Landelijk zijn er afspraken over de te gebruiken soorten afzetlint door de brandweer. Deze zijn verwerkt in het branchevoorschrift standaardbepakking TS en HV.
Deze geeft aan:
-rood/wit afzetlint t.b.v. algemene veiligheid
-rood/geel met opdruk "gevaarlijk gebied niet betreden"
-oranje met opdruk "stop" en gevaarsymbolen
In onze regio is de betekenis als volgt:
Rood/wit is in feite de publieksafzetting om te zorgen dat de hulpverleners voldoende werkruimte hebben.
Rood/geel is bedoeld om een gebied aan te geven waar sprake is van een bijzonder gevaar. Dit kan bijvoorbeeld instortingsgevaar zijn. Het is voor iedereen, dus ook voor de hulpverleners, verboden om dit lint te passeren, tenzij de hoogst leidinggevende ter plaatse toestemming geeft. Belangrijk is wel om dit ter plaatse goed te communiceren.
Oranje is bedoeld om een met een gevaarlijke stof besmette locatie te markeren (dit kan dus ook asbest zijn). Alleen met de juiste beschermingsmiddelen (ademlucht, chemiepak of gaspak) mag dit lint worden gepasseerd. Het kan tevens gebruikt worden als bovenwindse opstellijn.
Probleem is echter vaak, zoals hierboven ook al aangegeven, dat niet iedereen even nauwkeurig omspringt met het toepassen van de juiste linten. En dan verliest het zijn speciale betekenis, denken mensen dat ze alle linten wel mogen passeren....en vul de rest maar in...
groet Siebert