'Opslag wapens bij vereniging zinloos' door Johan van den Dongen en Bart Olmer
AMSTERDAM - De opslag van vuurwapens bij vereniging, en niet langer bij sportschutters thuis, is een zinloze, zelfs gevaarlijke maatregel, om drama’s zoals in Alphen aan den Rijn te voorkomen. Dit stelt Dave Zoetmulder, vooraanstaand Nederlands wapendeskundige, één van de schrijvers van het standaardwerk “Handboek Wapens & Munitie” en veel gevraagde getuige-deskundige in spraakmakende rechtszaken. Zoetmulder was ondermeer betrokken bij de rechtszaken tegen marinier Eric O. en commadokapitein Marco Kroon. In de zaak Eric O. was hij de belangrijkste ballistische deskundige.
Zoetmulder: ,,De roep om het centraal opslaan van vuurwapens van sportschutters bij de verenigingen is zinloos. De Nederlandse wapenwetgeving is de strengste van Europa. Het is in Nederland gemakkelijker om aan een illegaal vuurwapen te komen dan als lid van een schietvereniging een vuurwapenverlof te verkrijgen. Tussen het moment dat je bij een schietvereniging als aspirantlid hebt aangemeld en je een aanvraag kunt indienen voor een wapenverlof ligt minimaal 18 maanden”, stelt Zoetmulder.
Volgens de wapendeskundige zijn er vele waarborgen ingebouwd dat niet iedereen een wapen kan krijgen. ,,Allereerst moet elke aspirant-sportschutter bij het aanmelden bij een schietvereniging een recente, door het ministerie van veiligheid en justitie, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Geen VOG, geen lidmaatschap.”
Zoetmulder: ,,Veel Nederlandse schietverenigingen bestaan al meer dan 100 jaar. Bij schietverenigingen worden veelal strenge regels toegepast bij de toelating. Sportschieten is een al eeuwen bestaande vorm van sportbeoefening. Niet voor niets kennen de moderne Olympische Spelen al vanaf de eerste Spelen verschillende schietsportdisciplines. Tijdens de komende Olympische Spelen in Londen zelfs meer dan 15 verschillende disciplines. De Nederlandse schuttersassociatie KNSA viert in 2015 haar 125-jarig jubileum.”
De wapenexpert gelooft niet dat Tristan van der Vlis heeft geschoten met een automatisch wapen. Aan de hand van de foto van het wapen, oordeelt de getuige-deskundige: ,,Het is hoogstwaarschijnlijk een modern semi-automatisch geweer uit Duitsland, type Oberlander (
red: moet zijn Oberland) OA-15 met een telescoop kolf M4 en een Specter DR optical sight. Totale waarde ruim 5000 euro. Door heel snel achter elkaar de trekker over te halen geeft dit het geluid van een machinegeweer. De constructie van dit wapen is echter zodanig dat ombouwen naar volautomatisch zeer moeilijk dan wel vrijwel onmogelijk is. Als je dat al wilt doen met dit wapen, dan moet je de hele trekkergroep en de afsluitergroep vervangen, maar die onderdelen zijn niet vrij verkrijgbaar in de handel.”
Zoetmulder vreest dat het drama zal leiden tot overhaast genomen maatregelen: ,,Om alle sportschutters en de verenigingen nu over één kam te scheren als gevolg van de actie van één geestelijk gestoorde man, dat is veel te kort door de bocht. Ook het centraal opslaan van vuurwapens op de verenigingsgebouwen lost niets op. Wel maakt dat deze gebouwen tot een zeer belangrijk doelwit van de onderwereld. Bij een geslaagde inbraak heb je tegelijk een massa vuurwapens in handen. Dat gebeurt nu al zo nu en dan bij de wapenhandels”, aldus Zoetmulder, die refereert aan de inbraak bij de Amsterdamse schietclub Westpoint, waar in één avond 250 wapens werden gestolen door criminelen. Geen enkel wapen uit die spraakmakende roof is achterhaald. Zelfs de verdachten zijn recent vrijgesproken.
Zoetmulder: ,,Laat de Nederlandse wapenwetgeving zoals ze nu is. Men kan deze wel nog veel strenger maken, maar hoe wil men dat met het huidige tekort aan politie ambtenaren handhaven? Regels opstellen is één, handhaven is iets geheel anders.”
bron:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/9515844/___Wapens_niet_bij_vereniging___.html?p=1,1Het wapentype (Oberland OA-15) is familie van de AR-15 types en zeer moeilijk zoniet onmogelijk om te bouwen naar volautomatisch.