die nu ook plaats vinden ( o en by the way: 5 minuten erin en eruit is geen controle!).
Tevens dienen er continu in de politiesystemen constante checks te lopen of personen met een verlof niet in de fout gaan. Dat gebeurt nu ook al, maar ik heb mijn twijfels gezien het verleden of dat niet beter kan. Tevens verplicht de wapenverlofhouder zich tot het doen van periodieke herexamens om zeker te zijn dat het bezit aan hem of haar nog is toevertrouwd.
Voordelen:
1. Je houdt als overheid de vinger aan de pols door veel meer contactmomenten met de verlofhouder zelf. Kun je dus ook veel eerder ingrijpen indien nodig.
2. Het controleren en uitvoeren van de Nederlandse wapenwet wordt er ongelooflijk makkelijker op. Met het ontkoppelen van allerhande reglementen van wat er wel of niet gebruikt mag worden voor bijv. jacht of schietsport, kun je een paar kilo aan onzinregeltjes de deur uitflikkeren. Je kijkt alleen nog maar naar de lijst van wat er nu voor jacht of schietsport absoluut verboden is voor wat betreft looplengte van handvuurwapens, geen full-auto, kalibers etc ( 1 kleine wijziging graag: de enkelloopshagelgeweren er even uit halen - IPSC shotgun is gewoon een volwassen internationale sport!) en je houdt veel meer tijd over om te kijken of iemand überhaupt wel een vuurwapen mag hanteren of bezitten.
Want m.i. zit hem daar de fout die ten alle tijden de kop opsteekt als een verlofhouder in de fout gaat: falende controle. Concentreer je dus op de verlofhouder en veel minder op de wapens. Concentreer je op wie er lid worden van een vereniging. Wapens zijn maar bijzaak.