Minister schuift advies papegaaienziekte opzijStaatssecretaris Bleker van landbouw en minister Schippers van gezondheidszorg wijzen de adviezen tegen de opkomende papegaaienziekte grotendeels van de hand, zo blijkt uit een brief die zij 4 mei aan de Tweede Kamer stuurden.
Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) had in februari zes extra maatregelen geadviseerd tegen de ziekte, omdat zij ‘het nodig acht dat de kans op blootstelling van het publiek aan C. psittaci verkleind wordt.’ Schippers en Bleker relativeren in hun brief: ‘Het risico om psittacose op te lopen is voor de algemene bevolking verwaarloosbaar klein.’
De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) had om de maatregelen gevraagd omdat de incidentie van psittacose laatste jaren toeneemt.De Besmetting met C. psittaci geeft bij 30 procent van de blootgestelde mensen een besmetting. 60 procent van hen krijgt griepachtige verschijnselen, van wie de helft in het ziekenhuis moet worden opgenomen met een ernstige longontsteking, die ongevoelig is voor penicillines. Jaarlijks gaat het naar schatting om 300 mensen met een ernstige longontsteking, vaak wordt psittacose niet herkend als oorzaak. Voor een besmetting is contact met zogeheten kromsnavels zoals de papegaai nodig.
De nVWA adviseerde dat een dierenarts voortaan de antibiotica voor vogels op recept voorschrijft en het gebruik vastlegt. Daarbij moet de dierenarts zeker zijn dat de vogel besmet is, om preventief gebruik en daaruit volgende antibioticaresistentie tegen te gaan. Schippers en Bleker wijzen erop dat verkoop van antibiotica via de dierenwinkels al aan banden wordt gelegd en dat dierenartsen zelf mogen beslissen over het voorschrijven.
Verder adviseert de nVWA dat voor het publiek van een vogelshow, de ziekte in de laatste zes maanden moet zijn uitgesloten bij de vogels en dat bezoekers standaard een folder krijgen over de ziekte. Schippers en Bleker willen eerst weten of testen van de vogels kosteneffectief is. Het RIVM en de gemeenten gaan de informatie voor zorgverleners en patiënten beter beschikbaar maken.
Ten slotte wil de nVWA dat de bron van de uitbraak eerder wordt ontdekt door een bredere inzet van een snelle, gevoelige PCR (polymerase chain reaction) in de humane diagnostiek. Schippers en Bleker spelen de bal terug naar hun uitvoerende organen door aan te geven dat het RIVM en de nVWA dit samen mogen uitzoeken.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Minister-schuift-advies-papegaaienziekte-opzij.htm(n)iets geleerd van Q-koorts?!