We moeten zoveel mogelijk van opkomst en aanrijtijden af.
Wellicht is de inzet van community first responders volgens Engels voorbeeld wel een optie.
Sigma leden wonen in principe in de gehele regio, dus waarom niet inzetten als zogenaamde community first responders in hun eigen woonplaats. Gebeurt er wat, dan zijn zij direct daar inzetbaar.
Zoals je zegt is het sigma geen quick response team of een groep first responders die allemaal individueel en onafhankelijk van elkaar werken. Daar was het sigma oorspronkelijk niet voor bedoeld en is daar op dit moment ook onvoldoende voor uitgerust. Om maar te zwijgen over response tijd.
Een kleine sigma team met 4 vrijwilligers die word opgeroepen voor een verkeersongeval met 15 gewonden bijvoorbeeld. Het mka kan ism reguliere ambulancediensten binnen een half uur voor voldoende behandel en afvoercapaciteit zorgen soms aangevuld met de hap. De sigma word opgeroepen heeft eerst een halfuur nodig om de opkomstplaats te bereiken. Vervolgens moet men nog eens een kwartier rijden. Dan zijn we al 45 minuten verder en voordat het sigma daadwerkelijk aan het werk gaat zijn we bijna een uur verder. De meerwaarde word op dat moment door de responsetijd en de beperkte wendbaarheid van het sigma te niet gedaan door het concept waarin het sigma oorspronkelijk is bedacht.
Vroeger (ja hoor, daar komt het) had je EHBO wijkposten waar de buurt blij mee was.
Wie heeft het in zijn hoofd gehaald om die posten op te doeken?
Simpel, de algemene bereidheid om een dergelijke EHBO functie te vervullen voor de gemeenschap is met de veranderende maatschappij en door onze manier van leven de laatste 20-25 jaar op krachtige wijze om zeep geholpen. Weg sociale betrokkenheid en de wil om de medemens te hulp te schieten.
We hebben het ons zelf aangedaan en maar schreeuwen dat niemand wat doet en de ambulance niet op tijd is.
Een stukje eigen en gemeenschapsverantwoording.
Heden ten dage zijn er allerlei AED-projecten, maar slechts op (laag) BLS niveau en veelal beperkt EHBO opgeleid.
Dit is jammer, want wat kan je als AED reanimist(e) opgeleide met een defibrillator in de hand beginnen bij een hoog-energetisch letsel door een aanrijding of val van een trap?
Dit is mijns inziens ook het grote euvel en denkfout van de samenleving.
Veel aandacht voor "hartproblemen", de AED's komen met bosjes het land binnen, andere vormen van letsels en stoornissen welke veel vaker voorkomen zijn blijkbaar niet belangrijk genoeg.
Statistisch vinden de meeste ongevallen thuis of rond het huis plaats, jawel dus ook bij u in de wijk, dorp, buurt of gehucht.
Jammer als dan geen gedegen opgeleide en uitgeruste lokale community first responder om de hoek woont om de eerstehulp op te starten (vanuit zijn modern ingerichte wijkpost) in afwachting van de A-rit ambulance die steeds later komt of steeds later gaat komen door allerlei politieke beslissingen en toenemende verkeersverstoppingen.
Of de community first responders nu Sigma/GHOR opgeleid zijn of via een ander opleidingssysteem, dat is eigenlijk niet zo belangrijk.
Belangrijker is te weten dat EHBO op lokaal niveau zeer te wensen overlaat. Zowel qua inzet bereidheid als op opleidings niveau. Op deze vlakken zal nog veel moeten verbeteren.
Sigma teams of Sigmaflex teams zijn leuk, maar helaas is hun concept een beetje achterhaalt als het gaat om primaire inzetten bij rampen of grote ongevallen.
Ook Sigmaflex heeft ook met een nieuw jasje geen significante meerwaarde gekregen zowel voor regionale als lokale inzetten.
Eerst opkomen, wachten op volledige bezetting, aanrijden naar locatie, opzetten/inrichten van tent of locatie, tsja dan ben je domweg weer een uur verder.
Waar zijn de slachtoffers gebleven?