Hoevaak komt het in Nederland voor dat een ambuteam binnen hotzone moet komen, en dat op dit moment niet kan maar na training, opleiding en extra materiaal wel had gekund? Dat aantal zit eerder bij de 0, dan bij de 10x per jaar.
Wil je in elke 25 veiligheidsregio's een stuk of 50 man ervoor opleiden om dit in de toekomst wel te kunnen? Lijkt mij overbodig 1250 man opleiden.
We hebben niet voor niets politie, brandweer en ambulance gescheiden, elke dienst doet waar deze de 'specialist' in is. Een bakker bakt brood, de groenteman verkoopt groenten.
Nu wil je ze uitrusten met kogelvrije vesten etc. waar moeten we dan volgens jou in de toekomst de brandweer en politie extra mee uitrusten? De politie met in elke auto een defibrillator, een brandweerman met handboeien en pepperspray?
Ik lees eigenlijk geen nadelen maar een aantal knelpunten die hogere leidinggevenden van de hulpverleningsdiensten vast wel in praktijk zullen oplossen helemaal toegesneden op de Nederlandse situatie.
Een goed voorbeeld is de werkwijze van het Nederlandse MMT, in een andere discussie kan je lezen dat veel buitenlandse teams standaard bloed bij zich hebben om bloedtransfusie te kunnen opstarten buiten het ziekenhuis. Het Nederlandse MMT ziet ook de meerwaarde hiervan in. Zij zijn in staat geweest om samen met andere partijen een systeem te bedenken waardoor zij geen bloed meenemen maar het op andere wijze snel op locatie kunnen krijgen.
Geen land waar een ambulancedienst op deze manier samenwerkt met politie en brandweer heeft al haar mensen getraind om te kunnen werken met brandweer of politie, het gaat om een fractie van het totaal aantal paramedics van de ambulancediensten. In Nederland zou je bijvoorbeeld de first responders van de ambulancedienst bij de brandweer kunnen laten opleiden tot chemiepakdrager, een opleiding die iedereen (vrijwilliger of beroeps) bij de brandweer krijgt volgens een eerdere reactie. Je zorgt op die manier al dat de first responder bij een incident gevaarlijke stoffen een chemiepak van de brandweer kan aantrekken om medisch hoogwaardige zorg te leveren aan de mensen die door de brandweer niet te redden zijn met gewone EHBO-handelingen.
De opmerking dat een brandweerman ook handboeien moet krijgen is een poging om een karikatuur te maken van deze discussie.
Perslucht moet je ademlucht noemen, kogelvrij vest moet je kogelwerend vest noemen. Inderdaad ik vind dat deze aanwezig horen te zijn in een ambulance, als een MRSA-overalletje en helmpie wel in de ambulance liggen om te zorgen dat deze mensen veilig kunnen werken moet je dat ook doen als het gaat om kogelwerende vesten. Als ik de sfeer proef op dit forum onder ambulancepersoneel krijg ik gevoel dat de meeste mensen hier behoefte aan hebben. Waarom zou een politieman of een brandweerman hier bezwaar tegen moeten hebben, ambulancemensen maken zich ook niet druk als jullie nieuwe slangen krijgen.
Ik verkeer in de veronderstelling dat ongeveer iedere Nederlandse politiewagen een AED in de kofferbak heeft, als ik dat goed heb dan heb je gelijk antwoord op je vraag of iedere politiewagen een defibrillator aan boord moet hebben. Heb je enige idee wat de betekenis is van de letter "D" in "AED"?