Er is wel degelijk verschil tussen een zoetwater en zoutwater verdrinking. Ten eerste is op het Word Congress on Drowning wetenschappelijk bewezen dat het merendeel van de drenkelingen geen water van buiten in de longen heeft, Mocht dit toch zo zijn dan ben je in zoutwater beter af!
Waarom: bij zoetwater in de longen kan dit door het surfactant heen naar de bloedbaan, aangetrokken door de lichaamseigen zouten en eiwitten. Dit water verdunt het bloed waardoor ook de rode bloedlcellen barsten. Dit stopt het zuurstof en transport belangrijke stoffen. Door osmose water naar bloed.
Doordat water vanuit de longen naar het Bloed gaat, kan het best zo zijn dat er niks meer in de longen achterblijft. Dat is dus geen reden om te denken dat iemand veilig is. Iemand kan nog zeker in verdrinkingsgevaar zijn.
Zoutwater: word er vocht uit de bloedbaan onttrokken door (zout)water in de longen. Surfactant wordt aangetast waardoor er weer natriumdeeltjes naar de bloedbaan gaan met als gevolg verschrompeling van de cellen. Door de snelle stijging van natrium in het bloed daalt de bloeddruk en verminderd de hartslag. (kans op longoedeem). Dus door Osmose plasma naar de longen.
Dus in welke vorm dan ook, heeft men kans op: Atelectase : platvallen alveolen door verlies surfactant.
Longoedeem
Spasme van bronchiën
Pulmonaire infecties
Pneumothorax: platvallen van een long
Gevolg: vermindering capaciteit diffusie,
hypoxie, hypercapnie, acidose
met kans op Hersenoedeem:
(vasogeen / cytotoxisch) vochtopstapeling
inter- of intracellullair
Voor de eerste hulp maakt het verschil niet uit, zo spoedig mogelijk zuivere zuurstof toedienen en wachten op de ambulance die meten en weten meer.
Hoog tijd dus dat na 2½ jaar eindelijk het handboek over verdrinkingen verschijnt. Kan een ieder er kennis van nemen. Met veilige groet -
www.verdrinking.nl