Laten we dan even een cru voorbeeld nemen.
Stel, een persoon (of familielid) die tegen minderjarigen in de lekenhulpverlening is, krijgt een hartstilstand. Personen om de getroffene kunnen niet reanimeren en bellen de meldkamer. De meldkamer maakt de melding aan, stuurt de ambulances en politie. Daarna laat de centralist een AED-Alert afgaan. Al vrij snel krijgen mensen in een circkel rond de getroffene een SMS om te gaan reanimeren en defibrilleren.
Laten nu net twee jongeren (16-17 jaar) een balletje aan het trappen zijn op een voetbalveld, vlakbij de AED en woning van de getroffene. Ze krijgen beide de Alert en spreken af dat de ene de AED haalt en de alvast begint te reanimeren. Zo geschiedde, de reanimatie wordt gestart en even later heeft de defibrillator ook al enkele schokken afgegeven. Omdat deze twee jongeren tijdig bij het slachtoffer waren en binnen 6 minuten hebben gereanimeerd en gedefibrileerd, heeft het slachtoffer het overleefd.
Zo maar een voorbeeld dat in de praktijk wel kan voorkomen.
In mijn eigen woonplaats ben ikzelf (17 jaar) en met mensen van dorpsbelang bezig om een AED-project op poten te zetten. Hiervoor eerst uitgezocht wat er ten tijde van een hartstilstand moet gebeuren, waar de openbare AED's in ons dorp moeten hangen en hoe je vrijwilligers kunt regelen om te reanimeren. Ook heb ik zelf een reanimatiecursus gevolgd, met nog iemand van mijn leeftijd. Als je deelneemt aan een reanimatiecursus, dan zet je de knop in je hoofd om, want je weet hoe het moet en zult het in de praktijk ooit wel eens gebruiken.
Als mensen zich aanmelden voor AED-Alert (of Burgernet-AED) dan zijn ze zichzelf ervan bewust dat er een Alert uitgaat, ten tijde van een reanimatie. Mensen die wel een cursus hebben gevolgd, maar zich niet hebben opgegeven, krijgen dit niet. Het is een keuze die je zelf maakt. Als jongeren zich hiertoe geroepen voelen om te reanimeren, dan is dat toch hun zaak? Als zij vlakbij een AED wonen of erg mobiel om zo een leven te redden is dat toch mooi meegenomen.
Want, als er een reanimatie is, dan gaat het er toch om dat er binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrileerd?! En niet om wie dat nou doet, als het maar gebeurd. Mocht die minderjarige er vlakbij wonen en het willen, kunnen en durven, dan is dat toch mooi meegenomen? Wordt er gewacht op de hulpdiensten, dan is het in veel gevallen (hier op het platteland) al te laat. De één zal een reanimatie sneller verwerken dan de ander, maar je komt er echt wel overheen.