GRIP 3 Galerij ingestort (Antillenflat) Antillenweg - Leeuwarden 23-05-2011

Auteur Topic: GRIP 3 Galerij ingestort (Antillenflat) Antillenweg - Leeuwarden 23-05-2011  (gelezen 40570 keer)

0 gebruikers (en 9 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Antillenflat moannen ticht
De Antillenflat yn Ljouwert kin yn alle gefallen de earste moannen net wer bewenne wurde. Der is foarearst ek noch gjin sprake fan sloop. Dat is tongersdei tsjin de bewenners fan de flat sein.
Moandei foel in part fan de galerij nei ûnderen. De oarsaak is noch altiten net bekend. Tongersdei soe de útkomst fan in technysk ûndersyk bekend makke wurde, mar echte dúdlikheid oer de takomst fan de flat is der dus noch net.
http://www1.omropfryslan.nl/80656/Antillenflat-moannen-ticht.aspx

De Antillenflat in Leeuwarden kan in alle gevallen de eerste maanden niet weer bewoond worden. Er is voorlopig ook nog geen sprake van sloop. Dat is donderdag tegen de bewoners van de flat gezegd. Maandag viel een deel van de galerij naar beneden. De oorzaak is nog altijd niet bekend. Donderdag zou de uitkomst van het technische onderzoek bekend gemaakt worden, maar echte duidelijkheid over de toekomst van de flat is er dus nog niet.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Ynboedel flat yn konteners
De kommende dagen wurdt de ynboedel fan de wenningen yn de Antillenflat yn konteners laden. Foar elke wenning wurdt mei in heechwurker in kontener hongen, sadat ferhuzers mei in rinbrêge yn 'e hûs komme kinne.
Foar elke wenning is ien kontener beskikber. De hiele ynboedel wurdt dêrnei nei de tydlike wenning ferhuze. Freed hawwe alle bewenners fan de Antillenflat de kaai fan in tydlike wenning krigen.
Ut it earste ûndersyk docht bliken dat de tagong fan de galerij nei de wenningen net mear betrouber is. Moandei wurdt boppeste galerij hielendal fuorthelle, ek it stek fan de ien-nei-boppeste ferdjipping wurdt fuorthelle.
http://www1.omropfryslan.nl/80717/Ynboedel-flat-yn-konteners.aspx

De komende dagen wordt de inboedel van de woningen van de Antillenflat in containers geladen. Voor elke woning wordt met een hoogwerker een container gehangen zodat verhuizers met een loopbrug in de woning komen kunnen. Voor elke woning is een container beschikbaar. De hele inboedel wordt daarna naar de tijdelijke woning verhuisd. Vrijdag hebben alle bewoners van de Antillenflat de sleutel van de tijdelijke woning gekregen. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de toegang van de galerij naar de woningen niet meer betrouwbaar is. Maandag wordt de bovenste galerij helemaal weggehaald, ook het stuk van de een na bovenste verdieping wordt weggehaald.


Walker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 796
De flat dateert uit 1965? Dat is de tijd van de grote woningnood, en het begin van het snelle bouwen met (geprefabriceerd) beton. Prefab beton uit die periode kan hele nare eigenschappen hebben. Google maar eens op de term "Kwaaitaalvloeren". Daarnaast waren materialen als betonwapening in verhouding duur, en kon er eenvoudig op bespaard worden. Destijds was dat eenvoudig: Eenmaal gestort kun je niet meer niet zien wat er wel of wat er juist niet voldoende in zit.

Aanvulling:

Vroeger werden de gestapelde woningen gebouwd tbv het bezit van woningbouwverenigingen en -corporaties. Echter door het regeringsbeleid van "meer koopwoningen voor iedereen" werd (en wordt!) dit beleid aangegrepen door de corporaties om oudere woningen (met aankomend groot onderhoud) uit te ponden (te verkopen aan de desbetreffende huurder). De corporatie kon van het geld weer nieuwe huizen bouwen, en was meteen een deel van de oude voorraad kwijt zonder extra kosten.

Echter woningen gaan slechts een beperkte periode mee. In Nederland is dat gemiddeld 50 tot 70 jaar. (In Duitsland > 150 jaar!) De kwaliteit (en levensduur) van de na-oorlogse woningen is minder dan die van nu, maar vooral ook minder dan die van voor de oorlog! Veel woningbezitters van gestapelde woningen zijn verenigd in een VVE. Deze VVE's hebben vaak te weinig geld voor echt groot onderhoud (laat staan voor nieuwbouw), omdat er extra gespaard moet worden naast de rente en aflossing van de hypotheek.

Ik verwacht daarom dat de komende jaren dit soort problemen steeds vaker voor gaan komen, en zeker dat de komende jaren veel flats extra gecontroleerd zullen moeten worden.
Mister Livingstone, I presume?


Walker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 796
En een bericht uit de Cobouw hierover (ik lees het nu pas, nadat ik bovenstaande geschreven heb)

http://www.cobouw.nl/nieuws/techniek/2011/05/28/instorting-antillenflat-geen-incident

Citaat
Instorting Antillenflat geen incident
Techniek
|  Laatst gewijzigd:27-05-2011 18:08  |  Frans van Velden  |
DEN HAAG - Vanuit de vloer doorgestorte galerijen van flatgebouwen zijn kwetsbaar. In Wormerveer is een complete galerij afgebroken. In andere gevallen zijn de galerijen op tijd doorgestempeld, nadat de bewoners alarm hadden geslagen.

Het instorten van galerijen van de Antillenflat in Leeuwarden is geen op zichzelf staand incident. Ruim twintig jaar geleden brak een hele galerij van een flat aan de Albert Meijnsstraat in Wormerveer af. Daarbij vielen geen slachtoffers. De oorzaak was een falende wapening. De galerijen van de drie flatgebouwen zijn naderhand van doorgaande onder­­steuningen voorzien, met een eigen fundering. De gebouwen hebben een plint met bergingen en vijf verdiepingen met appartementen.

Volgens onderzoeker Huibert Borsje van TNO in Delft zijn verschillende oorzaken mogelijk. De dekking van het beton op de wapening kan te klein, maar ook te groot zijn. Tijdens de uitvoering kan de wapening naar beneden zijn geduwd, bijvoorbeeld als bouwvakkers over de wapening hebben gelopen. Dan is de dekking wel groot, maar bevindt de wapening zich niet op de juiste plek en functioneert hij onvoldoende. De stalen wapening moet de trekkrachten boven in de constructie (bij de inklemming) opnemen. “Zo’n galerij kan direct na de uitvoering rekentechnisch al onveilig zijn”, aldus Borsje.

Wat in Leeuwarden gebeurde, is slechts het topje van de ijsberg. Vijf en zeven jaar geleden deden zich bijna instortingen voor van galerijen in Noord-Holland en Zuid-Holland aldus Borsje. Hij wil de gevallen niet specificeren, maar ze staan niet op zichzelf. “Het is nodig om een paar gleuven open te hakken, te kijken naar de staat van de wapening en waar die zich bevindt. Een probleem met deze constructies is dat ze geen redundantie bezitten, geen tweede draagweg hebben”, aldus Borsje. “Sommige constructies hadden al ingestort moeten zijn.” De praktijk is echter weerbarstig.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid overweegt een onderzoek te starten, ook al zijn in Leeuwarden geen doden te betreuren. Het wordt dan een thematisch onderzoek naar doorgestorte uitkragingen, zoals galerijen en balkons. Volgens Borsje doen eigenaren van zulke flatgebouwen er verstandig aan de constructies te laten inspecteren. “Scheuren in het beton vanaf 0,2 tot 0,3 millimeter zijn met het blote oog te zien. Met radar kan de hoeveelheid en plaats van de wapening worden gecontroleerd.” Eventueel is destructief onderzoek nodig, want roest is met radar slecht te detecteren.

De galerijen van de Antillenflat zijn bij nader inzien toch niet doorgestempeld. Een medewerker van Friso Bouw deelt ter plekke mee dat hij ingenieursbureau Nebest assisteert bij het onderzoek van de constructie. Nebest heeft betonkernen geboord en meegenomen voor onderzoek. De gemeente Leeuwarden meldt dat onderzoek wordt gedaan naar de kwaliteit van de woningen. De Vereniging van Eigenaren kan nog geen beslissing nemen over de toekomst van het gebouw, omdat de uitkomsten van onderzoek nog niet bekend zijn.

Publicatie datum: 27-05-2011 18:09
Mister Livingstone, I presume?


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Ingestorte galerij Leeuwarden was doorgeroest
AMSTERDAM - De galerij van de Antillenflat in Leeuwarden is ingestort door roestvorming. Uit inspectie van de wapening van de galerij op de vijfde etage bleek over de volle breedte roest te zitten. Daardoor bezweek de galerij onder haar eigen gewicht.
Dat blijkt volgens woningcorporatie WoonFriesland uit een onderzoek (pdf) naar het instorten van de galerij.
Het onderzoek is ingesteld in opdracht van de eigenaren van de flatwoningen, die voor een deel van de corporatie en voor een deel van particulieren zijn.

De oorzaak van de roestvorming wordt nog onderzocht. Het onderzoek, dat nog zeker drie maanden duurt, moet verder uitwijzen in welke staat de flat zich momenteel bevindt.
Vorige week maandag stortten vijf galerijen over een lengte van een paar meter in. Niemand raakte daarbij gewond. Omdat de toegang via de galerijen en via de balkons onveilig wordt geacht, mag niemand sinds de instorting de flat meer in.

Slooplijst
Het complex, dat honderd maisonettewoningen telt en 160 bewoners had, wordt dag en nacht bewaakt.
De bovenste woonlaag van de Antillenflat in Leeuwarden is maandag afgebroken. Sinds dinsdag is een verhuisbedrijf bezig met het verhuizen van de inboedels van de flat naar tijdelijke woningen.

Container
Voor het verhuiswerk wordt een container voor het appartement gehangen. Verhuizers kunnen met een loopbrug de woningen in en uit. Dit duurt naar verwachting twee tot drie weken.
Huurders van een woning in de Antillenflat hebben vervangende woonruimte aangeboden gekregen. De sleutels van de tijdelijke woningen zijn inmiddels uitgereikt.

Bemiddeling
Particuliere eigenaren van een woning in de flat konden vanaf dinsdag gebruikmaken van bemiddeling voor een huurwoning van de corporatie.
Zowel eigenaren als huurders van de woningen krijgen van woningcorporatie WoonFriesland 2500 euro. Dat geld is bedoeld om de tijdelijke woning mee in te richten. Bij een kringloopbedrijf kunnen mensen extra inrichting, fietsen en kleding in bruikleen krijgen.
http://www.nu.nl/binnenland/2530491/ingestorte-galerij-leeuwarden-was-doorgeroest.html


Walker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 796

De bovenste woonlaag van de Antillenflat in Leeuwarden is maandag afgebroken.

Ik neem aan dat het alleen om de bovenste galerij gaat, en niet om de bovenste woonlaag....  :D
Mister Livingstone, I presume?


Lifequard Texel

  • EHBO/Reddingsbrigade
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 220
  • Leeuwarden
Ik neem aan dat het alleen om de bovenste galerij gaat, en niet om de bovenste woonlaag....  :D

Ik las het ook :D, maar ze hebben idd alleen de bovenste galerij verwijderd.
Strandwacht / Zweminstructeur EHBO-er / AED-bediener Preventiemedewerker / Hoofd Bedrijfshulpverlening Schipper KWS standby boot


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #87 Gepost op: 28 september 2011, 01:17:14
Scheuren Antillenflat ontstonden tijdens bouw
Laatste update:  28 september 2011 00:05

LEEUWARDEN - Al tijdens de bouw van de Antillenflat in Leeuwarden ontstonden scheuren, waardoor de wapening van het beton is gaan roesten.

Uiteindelijk leidde dat tot de val van de bovenste galerij, die de onderliggende galerijen in haar val meenam. Dat maakte ingenieursbureau EconStruct, dat onderzoek deed naar het ongeval, dinsdagavond bekend.

Vermoedelijk zijn tijdens het bouwen van de galerijen te vroeg de ondersteuningen weggehaald, toen het beton nog niet helemaal droog was.

Het gebouw werd in 1965 gebouwd. Volgens EconStruct, dat onderzoek deed in opdracht van de vereniging van eigenaren van de flat, voldeden de bouwtekeningen aan de eisen, maar zijn er in de uitvoering dingen misgegaan.

De ligging van de wapening was te laag en de vloer viel een centimeter dikker uit dan in het ontwerp berekend was. Daardoor was de vloer zwaarder dan de bedoeling was.

Roest

Het water kroop in de scheuren en zorgde ''zeer lokaal, maar wel heel agressief'' voor roest op de ijzeren staven die als wapening dienden. Die staven waren vrij dun, al waren ze volgens de eisen dik genoeg.

Doordat bewoners de galerijen 's winters bestrooiden met zout, kreeg het water een extra corroderende werking. Een krachtige wind heeft waarschijnlijk op de dag zelf het laatste zetje gegeven. ''Bij wijze van spreken had dat ook een vlieg kunnen zijn'', aldus EconStruct.

WoonFriesland

Wooncorporatie WoonFriesland, voor de helft eigenaar van het pand, zei dinsdag dat vergelijkbare gebouwen van de corporatie inmiddels ook zijn onderzocht.

''Op andere plekken is het niet aan de hand, denken we'', aldus directeur Frans Kooiker van WoonFriesland. ''Maar er komen nog vervolgonderzoeken.'' Bij de Antillenflat zou het om een unieke combinatie van factoren gaan.

Instorten

Het instorten van een deel van de galerijen over vijf verdiepingen veroorzaakte geen gewonden. Wel moesten de 160 bewoners hun woningen verlaten. Naar verwachting kunnen zij rond Kerstmis terug naar de flat.

Over de schuldvraag en eventuele juridische stappen overlegt de vereniging van eigenaren op 11 oktober.
http://www.nu.nl/binnenland/2626970/scheuren-antillenflat-ontstonden-tijdens-bouw.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Bewoners keren terug naar Antillenflat
 
LEEUWARDEN - De bewoners van de Antillenflat in Leeuwarden waarvan in mei een galerij instortte, kunnen de kerstdagen thuis vieren. Dat heeft wooncorporatie WoonFriesland vrijdag gemeld.
 
De bewoners ontvangen vanaf maandag hun sleutels. Vanaf 3 december worden vijf verhuizingen per dag gedaan.

Ruim 80 van de 100 woningen worden de komende tijd weer bewoond door de oude bewoners. Vier woningen stonden al leeg en sommige mensen willen niet meer terug, omdat ze bijvoorbeeld de vervangende woning die ze kregen beter vinden.
http://www.nu.nl/binnenland/2677907/bewoners-keren-terug-antillenflat.html