OM eist in hoger beroep deels onvoorwaardelijk celstraffen voor bestorming Maasgebouwhttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@159894/eist-hoger-beroep/5 december 2012 - Ressortsparket Den Haag
De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 8 maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist tegen 2 verdachten die betrokken waren bij de bestorming van het Maasgebouw op het terrein van Stadion Feijenoord op 17 september 2011.
Op deze dag deed zich voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Feijenoord - De Graafschap op grootschalige en heftige wijze geweld voor. Dit geweld richtte zich tegen het Maasgebouw. Het gebouw werd massaal bestormd waarbij gegooid werd met allerlei voorwerpen waaronder staven, stenen en vuurwerk. Een aantal politieagenten raakte gewond.
Het OM eiste bij de rechtbank tegen de twee verdachten deels onvoorwaardelijke celstraffen. De politierechter legde taakstraffen op. Het OM maakte bij het opsporen van de verdachten gebruik van foto's van de verdachten door deze op verschillende websites en op billboards te tonen om zo de identiteit te achterhalen. De politierechter oordeelde dat het publiceren van de foto's een inbreuk oplevert op de privacy van verdachten en paste om die reden strafvermindering toe. Het OM was het hier niet mee eens en stelde hoger beroep in.
Het recht op privacy is verdragsrechtelijk geregeld. Inbreuk op dat recht mag alleen worden gemaakt voor zover dat bij wet is voorzien. Het OM vindt, ook in hoger beroep, dat de Auteurswet de wettelijke uitzondering is voor opsporingsberichtgeving van justitie ten behoeve van de openbare veiligheid of het opsporen van strafbare feiten. "De beelden zijn in het openbaar gemaakt. Nu de beelden niet in opdracht van de afgebeelde persoon zijn gemaakt is het portretrecht beperkt. De afgebeelde persoon kan zich slechts tegen publicatie verzetten voor zover hij of zij daarbij een redelijk belang heeft. Het lijkt het OM duidelijk dat het voorkomen van strafvervolging voor gepleegde misdrijven niet een redelijk belang kan zijn. Ook het argument dat het OM in de afweging onvoldoende rekening heeft gehouden met het privacybelang wordt niet valide geacht. Het betreft een grove verstoring van de openbare orde, waarbij meerdere personen zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten. Dat lijkt het OM voldoende om hier het privacybelang te laten wijken voor het opsporingsbelang. Zeker gezien de gevolgde procedure, waarbij verdachten eerst de gelegenheid hebben gehad zich te melden. Er is in de visie van het OM dan ook geen ruimte voor bewijsuitsluiting, strafvermindering of een andere compensatie", aldus het OM op de zitting.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.