hulpverlening REDNED lang niet op peil..

Auteur Topic: hulpverlening REDNED lang niet op peil..  (gelezen 23838 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Marno

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 233
  • Co-assistent - SEH EMC RB-Callantsoog
Reactie #80 Gepost op: 2 december 2004, 18:49:12
Als het gaat om spinal care bij de reddingsbrigade.

Is het dan niet gewoon voldoende om te weten hoe je iemand op het strand stabiel laat liggen, als enigzins aannemelijk is dat de persoon cwk-letsel heeft?

Op het water iemand binnenhalen kan mi. op twee manieren
1 - persoon klimt met een beetje hulp zelf aan boord
2 - persoon klimt zelf niets meer en dan trek je hem gewoon aan boord en zo snel mogelijk naar de kant.

Ik zou niet weten hoe je iemand in de branding horizontaal op een plank binnen haalt?
In theorie bestaat er misschien een techniek voor, maar in de praktijk komt er volgens mij toch niets van terecht.
Aan mijn zonen, aan de zonen van mijn leermeester en aan de leerlingen die verklaard hebben zich aan de regelen van het beroep te zullen houden, aan h


Annemiek

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,285
  • Reddingsbrigade
Reactie #81 Gepost op: 2 december 2004, 18:54:54
In een goeie branding wordt dat idd lastig,maar je hebt in Nederland ook rustig water....
  Ta


Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #82 Gepost op: 2 december 2004, 20:53:30
Op de kant is binnen een redelijke termijn een ambuteam terplaatse en die kunnen die spinal care veel beter verzorgen dan wij als Eerste Hulpverleners. Dus tot die tijd onbewegelijk houden evt. het lichaam ondersteunen met wat zand en er ook voor zorgen dat anderen die willen helpen en menen er verstand van te hebben afstand houden.
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #83 Gepost op: 2 december 2004, 21:27:59
Op de kant is binnen een redelijke termijn een ambuteam terplaatse en die kunnen die spinal care veel beter verzorgen dan wij als Eerste Hulpverleners. Dus tot die tijd onbewegelijk houden evt. het lichaam ondersteunen met wat zand

Ook hier is de eerste zorg bekend, namelijk het immobiliseren. Regionaal is er tussen reddingsbrigades en Medisch Leider Ambulancedienst dat reddingsbrigade uitsluitend zelfstandig vervoeren indien het slachtoffer er vrijwillig en zelfstandig opstapt.

Bij verdenking van CWK, TWK of LWK zal niemand opspringen en die brancard pijnvrij en soepeltjes bespringen. Vandaar is deze regel van toepassing, maar ondersteunen van deze dienst is iets totaal anders. Ook wij vergeten wel eens wat mee te nemen en dan is het verdomde handig dat de reddingsbrigade dezelfde materialen heeft dan de ambulance dienst, wervelplank, spin, head-block, zuurstof, AED etc.

en er ook voor zorgen dat anderen die willen helpen en menen er verstand van te hebben afstand houden.

Tja, er zijn altijd omstanders die beter weten en daar is maar één oplossing voor!

We hebben idd een aantal pogingen gedaan om iemand op een wervelplank te krijgen bij ietwat branding. In het zwin met afgaand water is het goed te doen, maar als de rollers over het bankje komen en er staat meer deining dan ongeveer 4, moet je alle zeilen bijzetten. ook de variant naast een catamaran is zeer inspannend en niet zonder gevaren, ook voor het slachtoffer.

Overigens Peter, ben ik van mening dat alleen handmatige immobilisatie tijdens vervoer bij "rugletsel" absoluut niet te laten doen door "omstanderhulp"verleners.
Elke hulpverlening start met communicatie.


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #84 Gepost op: 3 december 2004, 10:53:14
Eigenlijk alleen slachtoffer vervoeren zonder ambupersoneel als slachtoffer voorin kan zitten. Overduin brengen en met eigen vervoer naar huisarts of ziekenhuis. Zelfs wel eens een taxi gebeld voor dit vervoer.

9910001
9910001


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #85 Gepost op: 3 december 2004, 11:30:31
Ik strand en pool guards niet als gewone ehbo ers, die ook nog kunnen reddendzwemmen..

Maar als gespecialiseerde first responders, met minimaal een op het strand en zwembad getrainde BHV-er met veel meer vaardigheden omdat er afwijkende gevaren zijn.

De First Responders kennen minstens Advanced First Aid, AED, O2, Basic Spinal Care, en zijn gewend om zowel individueel maar ook in team verband hun werk te organiseren.

En ik heb al een flink aantal teams die oorspronkelijk op ehbo niveau werken (OK) getraind naar Intermediate Life Support Niveau. En deze mensen kunnen stuk voor stuk spinal care op heel een verantwoorde manier doen..

Als ik kijk dat zowel in de US, in canada, en in australie, dit standaard in de leerstof zit.
Dat in de Medic First Aid cursussen basic spinal care first aid gewoon in de lesstof zit..

We hebben hier natuurlijk al veel discussie's over gevoerd.. ook dit forum..

Maar het gaat over de toekomstbeelden die je hebt bij strandhulpverlening, zwembadhulpverlening..


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #86 Gepost op: 3 december 2004, 12:01:01
De gedachte gang dat er zaken in het buitenland worden uitgevoerd wil nog niet automatisch inhouden dat dit ook in nederland zo moet. Het vervoeren van een slachtoffer is een taak van ambupersoneel welke dan ook verantwoordelijk is voor dit verplaatsen. Hiernaast heeft het bij mij meer prioriteit dat er aandacht aan onderkoeling en verdrinking wordt besteed binnen het EHBO op het strand.

9910001
9910001


albert Dijkstra

  • Gast
Reactie #87 Gepost op: 3 december 2004, 12:27:37
Eén van de meest gecompliceerde ongevallen aan het strand zijn slachtoffers welke met wervelletsel zich nog in het water bevinden. Het spreekt voor zich dat de komst van ambulance voor het transport hierin absoluut niet afgewacht kan én zelfs niet mag worden. Zelfs slachtoffers op het droge maar direkt aan de waterlijn kunnen door bijvoorbeeld opkomend water wel eens verplaats moeten worden voordat ambuteam tp is. Als we in dergelijke situaties noodgedwongen het slachtoffer uit de gevarenzone moeten halen, in dit geval de zee,  zijn we wel heel verkeerd bezig als er (relatief goedkope) middelen en trainingen zijn die we onbenut laten.  Het tijdperk BB brandcard / houten verbandkist is voorbij, tijd om eerstehulpverleners beter op de specifieke ongevalsbestrijding voor te bereiden in training en middelen.  Defibrilleren  was tot voor kort geleden ook nog ondenkbaar bij gebruik door "leken"... toch ?


Martijn van Mourik

  • Gast
Reactie #88 Gepost op: 3 december 2004, 15:48:18
Eén van de meest gecompliceerde ongevallen aan het strand zijn slachtoffers welke met wervelletsel zich nog in het water bevinden. Het spreekt voor zich dat de komst van ambulance voor het transport hierin absoluut niet afgewacht kan én zelfs niet mag worden. Zelfs slachtoffers op het droge maar direkt aan de waterlijn kunnen door bijvoorbeeld opkomend water wel eens verplaats moeten worden voordat ambuteam tp is. Als we in dergelijke situaties noodgedwongen het slachtoffer uit de gevarenzone moeten halen, in dit geval de zee,  zijn we wel heel verkeerd bezig als er (relatief goedkope) middelen en trainingen zijn die we onbenut laten.  Het tijdperk BB brandcard / houten verbandkist is voorbij, tijd om eerstehulpverleners beter op de specifieke ongevalsbestrijding voor te bereiden in training en middelen.  Defibrilleren  was tot voor kort geleden ook nog ondenkbaar bij gebruik door "leken"... toch ?

Hier ben ik het dus helemaal mee eens! Het is tijd om professionaliteit te tonen en wat is er nou tegen om het te leren?

Hiernaast heeft het bij mij meer prioriteit dat er aandacht aan onderkoeling en verdrinking wordt besteed binnen het EHBO op het strand.

9910001
Uiteraard is dit ook belangrijk. Maar gelukkig kunnen we meerdere dingen leren.

En is het niet vreselijk om een slachtoffer te vertellen dat hij later in z'n leven niet meer zo goed kan sporten omdat jij de moeite niet hebt genomen verantwoord met z'n nek/rug om te gaan? Dit is natuurlijk wel een dramatisch geval, maar het gebeurt!


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #89 Gepost op: 8 december 2004, 09:34:04


Hier ben ik het dus helemaal mee eens! Het is tijd om professionaliteit te tonen en wat is er nou tegen om het te leren?

Martijn,

waar leg JIJ dan de grens voor de vrijwillige strandwachter van 19 jaar? Aan welke eisen zou je die willen vastleggen? we hebben het dus nu over het totale plaatsje binnen de hulpverlening, dus niet alleen de medische hulpverlening, maar ook de logistiek binnen die hulpverlening en eventueel organisatorische en leidinghebbende opleidingen welke eventueel van toepassing kunnen gaan worden tijdens een grotere inzet met meerdere disciplines en organisaties.

Reddingsbrigade:Strandwacht A, B, Varend redden Motordrijver/Schipper, Bondsschipper
Medisch:Advanced First Aid/ Oranje kruis EHBO +, AED, O2, Basic Spinal Care, PBLS
Logistiek:Rijbewijs B, BE, C, D, chauffeurs diploma Brandweer licht, SOSA chauffeur, CCVR, ADR
Leidinghebbend:Sociale training, GHOR basis leerstof, Brandwacht

Martijn, dit is slechts een aantal certificaten en diploma's die redelijkerwijs meerwaaarde kunnen geven voor reddingsbrigade activiteiten. Maar is het een meerwaarde om al deze papieren door iedereen te laten behalen?
Elke hulpverlening start met communicatie.