Gemeente wil schadegeld zien

Auteur Topic: Gemeente wil schadegeld zien  (gelezen 3935 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

roaldj

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 2
Gepost op: 25 april 2011, 21:50:46
Afgelopen nieuw jaar wou ik toch nog nieuw leven inblazen in de vriendschap van een aantal mensen die een dorp verderop wonen. Het was Nieuwjaars nacht en deze plaats staat er bekend om rond Nieuwjaar groots te vieren, daarin gaar het soms wat ver. Zo worden er bijvoorbeeld waardeloze  caravans/ketens van het land gehaald en in brand gestoken en met vuurwerk gestunt.
Eenmaal daar aanwezig en het nieuwe jaar was ingeluid met wat vuurwerk, gingen we richting de kern van deze plaats. Een van de mensen die in de groep zat maar niet met mij bevriend is, had in plaats van een waardeloze caravan, het schijnt achteraf, een aanhangwagen gestolen en op de weg geparkeerd. (slot geforceerd en van iemands pad). Ik heb hier bij gestaan (de plek waar de wagen in brand werd gestoken)  maar ik heb niet deel genomen aan het in brand steken van de aanhangwagen, ook niet aangezet. Ook voel ik me niet verantwoordelijke voor acties van personen die dergelijke dingen uitvoeren.
Politie kwam uiteindelijk ter plekke en wou id's zien. Zover ik weet zijn ik en 2 andere mensen opgeschreven, ik heb de agent wel gezegd dat ik hier slechts als omstander ben.
Volgende dag kreeg ik bericht dat het nog gestolen waar was ook, en dat de eigenaar v/d aanhangwagen er meer van af wist. De mensen die aanwezig zijn geweest, althans de personen die werden aangesproken, hadden afgesproken de kosten samen te gaan delen. Ik moest over de 100 euro gaan betalen voor iemands anders domme actie. Dit was ik niet van plan, ik heb dan ook niet betaald en sinds toen geen contact meer gehad op een poging na om het goed te praten.
Nu is het geval dat ik een aantal dagen geleden een brief van de gemeente gekregen heb,
‘’In de brief staat in het kort dat de kosten voor het herstellen van de schade en opruimen van rommel te verhalen op jongeren waarvan genoteerd is dat zij aanwezig zijn geweest. In het kader van groepsaansprakelijkheid. Wet etc etc ‘’
Ik ben nu al een aantal dagen behoorlijk gestrest wat ik hier mee aan moet,
Zal ik naar de groep moeten stappen, of naar de gemeente?
Zullen andere kosten , vandalisme waar ik niet mee bekend ben, naast de schade aan het wegdek veroorzaakt door de brand ook op ons verhaald worden?
Wat kost het herstellen van asfaltschade door brand en zullen we de enige 3 zijn de een acceptgiro toegestuurd zullen krijgen.
Ik ben bereid om een deel te betalen om er maar vanaf te zijn, toch niet bereid om 1/3 van de rekening,  wat dat ook zijn mogen,  voor een groep van een schatting 10 a 15 personen te betalen.
Al vind ik niet dat het terecht zou zijn dat ik iets moet betalen, zou ik mij er ergens wel in kunnen vinden, niet zoals de persoon die de aanhangwagen gewoon had moeten betalen.
Ik denk overigens niet dat de groep bereid is de rekening te delen i.v.m dat aanhangwagen incident.
En de laatste vraag, heeft iemand enig vermoeden wat asfaltherstel van een brand zou kunnen kosten?
Alvast bedankt voor de hulp




sylvester1986

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 25 april 2011, 21:57:53
Als je betaald, dan beken je in wezen schuld denk ik maar en anders laat je het voorkomen.


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #2 Gepost op: 25 april 2011, 22:10:09
Als ik dit zo lees, en ervan uitga dat er verder geen andere feiten meespelen, begrijp ik dat het niet om de schade van de aanhanger, maar het wegdek en/of opruimen/schoonmaken ervan gaat. Dat houdt ook het afvoeren van alle verbrande spullen, inclusief die aanhanger.
Je hebt immers een brief van de gemeente gehad, en die is eigenaar van de weg. Niet van de aanhanger. Wanneer de eigenaar van de aanhanger zijn schade wilt verhalen, zal hij dat rechtstreeks aan jou/jullie moeten richten. Dat gaat niet via de gemeente.

Dat jullie drieën voor de schade opdraaien komt blijkbaar doordat de politie alleen jullie namen zijn genoteerd. Daar is niets meer aan te doen volgens mij, behalve dat jullie zelf met de overige leden van de groep kunnen proberen te praten om mee te delen in de kosten.

Mijn tip: gewoon deze ene keer betalen en geen vreugdevuur meer maken/bijwonen. Het is wettelijk niet toegestaan (brandstichting) en veroorzaakt onnodige schade aan de weg (vernieling). Verzin iets leukers waarbij geen wetten overtreden hoeven te worden. En daarin zijn creatieve ideeën genoeg.

Dit is mijn persoonlijke conclusie vanuit een vroeger verleden dat ik als semi-jurist bij een gemeente werkte. Let wel, aan geen enkele reactie op dit forum kunnen enige rechten worden ontleend.


TheBeast

  • Incident-service Manager
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 531
  • BHV
Reactie #3 Gepost op: 25 april 2011, 22:25:26
wat ik er over vondt:

Tips en wetenswaardigheden met betrekking tot groepsaansprakelijkheid:

Als een aantal mensen betrokken is bij het veroorzaken van schade is het lastig om vast te stellen wie precies waarvoor verantwoordelijk is. Vandaar dat de wet een speciale regeling kent over groepsaansprakelijkheid. Dit houdt in dat ieder lid van de groep apart aansprakelijk is voor de gehele schade. Wie wat gedaan heeft maakt dan niet uit.
Groepsaansprakelijkheid geldt alleen voor schade die in groepsverband is aangericht. Een groep wil in dit geval zeggen dat twee of meer personen bij de zaak betrokken zijn. Ze hoeven ook niet langdurig een groep te vormen. Het gaat erom dat ze op het moment van de daad samen waren en er allemaal bij betrokken waren.
Groepsaansprakelijkheid geldt niet voor ouders van kinderen onder de 14 jaar. Die ouders zijn aansprakelijk voor de schade die hun eigen kind veroorzaakt heeft.
Kijk voor meer tips op www.das.nl


roaldj

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 2
Reactie #4 Gepost op: 25 april 2011, 22:42:57
Zover al hardstikke bedankt voor de reacties,
Even wat toevoegingen, de aanhanger is dus door de groep betaald op mij na. Dus dat is afgehandeld, de gemeente kosten nog niet, ik ga er van uit dat de andere 2 personen ook de brief hebben gekregen.
Jammer genoeg geen contact meer met ze.
Ik begrijp dat de gemeente gewoon zwart op wit ziet, die persoon was er aanwezig net als die andere 2 en misschien meer. Zou er toch nog enige verschil uit maken dat ik met de gemeente praat?
En de kosten?
Alvast bedankt


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #5 Gepost op: 25 april 2011, 23:41:46
De gemeente gaat zeggen: "Je stond er bij, en deed niets om het te voorkomen, dus ben je medeplichtig. "

Het is een civiele zaak tussen jou en de gemeente. Ik denk dat je weinig keus hebt anders dan te betalen....
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.