OM eist in hoger beroep 22 jaar cel in zaak 'Baflo'https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@87235/eist-hoger-beroep-22/De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep 22 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die ervan wordt verdacht dat hij op 13 april 2011 in Baflo een 29-jarige vrouw en een 48-jarige politieagent om het leven heeft gebracht. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) hem ervan dat hij heeft geprobeerd om twee buurtbewoners om het leven te brengen, dat hij drie politieagenten heeft bedreigd en dat hij heeft geprobeerd om aan een agente zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.
Op 13 april 2011 werd in een woning in Baflo het levenloze lichaam aangetroffen van een vrouw. Zij bleek om het leven te zijn gebracht door de verdachte die haar meermalen met kracht met een brandblusser op het hoofd had geslagen. 'Na deze levensberoving liep de verdachte in de richting van het treinstation van Baflo. Onderweg kwam het tot een ontmoeting met de politieagent die op zoek was naar de persoon die vermoedelijk verantwoordelijk was voor de dood van de vrouw. Al snel ontstond er een schermutseling waarbij de agent het wapen verloor en de verdachte het wapen in handen kreeg. De agent werd vervolgens met zijn eigen dienstwapen doodgeschoten. Vrijwel direct daarna gebruikte de verdachte het wapen in de richting van twee omstanders. Toen de verdachte verder liep in de richting van het treinstation, kwam het tot een treffen met meerdere politieagenten. In dat treffen heeft de verdachte met het dienstwapen in de richting van de politieagenten geschoten. Ook hebben politieagenten op de verdachte geschoten. Hierna is de verdachte aangehouden, waarbij hij een agente met het wapen op het hoofd sloeg' aldus de advocaat-generaal tijdens de zitting.
Volgens het OM heeft de verdachte met opzet gehandeld maar is er, in tegenstelling tot de visie van het OM in de eerdere procedure, geen sprake van voorbedachte raad. Dit komt doordat de Hoge Raad inmiddels de vereisten voor de voorbedachte raad heeft aangescherpt. Het OM is, gelet op deze strengere eisen, van oordeel dat er sprake is van doodslag ten aanzien van de vrouw. Ten aanzien van de politieagent is er in de visie van het OM sprake van doodslag met strafverzwarende omstandigheden, namelijk dat deze tweede doodslag werd gepleegd om te voorkomen dat hij zou worden gestraft voor de eerste doodslag. Tevens acht het OM bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan twee maal poging doodslag ten aanzien van de buurtbewoners.
Het OM sluit zich aan bij de deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) en is van oordeel dat de verdachte ten tijde van het plegen van het feit volledig toerekeningsvatbaar was en dat er dus geen sprake is geweest van een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De feiten kunnen daarom volledig aan de verdachte worden toegerekend. Ook heeft de afbouw van het medicijn Paroxetine in de visie van het OM geen doorslaggevende invloed gehad op het gedrag van de verdachte.
Bij de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder ze zijn begaan en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. 'In een explosie van geweld heeft de verdachte, eigenlijk zomaar uit het niets, twee mensen gedood. Met het vrouwelijke slachtoffer had hij een relatie. Zeker in haar eigen woning en in aanwezigheid van de verdachte had zij veilig moeten zijn. Een futiliteit bracht de verdachte tot een zodanige boosheid, dat hij haar op brute wijze van het leven beroofde. De politieagent is gedood, terwijl hij zijn werk ten dienste van de samenleving verrichtte. Aan de nabestaanden is onherstelbaar leed toegebracht. Twee burgers zijn doelwit van de verdachte geweest, terwijl zij zich op de openbare weg bevonden. De plotselinge confrontatie met de schietende verdachte moet traumatiserend hebben gewerkt. Ditzelfde zal gelden voor de andere drie politieagenten. En in de richting van de gemeenschap van Baflo moet de geweldsuitbarsting op de avond van 13 april 2011 de gevoelens van veiligheid en rust voor lange duur hebben verstoord. De ernst en impact van de bewezen te verklaren feiten rechtvaardigen de oplegging van een lange vrijheidsstraf. Anderzijds gaat het hier om een psychisch kwetsbare verdachte, hetgeen ook bij die strafeis is meegewogen', aldus de advocaat-generaal tijdens het requisitoir.
De rechtbank in Groningen veroordeelde de verdachte tot 28 jaar gevangenisstraf, nadat de officier van justitie een levenslange gevangenisstraf had geëist. De verdachte was het niet eens met de uitspraak en stelde hoger beroep in.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.