Rotterdam bouwt lokale Crisis.nl

Auteur Topic: Rotterdam bouwt lokale Crisis.nl  (gelezen 1324 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Haageneesch

  • Foto- en videograaf.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,952
  • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
    • Haageneesch
Gepost op: 10 mei 2011, 21:19:33
Gepubliceerd: Dinsdag 10 mei 2011
Auteur: Loek Essers

Rotterdam komt met een lokaal alternatief voor Crisis.nl. Dit gebeurt onder andere omdat de overheidscommunicatie tijdens de chemiebrand in Moerdijk faalde.

Overheidscommunicatie tijdens crisissituaties verloopt op zijn zachtst gezegd niet altijd vlekkeloos. Het officiële kanaal tijdens rampen, crisis.nl, vliegt er regelmatig uit. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de grote chemiebrand in Moerdijk, toen blunderde de site zichzelf offline door een foute redirect. Dit tot grote ergernis van het Kabinet. De betrokken ministers noemden de downtime onacceptabel.

Eigen communicatiekanaal
Rotterdam komt nu met een eigen crisissite. In een persbericht van ontwikkelaar Communited dat werd geautoriseerd door de gemeente wordt verwezen naar de problemen in Moerdijk: "De gemeente Rotterdam neemt geen enkel risico als het gaat om informatievoorziening rondom crisissituaties. Voorbeelden van de afgelopen periode, waarbij de gemeente Moerdijk misschien wel het meest in het oog sprong, hebben er mede toe geleid dat dit onderdeel zeer serieus genomen wordt."

Volgens Ronald Leer, senior communicatieadviseur van de gemeente Rotterdam betekent dat niet dat de Rotterdammers crisis.nl niet vertrouwen, en daarom besloten hebben het heft in eigen hand nemen. "Nee dat is het zeker niet, op het moment dat het een Rotterdamse kwestie is dan is rotterdam.nl leidend. Op het moment dat het een regionale kwestie is ga je overschakelen naar crisis.nl ", legt Leer uit. Hij gaat ervan uit dat na de problemen tijdens de Moerdijk-brand de problemen met crisis.nl verholpen zijn. De Rotterdamse crisissite is er alleen voor echte lokale crisissituaties. "Op het moment dat het echt een regionale kwestie is dan wordt rotterdam.nl geredirect naar crisis.nl."

Redirect
De gemeente gebruikt rotterdam.nl al langer voor lokale crisisinformatie. Bijvoorbeeld toen plots een gebouw in het centrum van de stad instortte. Mocht rotterdam.nl omvallen door veel aandacht kan er overgeschakeld worden op een alternatief. "Je kan je voorstellen dat als er hier echt een grote ramp gebeurt dat die site het niet meer houdt. Dan moet je een backup hebben, en daar is deze site voor bedoeld."

Rotterdam.nl is een vrij zware site die wordt beheerd met een smartsite cms-systeem. De site is alleen via het gemeentenetwerk te bereiken of vanuit huis via een token. Mocht de nood aan de man zijn dan kunnen bevoegde ambtenaren via een e-mailbericht de site laten overschakelen naar de crisisvorm. "We kunnen dan vrij snel omschakelen naar die crisissite, die dan ook gewoon te bereiken is via rotterdam.nl, dan word je herleid naar die site."

Gestripte site
De bezoeker krijgt dan een gestripte site te zien die automatisch en chronologisch mededelingen van de gemeente toont. Er komt geen aparte url voor de crisispagina en de updates worden per mail online gezet. Het gaat alleen om een gemeentekanaal. Dat verklaart volgens Leer waarom de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond niets van de plannen weet, zo blijkt uit vragen van Webwereld. "Misschien hadden we daar even mee moeten contacten", zegt Leer. "Maar het is in feite een backup van ons eigen rotterdam.nl." Daar heeft de veiligheidsregio in principe niets mee te maken.

Mocht de crisis groter worden dan treden de geijkte systemen in werking. Eerst wordt rotterdam.nl gebruikt, vervolgens kan de Rotterdamse crisissite worden ingeschakeld en als het probleem regionaal wordt volgt publicatie via crisis.nl. Bezoekers van rotterdam.nl worden dan doorgestuurd naar de landelijke portal.

De ontwikkeling van de Rotterdamse crisissite kost volgens de gemeente 7000 euro. Er ligt ook een offerte voor een servicecontract voor 5000 euro per jaar, daar wordt nog over nagedacht. De crisisite draait intern en wordt door de eigen it-afdeling beheerd.




Een crisis.nl voor de gemeente Rotterdam. Opmerkelijk is dat de VRR er niets van weet...