Ik denk dat de brigades veel kunnen hebben aan oefeningen die al bestaan en ontwikkeld zijn door de KNRM en het GHOR-bureau.
Vraag is alleen hoe krijg je die op een goede manier voor gebruik door brigades beschikbaar?
Koen,
de oefening "Brandend Zand" zou een idieaal begin kunnen zijn voor een dergelijke oefening. Probleem is eigenlijk, wie moeten een dergelijke oefening draaien? Postcommandanten, strandwachten, centralisten, maar eigenlijk hebben reddingsbrigades geen regionaal functionaris die hier leiding had kunnen geven en de lokale autonomie van de verschilende reddingsbrigades dit ook direct in de weg staan.
Daar komt ook nog eens bij dat de "Toevallig" aanwezige posters een dergelijke inzet "moeten" kunnen leiden zonder enige vorm van structuur "what so ever".
Een "paper-top"-oefening kan je zeer snel in elkaar zetten. Probleem is eigenlijk dat alles geregeld wordt naar lokale inzichten en zonder van te voren vastgelegde structuren qua opschaling, verantwoordelijkheden en aanspreekpunten. Dit geldt voor zowel de lokale reddingsbrigade als voor de lokale reddingsstations tijdens strandhulpverleningen. Bij de laatste word er wel meer aandacht aan geschokken, zodat een reddingstation van de KNRM in elk geval de kennis heeft hoe een opschalingsstructuur er uit behoort te zien, maar of dat in de praktijk genoeg is?