GRIP 1 stroomuitval (ZGT ziekenhuis) Geerdinksweg - Hengelo 08-05-2011

Auteur Topic: GRIP 1 stroomuitval (ZGT ziekenhuis) Geerdinksweg - Hengelo 08-05-2011  (gelezen 2759 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Rutger

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Storing verholpen; maar alleen noodstroom voor ziekenhuis Hengelo
zondag 08 mei 2011 | 09:58 | Laatst bijgewerkt op: zondag 08 mei 2011 | 11:15

HENGELO -De stroomstoring in het ziekenhuis van Hengelo is weliswaar verholpen maar het betekent nog niet dat de reguliere electriciteitsvoorziening al weer werkt. Integendeel, het ziekenhuis is vooralsnog alleen tijdelijk aangesloten op noodstroom. Met behulp van de brandweer is een soort van by-pass aangelegd op noodstroomaggregaten van Haarhuis uit Ootmarsum.

De situatie in het ziekenhuis is nog altijd onzeker. "We moeten maar duimen draaien dat het goed gaat", aldus een medewerker van het ziekenhuis vanmorgen. Inmiddels mag niemand meer het ziekenhuis in of uit. Bezoekers worden niet toegelaten maar worden teruggestuurd. Waarom dat is, is niet bekend.

Voor de patiënten heeft de stroomuitval voor zover bekend behalve wat ongemak verder geen gevolgen. De operatiekamers warewn tijdens de stroomstoring niet in bedrijf. Op de intensive-care liggen vier patiënten. Drie van hen werden handmatig beademd. Aanvankelijk is evacuatie overwogen maar daarvan is afgezien omdat in Enschede en Almelo geen ruimte was en het later ook niet meer noodzakelijk was. Eventuele 'Hengelose' operaties kunnen wel in omliggende ziekenhuizen worden uitgevoerd.

De oorzaak van de stroomstoring moet gezocht worden in een regelkast. Die had een signaal moeten doorgeven dat de stroom was uitgevallen waarop automatisch zou zijn overgeschakeld op noodstroom. Maar dat signaal kwam niet waarop ook de noodstroomvoorziening niet werd ingeschakeld en het ziekenhuis volledig zonder stroom kwam te zitten. Dat was even voor half negen. Rond kwart over negen was er weer electriciteit. Lampen begonnen te branden, apparatuur deed het weer en ook was er weer water. Het ziekenhuis zat al met al ruim drie kwartier zonder stroom.

Het ziekenhuis heeft een geheel eigen stroomvoorziening met noodstroomfaciliteiten. Normaal gesproken neemt de noodstroomvoorziening in geval van een calamiteit na ongeveer 12 seconden automatisch de reguliere stroomvoorziening over. Dat gebeurde dus niet.

Zoals de meeste ziekenhuizen heeft het Hengelose ziekenhuis een warmtekrachtcentrale voor het opwekken van electriciteit. Met een op gas omgebouwde dieselmotor wordt stroom opgewekt voor eigen gebruik. De vrijkomende warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Een warmtekrachtcentrale werkt daarmee uiterst voordelig. Hengelo werkt sinds een half jaar met een nieuwe warmtekrachtcentrale. Ruim twee jaar stond een groot aggregaat van Haarhuis uit Ootmarsum standbye in geval van stroomuitval. Tot een half jaar geleden, toen was dat niet meer nodig. Vanuit Ootmarsum werden vanmorgen noodstroomaggregaten ingereden.

Brandweer en andere hulpdiensten kwamen na de melding van de stroomuitval op grote schaal in actie. De brandweer was onder meer met een hoogwerker paraat voor evenetuele evacuaties en andere bijstand.
http://www.tctubantia.nl/regio/twente/8655892/Storing-verholpen-maar-alleen-noodstroom-voor-ziekenhuis-Hengelo.ece






Voederbietel

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 472
Zieke Haarhuis nam zelf initiatief na stroomstoring

Een geluk bij een ongeluk. Een grootleverancier van aggregaten zat er met zijn neus bovenop
toen de stroom uitviel gisterochtend in het Hengelose ZGT-ziekenhuis.

De grote stroomstoring begon rond kwart over 8, na het ontbijt van de jarige Haarhuis, leverancier
 van onder meer noodaggregaten uit Ootmarsum. Daardoor ontstond in het ziekenhuis een ernstige
 situatie want de noodvoorziening nam het stokje niet over. Haarhuis liet er geen gras over groeien
 en begon, zonder het ziekenhuis te informeren zijn jongens te bellen Er waren geen operaties op dat
 moment, maar patiënten op de intensive care moesten met de hand beademd.
Wat er precies gebeurde is heeft het ziekenhuis nog geen duidelijkheid over gegeven.

Bron: www.rtvoost.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Patiënt redt ziekenhuis
HENGELO -  Patiënt Jan Haarhuis (61) aarzelde gisterochtend geen moment toen de stroom van het ziekenhuis uitviel en de noodvoorziening door een technische storing zijn werk niet deed.
Vanuit zijn bed in het ZGT ziekenhuis in Hengelo schakelde de Twentse aggregatenboer, die in het hospitaal verblijft vanwege een bacterie bij zijn kunstknie, direct ’zijn jongens’ in.
„Het gebeurde precies om kwart over acht. Ik lag in bed en merkte dat het luchtfilter ineens niet meer functioneerde. Daarna keek ik even om de hoek en zag ik dat ook het licht op de gang was uitgevallen. Ik besefte meteen dat het helemaal mis was, waarop ik mijn jongens heb gemobiliseerd. Binnen de kortste keren stond er een aggregaat voor het ziekenhuis, zonder dat ook maar één iemand daartoe de opdracht had gegeven”, zegt de alerte Ootmarsumse ondernemer vol trots.
Nadat de reguliere stroomvoorziening weer was hersteld, diende het aggregaat van Haarhuis nog als back-up. „Voor het ziekenhuis en de patiënten was dit een nerveus moment, maar ik heb hier de dag van m’n leven. Het is fijn dat ik me vanuit bed nuttig heb kunnen maken”, aldus de redder in nood.
De oorzaak van de stroomuitval en het niet in werking treden van de noodinstallatie is nog niet bekend.
http://www.actueel.nl/nieuws/377647/patint-redt-ziekenhuis


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Stroomuitval ondanks focus op veiligheid
Een storing in een recent geïnstalleerd besturingssysteem dat juist moest voorkomen dat de stroom uitviel, leidde zondagochtend tot de stroomstoring in ZGT Hengelo. Dat terwijl bij de aankoop van het nieuwe systeem veiligheid een belangrijk criterium was.

Het is opvallend dat juist Ziekenhuisgroep Twente is getroffen door de stroomstoring. Binnen de organisatie is er namelijk, na een brand op een operatiekamer in ZGT Almelo in 2006, veel aandacht voor de veiligheid van medische apparaten en zogenoemde gebouwgebonden installaties. Het nieuwe besturingssysteem was dan ook besteld bij een gerenommeerd bedrijf op het gebied van de continuïteit van stroomvoorziening, vertelt Dick Hogenkamp, veiligheidsmanager bij ZGT en secretaris a.i. van de raad  van bestuur. ‘Zij hebben ons de garantie gegeven dat dit niet zou kunnen gebeuren. Maar met techniek heb je nooit 100 procent zekerheid dat er niets mis kan gaan.’

Het Hengelose ziekenhuis heeft een eigen warmtekrachtcentrale voor de productie van elektriciteit. Ongeveer een half jaar geleden is dit systeem aangeschaft voor circa 1,2 miljoen euro. Samen met een noodstroomvoorziening zou het systeem ervoor moeten zorgen dat het ziekenhuis nooit zonder stroom komt te zitten. Afgelopen zondag kon de spanning toch wegvallen doordat het falende besturingssysteem de elektriciteitstoevoer vanaf het net blokkeerde en de noodstroomvoorziening geen signaal gaf om op te starten. ‘De noodaggregaten werkten wel’, vertelt Hogenkamp.

De stroomvoorziening was na een klein uur weer op orde door het falende apparaat als het ware te omzeilen. De eigen noodaggregaten en de door de brandweer meegebrachte aggregaten  zijn niet gebruikt. En terwijl De Telegraaf kopte ‘Patiënt redt ziekenhuis’, zijn ook de aggregaten die waren geregeld door een patiënt die tijdens de stroomuitval in het ziekenhuis lag en eigenaar is van een bedrijf dat deze apparaten verhuurt, niet gebruikt, weet Hogenkamp.
De plannen voor dergelijke noodsituaties bleken wel goed te werken. ‘Er waren binnen no time twee verpleegkundigen aan elk ic-bed die de protocollen voor handmatige beademing hebben uitgevoerd. Onze medewerkers en de GGD en brandweer hebben adequaat gereageerd. De patiëntenzorg is geen moment in gevaar geweest.’

In de Tweede Kamer en in de lokale politiek in Hengelo zijn inmiddels vragen gesteld over hoe de stroomstoring heeft kunnen gebeuren. Sommige politici willen eveneens weten of het management iets te verwijten valt. Hogenkamp vindt het frappant dat al werd gedreigd met gerechtelijke procedures zonder dat duidelijk was wat er was gebeurd. Voor een eventuele gerechtelijke vervolging is hij ‘absoluut niet bang’.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Stroomuitval-ondanks-focus-op-veiligheid.htm