Explosies/verdachte situaties bij diverse Ikea vestigingen - 30-05-2011 t/m heden

Auteur Topic: Explosies/verdachte situaties bij diverse Ikea vestigingen - 30-05-2011 t/m heden  (gelezen 15242 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Politie toont foto Ikea-verdachte

Laatste update:  14 juni 2011 22:12 info.

HILVERSUM - De politie heeft een foto vrijgegeven van een man die ervan wordt verdacht een explosief te hebben geplaatst bij Ikea in het Brabantse Son. Op 30 mei werd een prullenbak opgeblazen bij het Ikea-filiaal.

Het AVRO-programma Opsporing Verzocht toonde dinsdag beelden van een bewakingscamera. Daarop is een man te zien met lang donker haar die richting Ikea loopt, maar daar niet naar binnengaat.

Son: Plaatsing explosief IKEA
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s




sylvester1986

  • Gast
Ikea-winkel in Berlijn ontruimd

BERLIJN -  Een vestiging van de meubelketen Ikea in Berlijn is donderdag kort voor sluitingstijd ontruimd na de vondst van een mobiele telefoon die als verdacht voorwerp werd gezien. Na onderzoek bleek de mobiele telefoon geen gevaar te vormen. Dit heeft de politie vrijdag meegedeeld.

De afgelopen weken zijn filialen van Ikea in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland het doelwit geweest van belagers die lichte explosieven lieten ontploffen of bommeldingen deden. Het is nog steeds onduidelijk wie of wat hier achter zit. Ikea heeft 240 winkels in Europa waarvan 12 in Nederland.

Bron:telegraaf


sylvester1986

  • Gast
België onderzoekt verband Ikea-aanslagen

GENT -  De Belgische justitie onderzoekt of de dader van de aanslag op een Ikeafiliaal in het Oost-Duitse Dresden ook achter de kleine explosies bij een Ikeavestiging in Gent zit. Er is nog geen zekerheid dat de vermoedelijke bommenlegger van Dresden enkele weken eerder in Vlaanderen toesloeg, aldus een woordvoerster dinsdag.

De Duitse politie sluit niet uit dat de dader van Dresden ook bij Ikea in Eindhoven een ontploffing veroorzaakte. Er zouden overeenkomsten zijn in de kleding en het optreden van de verdachte, die door bewakingscamera's werd vastgelegd.
Het kan zijn dat de dader in Eindhoven een pruik droeg. De Duitse politie omschrijft de verdachte als een man tussen 35 en 45 jaar met kort blond haar en stoppelbaard.
De internationale politieorganisatie Interpol coördineert het onderzoek naar de drie Ikea-aanslagen eind mei in Gent, Eindhoven en Lille en de vierde aanslag midden juni in Dresden. Daar raakte twee klanten lichtgewond.

Bron: telegraaf


sylvester1986

  • Gast
Politie toont foto Ikea-verdachte

De politie heeft een foto vrijgegeven van een man die ervan wordt verdacht een explosief te hebben geplaatst bij Ikea in het Brabantse Son. Op 30 mei werd een prullenbak opgeblazen bij het Ikea-filiaal.

Het AVRO-programma Opsporing Verzocht toonde vanavond beelden van een bewakingscamera. Daarop is een man te zien met lang donker haar die richting Ikea loopt, maar daar niet naar binnengaat. Volgens de politie wordt hij verdacht van het plaatsen van het explosief in de afvalbak. Niemand raakte gewond door de explosie.

De politie wil graag weten wie de verdachte rond de Ikea in Son heeft gezien. Mogelijk had de man een pruik op.

Op de avond van 30 mei kwamen ook lichte explosieven tot ontploffing in filialen van Ikea in Gent in België en Lomme in Frankrijk. Afgelopen vrijdag ontplofte een lichte bom in een Duitse Ikea in Dresden.

Bron: volkskrant


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Twee Polen wilden 6 miljoen van Ikea

http://www.nu.nl/buitenland/2636272/twee-polen-wilden-6-miljoen-van-ikea.html

WARSCHAU - De twee Polen die verdacht worden van een reeks aanslagen op Ikea wilden het Zweedse meubelconcern voor 6 miljoen euro afpersen. Dat meldde de Poolse politie zaterdag.

De verdachten zijn Adam K. en Mikolaj G, beiden 39 jaar oud. Ze zijn woensdag opgepakt in het noordwesten van Polen.

De arrestatie kwam voor het tweetal als een ''volslagen verrassing'', aldus de politie. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat meer mensen bij de zaak zijn betrokken.

Explosieven
In mei en juni gingen explosieven af bij Ikea-vestigingen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. In Tsjechië moesten in september twee vestigingen worden ontruimd nadat er explosieven waren gevonden. Na deze laatste actie kwamen ze met hun eis van 6 miljoen euro.

De politie stond onder druk om de zaak snel op te lossen. De explosieven werden steeds zwaarder en het gevaar dat er bij een volgende aanslag ernstige gewonden zouden vallen nam snel toe, aldus een politiewoordvoerder. Pas toen de eis voor het geld was gedaan, leidde het het spoor voor het eerst naar Polen.

Manager
Volgens de politie is K. een voormalig manager die bij verscheidene grote bedrijven heeft gewerkt. Zijn medeverdachte G. is eerder in aanraking gekomen met de politie wegens drugssmokkel.

Beide mannen hebben een ''uitvoerige verklaring'' afgegeven, aldus de politie. Die wilde niet zeggen of ze ook hebben bekend. Beide mannen hadden volgens de politie ''enorme financiële problemen''.

Het tweetal is aangeklaagd wegens afpersing en het in gevaar brengen van mensenlevens. Op dat laatste staat maximaal 10 jaar celstraf. Hun voorarrest is met drie maanden verlengd.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Angst zaaien zonder bloed te vergieten: Het verhaal

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G03GPPTG
maandag 10 oktober 2011, 03u00

Auteur: Filip Rogiers

BRUSSEL - Bij Ikea wilden ze het al die tijd niet gezegd hebben, maar het is nu officieel: de meubelgigant werd maandenlang afgeperst. De Poolse politie arresteerde twee verdachten van een reeks bommen in Ikea-filialen in vijf Europese landen, waaronder België. ‘Een klassiek geval van afpersing', zegt criminoloog Brice De Ruyver.

MikolajG. en AdamK., zo heten de twee verdachten die vorige week woensdag werden opgepakt in een vrij spectaculaire politieactie. Het nieuws van hun arrestatie raakte dit weekend pas bekend. Meer dan honderd Poolse agenten werden bij de klopjacht ingezet. Ze kregen ondersteuning van de politiediensten uit de vijf Europese landen waar tussen 30mei en 2september dit jaar Ikea-winkels werden opgeschrikt door lichte explosies. Behalve Nederland, Frankrijk, Duitsland en Tsjechië was ook België bij de operatie betrokken, want op 30mei ging ook in het Ikea-filiaal in Gent een bom af.

De verdachten zijn twee 39-jarigen, afkomstig uit Gdynia, een havenstadje in het noorden van Polen. Wat de precieze band is tussen beide heren is onbekend. De één blijkt een al eerder veroordeelde drugsdealer, de ander een manager zonder strafblad. Die laatste heet perfect viertalig te zijn. Hij had ervaring in verscheidene grote bedrijven.

Zeker is dat het duo Ikea onder druk heeft gezet om 6miljoen euro op hun bankrekening te storten. Mogelijks moest het geld dienen om schulden af te lossen.

‘Ze hebben hun daden zorgvuldig voorbereid', zei Andrzej Matejuk, hoofd van politie zaterdag in Warschau. ‘Ze openden een bankrekening en vroegen een geldtransfer via internet, maar gelukkig werd de gevraagde som nooit betaald. We hebben voldoende bewijzen verzameld om hen aan te duiden als de schuldigen.'

De explosies zelf wezen op het werk van amateurs. Maar uit de geografische spreiding van de ‘aanslagen' bleek wel een goed uitgekiend plan. De ervaring van de manager zou daarbij goed van pas zijn gekomen. Hij wist hoe een groot bedrijf in het hart moest worden geraakt. Matejuk: ‘Ze gebruikten diverse camouflagetechnieken. Ze kozen ook locaties ver van Polen, zodat ze niet in verband zouden worden gebracht met hun eigen land.'

Persmagistrate An Schoonjans van het Gentse parket bevestigt de arrestatie van de twee Polen. Schoonjans leidde zelf het onderzoek naar de gebeurtenissen in de Gentse Ikea. ‘Of de twee gearresteerden ook te maken hebben met die feiten in Gent, moet verder onderzoek nog uitwijzen.'

Slechte publiciteit
Maandag 30mei, vooravond. Kort voor sluitingstijd hoort een medewerkster van de Ikea-winkel in Gent een merkwaardig getik. Als ze het geluid probeert te lokaliseren, vindt er plots een explosie plaats. Nou ja, explosie. Het leek meer op kermisvuurwerk, zeggen getuigen. Of ook: voetzoekers. De medewerkster in kwestie komt er van af met lichte en tijdelijke gehoorschade.

‘Het was vooral vervelend', zegt een getuige. ‘Het personeel moest de hele avond in de winkel blijven. De volgende ochtend hing er een speciale sfeer. Er werden overal papieren opgehangen om uiterst waakzaam te zijn. En we moesten vooral zwijgen om zo weinig mogelijk paniek te veroorzaken.'

Uit het onderzoek bleek dat de explosieven in Gent verwerkt waren in wekkers die op hun beurt verborgen zaten in twee melkdozen. Viel de menselijke en materiële schade mee, de schok was groot. Zeker toen bleek dat kort daarvoor ook een Ikea-winkel in Rijsel getroffen was. Later was ook de winkel in het Nederlandse Eindhoven aan de beurt. Overal in Europa voerde Ikea de waakzaamheid op. Tien dagen na de bom in Gent volgde een nieuwe explosie. Deze keer in het Duitse Dresden.

Iemand wilde Ikea in zijn geheel treffen, zoveel was al snel duidelijk. Liefst niet te hard, maar toch voldoende onzacht om een psychose te creëren. Angst houdt kopers weg. Heel snel werd dus al in de richting van afpersing gedacht.

Maar Ikea-bronnen zelf wilden dat niet gezegd hebben. Beducht als ze waren voor een negatieve impact op de verkoopcijfers. Ook toen de geruchten over afpersing aanzwollen, hield de meubelgigant de lippen stijf op elkaar. Of toch zo goed als. Een woordvoerder bestond het om de explosies toe te schrijven aan ‘vuurwerk'.

‘Die stilte of ontkenning is niet zo verwonderlijk', zegt een medewerker van CCSI, een Belgisch privébedrijf dat zich toelegt op bedrijfsrecherche. ‘Als het gebeurt, wordt dat zo weinig mogelijk bekendgemaakt want het is altijd slechte publiciteit. Bedrijfsleiders zullen dergelijke feiten zoveel mogelijk uit de pers proberen te houden. Of ik persoonlijk ervaring heb met zulke zaken? Ook dat vertel ik u liever niet.'

De federale politie rapporteert jaarlijks gemiddeld zo'n 10.000 gevallen van ‘diefstal en afpersing' waar bedrijven het slachtoffer van worden. Ongeveer een vijfde daarvan heeft betrekking op afpersing. Ook ‘geweld tegen eigendom' wordt jaarlijks door zo'n 2.000 bedrijven gemeld. In 2010 noteerde de federale politie een toename van het aantal chantagepogingen.

‘Afpersing op zo'n schaal als nu bij Ikea is gebeurd, is eerder uitzonderlijk', zegt criminoloog Brice De Ruyver. Hij was de eerste om het in deze zaak over afpersing te hebben. ‘Iedereen reageerde daar nogal sceptisch op. Ikea heeft het zelfs lange tijd ontkend, maar het patroon was vrij snel duidelijk. Het was de daders te doen om intimidatie. Ze wilden geen bloed vergieten, maar angst zaaien. Ze wilden laten verstaan: “Dit kan erger worden, als jullie niet ingaan op onze eisen”. Toen we hoorden dat Ikea in meerdere landen werd geviseerd, konden we er wel zeker van zijn dat er een goed georganiseerd crimineel netwerk achter zat.'

Race tegen de klok
De aanslag in Dresden was de zwaarste in de reeks. In de afdeling keukengerief ging op vrijdagavond 10juni om kwart voor acht 'savonds een bom af. Twee klanten werden daarbij licht gewond, al bleef het ook bij hen beperkt tot gehoorschade. Kort daarna mislukte nog een vijfde poging in Tsjechië.

Het waren uiteindelijk camerabeelden van het Ikea-filiaal in Eindhoven die de speurders op het spoor van de daders zetten. Op die beelden was een man te zien die in de richting van de winkel stapte en vervolgens met versnelde pas rechtsomkeer maakte. Kort nadat hij uit beeld verdween, ontplofte er een explosief in een vuilnisbak buiten de winkel.

Het is de lokale Duitse krant Dresdner Neuesten Nachrichten die in juni als eerste uitpakte met het verhaal dat Ikea het slachtoffer was geworden van afpersers. De krant publiceerde fragmenten uit een e-mail die vanop een Yahoo-adres werd verstuurd naar de politie en Ikea. In gebrekkig Duits werd de verantwoordelijkheid voor de bom in Dresden opgeëist. Meer aanslagen zouden volgen als er geen beduidende som –er was sprake van 8cijfers– werd betaald.

Ikea zweeg. En bleef zwijgen toen ook de Franse krant Le Parisien eerder vorige maand onthulde dat het ultimatum van de daders was verstreken op 16september. En dat de politie een spoor onderzocht dat naar Polen leidde.

Vanaf dat moment werd het een race tegen de klok. ‘De bommen werden zwaarder. Het leven en de gezondheid van meer mensen waren dus in gevaar', vertelde politiewoordvoerder Mariusz Sokolowski aan het persbureau AP.

Hoeveel schade de meubelgigant door deze zaak precies heeft geleden, is niet bekend. Het is overigens niet de eerste keer dat Ikea af te rekenen krijgt met afpersing. In 2004 werden in Amsterdam al eens twee verdachten veroordeeld voor bommen in de filialen van Amsterdam en Sliedrecht. Ook toen ging het om Polen.

In Polen zelf bleven alle Ikea-winkels ongemoeid. De winkelketen kwam in 2008 wel even in het oog van een mediastorm terecht toen het in zijn publiciteit uitpakte met een knus wonend homokoppel. Dat viel in het zeer katholieke Polen niet in goede aarde. Het invloedrijke katholiek maandblad Fronda bezorgde zijn lezers toen een modelbrief om te protesteren tegen Ikea. Daarin werd de winkelketen gewaarschuwd: ‘Zonder respect voor het huwelijk tussen man en vrouw zal het aantal geboortes voort afnemen. Dat zal uw zakencijfer in Polen negatief beïnvloeden.' Maar dat was dus chantage van een geheel andere orde.
Samen sterk in de hulpverlening!


sylvester1986

  • Gast
Polen bekennen aanslagen Ikea

AMSTERDAM -  Twee mannen van 39 jaar die in oktober in Polen werden opgepakt, hebben bekend dat zij verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen op Ikea-filialen in Nederland en andere Europese steden.

In België, Duitsland, Frankrijk en Nederland gingen in mei en juli explosieven af bij Ikea-vestigingen. In Tsjechië werden ook explosieven gevonden. Op 30 mei ontplofte een explosief in een prullenbak bij de Ikeavestiging in het Brabantse Son. Er vielen geen slachtoffers.
Adam K. en Mikolaj G. eisten 6 miljoen euro van Ikea, zo meldt Het Nieuwsblad. Het tweetal heeft geldgebrek aangegeven als motief.
De Poolse autoriteiten zetten het onderzoek voort.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10945517/__Aanslagen_Ikea_opgelost__.html?p=2,1