Er is geen sprake van minderjarigen in de lekenhulpverlening.
Het Nijmeegse initiatief is een prachtig initiatief van een aantal verpleegkundigen met steun van diverse medisch specialisten uit Nijmegen.
Wat mij betreft is het aanleren van reanimatie en aansluiten van de AED gelijk aan het leren zwemmen op jonge leeftijd. Ook al heb je 30 jaar niet meer gezwommen zodra je in het water valt zwem je naar de kant toe.
Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool kun je vertrouwd maken met de AED en reanimatie. In de toekomst mag je hopen dat er veel meer winkels, bedrijven, instellingen en openbare gebouwen een AED aan de muur hebben hangen, vergelijkbaar met het voorhanden zijn van brandblusapparaten.
Wat je daarbij ook nodig hebt is zoveel mogelijk mensen die weten hoe ze de AED moeten aansluiten. Door het in ruime mate voorhanden hebben van AED apparaten en mensen die in staat zijn om ogenblikkelijk de AED aan te sluiten behaal je pas echt resultaten. De AED werking in de eerste minuten is gewoon ritmeherstel (geen eens reanimatie nodig). Het slachtoffer staat na dit snelle ritme herstel gewoon zelf op en zegt dank je wel.
Ik hoop dat AED les op basisscholen verplicht gaat worden. Het nadeel is dat de Hartstichting en aanbieders van AED opleidingen een andere paradepaardje cq inkomstenbron moeten gaan zoeken.
Over traumatische effecten maak ik me niet zo druk. Een 12 jarige kan kijken hoe oma ligt dood te gaan, deze kinderen weten dat oude mensen een hartstilstand kunnen krijgen + wat ze kunnen doen.