KNRM nu ook op het strand in Wassenaar

Auteur Topic: KNRM nu ook op het strand in Wassenaar  (gelezen 4613 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #10 Gepost op: 29 juni 2011, 19:57:34
Afgelopen weekend in België geweest in Knokke, bij het verpachte strand twee rood gele beach vlaggen, een verhoogde stoel en een boot. Bij het gedeelte waar ruimte is om te zitten borden die zwemmen verbieden (dat denk ik het zijn erg onduidelijke borden).  

9910001

Doe dat op sommige plekken in Nederland, en je hebt een heleboel BOA's nodig en dan vallen er alsnog doden....

Maar gelukkig zijn er naast een hoop gez**k ook nog positieve ontwikkelingen aan de nederlandse kust: O0

KWC:Pilot alarmering reddingsbrigades

DEN HELDER –Tijdens het zomerseizoen van 2010 zijn de reddingsbrigades aan de Noordzeekust van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord opgenomen in de alarmeringsprocedure van het KWC. Deze pilot is prima verlopen,maar er hebben zich te weinig incidenten voorgedaan om een goede conclusie te kunnen trekken. Daarom wordt de pilot dit jaar gecontinueerd in de maanden juli en augustus,waarbij het aantal deelnemende reddingsbrigades is uitgebreid.

Naast de reddingsbrigades in Veiligheidsregio Noord-Holland Noord,zullen ook de reddingsbrigades in de Veiligheidsregio’s Kennemerland en Hollands-Midden deelnemen aan de pilot. Voor het KWC zal het dit jaar ook mogelijk zijn de eventueel aanwezige alarmploegen van de betreffende reddingsbrigades te alarmeren. Deze alarmploegen kunnen worden ingezet op de momenten dat de strandposten niet bemand zijn.

(Bron Jos Boskoop / Maritiemewereld.nl)


roekeloos

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 92
Reactie #11 Gepost op: 30 juni 2011, 11:48:21
misschien wel even een nieuw topic maar hij sluit hier ook wel een beetje bij aan:

zoals ik het zie zijn er voor reddingsbrigades 4 opties.

1: je gaat niet mee met de trent , geen aansluiting met de regionale meldkamer(brandweer/CPA) geen aansluiting met de KNRM of    KWC. Alarmering verloopt telefonisch van wie dan ook.

2: alarmering via de regionale meldkamer.

3: alarmering via KWC

4: alarmering via KWC en via veiligheidregio.

Mensen, voor welke variant gaan we??
het aan elkaar knopen van uitgedeelde randapperatuur door RN/KWC of veiligheidregio kan wel maar is niet handig als je buren het net anders geregeld hebben.

dan hebben we het nu over de technische kant, het alarmeren maar hier aan vast hebben we ook nog de discussie, volgen we de plannen van RedNed of gaan we massaal naar de KNRM. of heef de veiligheidsregio ideeen.

wat zijn de belangen hoe word het lokaal via de politiek gespeeld, geldstromen, wat doen de buurtbrigades. Soms worden reddingsbrigades door de politiek of door aanlokkelijke aanbiedingen een kant op geduwd maar ik heb een beetje het idee dat de reddingbrigades nu een beetje een speelbal worden. ik gok dat het nog lang onrustig blijft op dit gebied.  lokale afspraken zijn er overal zat maar landelijke afspraken..............


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #12 Gepost op: 1 juli 2011, 00:53:11
lokale afspraken zijn er overal zat maar landelijke afspraken..............

en dat maakt het moeilijk en misschien juist ook wel weer makkelijk: de lokale situaties kunnen zo afwijken dat het misschien helemaal niet handig is om landelijke afspraken te maken. Dit zal ik even toelichten:

De koers die RN nu vaart is de vorming van een Regionale Voorziening Reddingsbrigade: in iedere Veiligheidsregio sluiten de daar actieve brigades een convenant met elkaar en het bestuur van de veiligheidsregio dat voldoet aan de randvoorwaarden die landelijk zijn afgesproken, maar praktisch ingevuld vanuit de lokale wensen en mogelijkheden.

Voorbeeldje: waar wij actief zijn (rivierengebied Maas/Waal) heeft de KNRM zich nog nooit laten zien en de Kustwacht heeft daar geen dekking en bevoegdheden. Voor ons is het dus het meest logisch en praktisch om mee te draaien als 'extra' dienst via de regionale meldkamer. Maar aan de Noordzeekust kan ik me voorstellen dat het weer praktischer is om de alarmering via de Kustwacht te doen.

Bij ons heeft de veiligheidsregio vooral behoefte aan ondersteuning bij oppervlaktewaterredding: er is langs de rivieren veel te weinig te 'botencapaciteit' bij de reguliere hulpdiensten. De brandweerblusboot is zo oud en traag dat ie er soms meer dan een uur over doet en de politieboot moet zowel Maas als Waal doen, dus als ie op de andere rivier is moet hij eerst door een sluis om het incident te bereiken. Wij kunnen (over land) in relatief korte tijd met meerdere brigades veel boten leveren, wat interessant is voor deze regio. Maar aan de kust is dit weer anders en aan de Randmeren ook weer.

Bij de Brandweer woedt deze discussie nu ook: moeten alle regio's wel alle disciplines in stand houden (en dus gelijk zijn), of moeten ze zich specialiseren naar wat bij hen het meest voorkomt en dus meest gevraagd is? Ik ben wel voor die pragmatische aanpak: regel het zoals het ter plekke het meest praktisch is, maar zorg wel dat je interregionaal kunt blijven samenwerken en elkaar ondersteunen. Je moet dus wel landelijke randvoorwaarden benoemen om met elkaar te kunnen blijven werken, maar de alarmering, de aansturing en het takenpakket moeten per regio bepaald worden.

In mijn ogen is Reddingsbrigade Nederland op dit moment de enige partij die ons hierin kan ondersteunen, want de KNRM kan en wil dit niet landelijk doen. Wat ik heb gehoord kunnen we niet massaal naar de KNRM, want die willen niet de brigades in het binnenland die nu ook in de veiligheidsregio actief zijn. De veiligheidsregio's zijn zichzelf nog aan het uitvinden/organiseren en zitten echt niet te wachten op nog een partij waar ze landelijke standaarden voor moeten bedenken enzo.
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Markvniel

  • Schipper bij de Vlaardingse ReddingsBrigade en Waterscouting groep de Geuzen.
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 425
  • Reddingsbrigade, EHBO-er, BHV-er met AED
    • Vlaardingse Reddingsbrigade
Reactie #13 Gepost op: 1 juli 2011, 09:03:57
Ik denk dat het ook niet mogelijk is om dit landelijk te organiseren! Wel denk ik dat waar KNRM en Reddingsbrigade zit men gezamelijk op moet gaan trekken naar de Veiligheidsregio toe!  Ieder behoudt wel zijn taken maar kan elkaar ondersteunen! Maar in het binnenland zullen de reddingsbrigade's zich moeten gaan mengen in de veiligheidsregio! Kortom het zal altijd lokaal blijven! Iedere regio is anders, iedere situatie is anders!

Grtz

Mark
Waarneer de nood het hoogst is, zal je net zien dat het wc papier op is!


donderslag

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 92
Reactie #14 Gepost op: 21 september 2011, 14:28:57
Even een opmerking over de RB Wassenaar en samenwerking met KNRM. De KNRM neemt niets over op het strand van Wassenaar. De strandbewaking blijft in handen van de Reddingsbrigade alleen maken ze gebruik van de opleiding van de KNRM en gebruiken ze de apparatuur die via hun wordt aangeschaft met technische ondersteuning.
Berichten worden geplaatst op persoonlijke titel.


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #15 Gepost op: 21 september 2011, 21:49:31
Even een opmerking over de RB Wassenaar en samenwerking met KNRM. De KNRM neemt niets over op het strand van Wassenaar. De strandbewaking blijft in handen van de Reddingsbrigade alleen maken ze gebruik van de opleiding van de KNRM en gebruiken ze de apparatuur die via hun wordt aangeschaft met technische ondersteuning.

Dat klinkt er goed. Zouden ze landelijk moeten invoeren. En zo zou het toch ook moeten werken. En waarschijnlijk werk het ook het best.


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #16 Gepost op: 22 september 2011, 20:07:07
Dat klinkt er goed. Zouden ze landelijk moeten invoeren. En zo zou het toch ook moeten werken. En waarschijnlijk werk het ook het best.

Ik heb de laatste jaren al zo veel goed klinkende dingen gehoord, ik zet er niet meer op in. De verhalen zijn altijd mooi, maar wat er ondertussen achter de schermen gebeurt...