''Als een sardineblikje scheurt de ambulance open''
Verdacht: ambulancechauffeur (55) uit Leeuwarden
Van: veroorzaken ernstig ongeval
Eis: schuldig zonder straf
Met zwaailicht en sirene was de ziekenwagen op weg naar een hartpatiënt in Peins. Maar na een botsing met drie vrachtwagens belandde de chauffeur van de ambulance zelf in het ziekenhuis. Vier weken lag hij op de intensive care.
Bijna anderhalf jaar later zit de ambulancechauffeur (55) uit Leeuwarden in de rechtbank voor het veroorzaken van het ongeval. Het gebeurde op een decemberavond op de Hendrik Algraweg in Leeuwarden, een smalle autoweg met twee rijstroken en een dichte middenstreep. De ambulance week uit om een vrachtwagen in te halen. Dat gaat fout, dacht de chauffeur van een tegemoetkomende vrachtauto. En de bijrijdster van de ambulance riep: niet doen. De tegenligger dook de berm in, maar de ambulance schampte de aanhanger vol strooizout. Daarbij scheurde de ziekenwagen aan de zijkant helemaal open. ,,Als een sardineblikje??, zegt rechter Michiel Severein.
Daarna raakte de ambulance de vrachtwagen die hij aan het inhalen was en botste hij tegen een andere zoutwagen. Intussen was de ingehaalde vrachtwagen in de berm tegen een boom gecrasht. De chauffeur daarvan liep een gebroken been en een gebroken hand op. De ambulancebestuurder is er zelf het beroerdst aan toe. Hij had hersenletsel, zijn gescheurde milt is verwijderd, hij had klaplongen en een nare elleboogbreuk. Na een reeks operaties kan hij zijn linkerarm nog niet gebruiken, wat hem ongeschikt heeft gemaakt voor zijn werk. De chauffeur ontkent dat hij een woeste rijder is. Natuurlijk neemt een ambulancebestuurder risico?s, zegt hij. ,,Als je de aanrijtijd een paar keer niet haalt, moet je bij de baas op het matje komen.??
De technische verkeerspolitie constateert in een analyse van het ongeval dat de inhaalmanoeuvre gedoemd was te mislukken. Dat laatste is het geval geweest, vindt officier van justitie Petra van der Vliet. Zij spreekt over een grove verkeersfout en over een onvoorzichtige inhaalmanoeuvre. Maar de officier stelt ook vast dat de man al zwaar gestraft is met zijn letsel en het verlies van zijn baan. Ze weegt mee dat hij 33 jaar vrijwel schadevrij heeft gereden. Daarom doet ze het voorstel om hem wel schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen. Daar is de advocaat van de man blij mee, al ziet ze liever algehele vrijspraak. Uitspraak over twee weken.
Bron: Leeuwarder Courant