GMS 4.1 ?

Auteur Topic: GMS 4.1 ?  (gelezen 8970 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #10 Gepost op: 27 november 2004, 17:03:15
een paar dagen terug grote brand hilversum ook alarmering voor binnenbrand. Dus nu is mijn vraag blijven de alarmeringen zo of komt er met de tijd ook middelbrand/grote brand te staan?

Voor zover ik weet zet GMS alleen het soort incident in de tekst, niet de kwalificatie. Mocht een binnenbrand een middelbrand worden, dan zal de centralist dat dus handmatig aan moeten passen :

BR 1 SILENESTRAAT HILV BINNENBRAND => BR 1 SILENESTRAAT HILV MIDDELBRAND

Groeten, Peter.


janneman82

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 28 november 2004, 01:45:52

zijn ze van plan om heel Hilversum op te stoken? :-X
ja ik weet het het is de laatste tijd wel erg  druk voor hilversum toch ongeveer 5 meldingen per dag ;D


Bleij

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 607
Reactie #12 Gepost op: 5 januari 2005, 16:22:27
GMS bevroren

Bron: Verbinding

MIDDELBURG - Versie 4.1 van GMS wordt op dit moment aan de meldkamers uitgeleverd. De nieuwe versie is uitgebreid bij ISC in Odijk getest.

Hier is een proefopstelling gemaakt en mochten regio's proberen het systeem vast te laten lopen. Elf regio's hebben een aantal dagen met centralisten in Odijk getest. Daarbij kwamen in totaal 433 fouten aan het licht. Dat staat te lezen in het nieuwe nummer van meldkamerbreed, een uitgave van de projectdirectie C2000.

Die 433 fouten zijn hersteld en er zijn enkele nieuwe functionaliteiten op verzoek van Ambulancezorg Nederland aangebracht. Deze veranderingen waren nodig voor AZN live wilde gaan met C2000. Het systeem is nu bevroren. Er worden geen nieuwe functionaliteiten aangebracht en alleen als er zeer ernstige problemen worden geconstateerd zal er nog aan de bestaande software worden gesleuteld.

De programmeurs gaan nu beginnen aan het schrijven van GMS versie 5, een compleet nieuwe versie in een modernere computertaal. Dat zal naar verwachting twee jaar duren.

16.17 uur


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #13 Gepost op: 5 januari 2005, 17:02:11
MIDDELBURG - Versie 4.1 van GMS wordt op dit moment aan de meldkamers uitgeleverd.
Er worden geen nieuwe functionaliteiten aangebracht en alleen als er zeer ernstige problemen worden geconstateerd zal er nog aan de bestaande software worden gesleuteld.

Zojuist lees ik in MeldkamerBreed dat er toch echt nog een versie 4.2 uitkomt, waarin 3 extra functies zouden zitten. Wat die functies precies zijn werd er helaas niet bij verteld.

Groeten, Peter.


Kevke

  • Gast
Reactie #14 Gepost op: 6 januari 2005, 22:52:48
Zojuist lees ik in MeldkamerBreed dat er toch echt nog een versie 4.2 uitkomt, waarin 3 extra functies zouden zitten. Wat die functies precies zijn werd er helaas niet bij verteld.

Groeten Peter
Klopt, 4.2 wordt in de loop van dit jaar in patches beschikbaar gesteld. Dit om een aantal essentiële eisen te verwerken in GMS. Ik zal nog even nagaan welk 3 zaken het zijn.

Greetzzz,
Kev.


Bleij

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 607
Reactie #15 Gepost op: 8 januari 2005, 23:15:00
Tot versie 5.0 hebben we gelukkig nog ruimte voor de versies 4.2 t/m 4.9, echter mocht het inderdaad bij de drie uitbreidingen blijven dan zal dat vast goed komen.  ;)


vuurtje

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 14 augustus 2006, 02:21:23
Voor het complete meldkamer domein, is een nieuwe aanbestedingstraject geweest..

Er word een geheel nieuwe applicatie gebouwd die o.a. GMS gaat vervangen.  Realisatiedatum 2006.

Verder heeft CityGis ook alle aanbestedingen verloren. ook hiervoor is een nieuwe leverancier gekozen..
Ik zal even alle info. bij elkaar zoeken..




Ik heb wel wat info, Rescue. Dit aanbestedingstraject bevatte geen nieuw GMS. Betrof alleen het GIS dat gekoppeld moet worden met het huidige GMS. Over een nieuw GMS is inmiddels het zoveelste (dure) onderzoek gaande. GMS samenvattend: 10 jaar ontwikkeling voor iets dat alleen een database is, 60 miljoen euro heeft gekost, en nog steeds honderden officiel geregistreerde fouten bevat. Vervolgens kwam het bericht dat GMS opnieuw gemaakt zou worden "omdat het in de verkeerde computer-taal was geschreven". Ja ja. Deze nieuwe ontwikkeling is nu weer vertraagd omdat het opnieuw te duur bleek uit te pakken.

Waarom niet eens over de grens kijken wat daar gebruikt wordt....

Het aanbestedingstraject voor GIS heette Sherpa. Daar klopt ook weinig van. Er waren vier fases waarvan de laatste zo ongeveer nu landelijk ingevoerd had moeten zijn. De laatste inderdaad in 2006....
In plaats daarvan is de eerste fase nog steeds in pilot. Kosten, 17 miljoen op dit moment en verder oplopend. Wie betaald? De regio's. Voor iets dat alle regio's toch al hebben in de vorm van CityGIS of Tensing. Van GMS kan je tenminste zeggen dat er inmiddels mee te werken valt. Hoe betalen de regio's die 17 miljoen? Zodanig dat ze het niet merken. Het wordt ingehouden op de bijdrages vanuit BZK.

Het is niet zo dat CityGIS alle aanbestedingen had verloren. Tensing wel. Het huidige GIS systeem werd in het Sherpa project in 4 stukken onderverdeeld en aanbesteed: digitale kaart, kaart-software, hardware voor plaatsbepalingsystemen (GPS), en tenslotte een softwaremodule om alles met elkaar - en het GMS - te koppelen onder de naam "berichtenserver". Deze laatste is het hart van het Sherpa verhaal, en ook het moeilijkst. Dat laatste werd aan CityGIS uitbesteed...

Wat ik weet, is dat CityGIS daarvoor een pilot moest doen in Kennemerland, en dat dit in een dag was geregeld, met succes. Daarmee was de aanbesteding definitief. Het gekke is dat daarna de onderhandelaar van Sherpa opnieuw met CityGIS in de slag ging en eiste dat de prijzen 2x goedkoper moesten en dat CityGIS 3x ook nog eens zoveel licenties moest leveren, bij elkaar 6x goedkoper. Dat krijg je bij Microsoft niet gedaan. En ook bij CityGIS dus niet. Dus dat liep stuk. Die onderhandelaar van ISC bleek later een ingehuurde, en werkt nu bij de ABN AMRO of zo...

Het GIS onderdeel van Sherpa had ingevuld moeten worden door een Amerikaans bedrijf onder het motto "groot is goed". En het kaart-onderdeel is gegund aan Falkplan.
Tsja.. Het amerikaanse bedrijf kan niet eens leveren wat Tensing en CityGIS 5 jaar geleden al konden, en dan heb je het maar over 1/4 deel van wat nu n de regio's draait. En wat de digitale kaarten betreft, die worden wat ik weet door CityGIS gewoon met de software meegeleverd en bevatten al OOV specifieke informatie (bijv hecto's, duinovergangen, busbanen, ANWB paddestoelen, zie elders in dit forum). En wat kost Falkplandan: weer 1 miljoentje, en na 3 jaar nog 's 30% onderhoudskosten elk jaar. En, moet je nog maar afwachten wat je krijgt. En nog iets... what about topografische kaarten, GBKN (Groot schalige BasisKaart Nederland)? Zit er niet bij.

Kijkend over de grens: met de huidige GIS systemen in de meldkamers loopt Nederland volgens mij voorop in de rij.

Bij elkaar, een mislukte aanbesteding. En we zijn weer een miljoen of 20 verder. Had beter gebruikt kunnen worden. Zeker omdat het om euro's gaat en niet om onze nostalgische guldens. En omdat de 112 meldkamers toch al 5 jaar zo'n systeem hebben draaien waar de Amerikanen blijkbaar niet aan kunnen tippen. Waarom dan toch, kwam er zo'n aanbesteding? Geen idee. De aanbesteding schijnt zo geformuleerd te zijn geweest dat Tensing of CityGIS die nooit hadden kunnen winnen. Klinkt alsof andere krachten aan het werk zijn geweest dan waar het om gaat: noodhulp.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #17 Gepost op: 16 augustus 2006, 10:48:23
Mijn grootste bezwaar bij Sherpa, was dat ze ook gewoon even bij Defensie hadden kunnen kijken, daar draaien systemen tot op huis niveau compleet, inclusief de functionaliteit van city-gis. Daar zaten alle kaart projecties die je wou al in.

Het gekke is dat steeds meer partijen ontdekt hebben wat je allemaal met verschillende kaart projecties kan doen.  En de prijzen voor digitiale kaarten ineens de pan uit rijzen. Dat terwijl deze informatie gewoon beschikbaar is bij de overheid.  En nu is gek dat overheid nu zelf haar eigen informatie weer bij andere partijen moet kopen. Terwijl ze zelf grotendeels eigenaar zijn van de informatie. ?

Tja, BIZA had samen met Defensie moeten gaan shoppen in hun eigen organisaties. Nu word er voor simpele kaart projecties enorme bedragen gerekend.
zowel Sherpa als GMS zijn door ISC uitbesteed, echter door ict-ers projectmanagers die hun eigen overheids organisatie niet kennen.


vuurtje

  • Gast
Reactie #18 Gepost op: 19 augustus 2006, 16:22:36
Tja, BIZA had samen met Defensie moeten gaan shoppen in hun eigen organisaties. Nu word er voor simpele kaart projecties enorme bedragen gerekend.
zowel Sherpa als GMS zijn door ISC uitbesteed, echter door ict-ers projectmanagers die hun eigen overheids organisatie niet kennen.

Klopt. Oorsponkelijk was de opdracht voor Sherpa ook "harmoniseer de kaarten". Dat was een mooie kans om lager prijzen te krijgen voor de digitale kaarten. Centraal inkoopvoordeel heet dat. En was de topografische dienst tot kort een onderdeel van Defensie?? Maar in plaats daarvan zijn ze de hele winkel gaan harmoniseren (de bekende te grote broek aantrekken), en erger nog, uniformeren naar een mono produkt. Maar nee, geen topografische kaart. Anyway, we horen al jaren niks van Sherpa. Ik zou sowieso niet wachten als je interesse vooral ligt in gedetaileerde kaarten. Heeft Sherpa niet, moet je zelf achteraan.

Een goed voorbeeld is de GBKN kaart, inderdaad op huisniveau alles zichtbaar. Nog beter dan de "defensiekaarten". Meestal is de overheid zelf eigenaar (de gemeentes). In sommige regio's echter hebben de nutsbedrijven bijgedragen aan de  kaart en is er "gedeeld eigendom" met de overheid. Dat maakt het moeilijk. Dat was wat Sherpa had moeten doen, dat soort kaarten landelijk en goedkoop beschikbaar te krijgen. Er is een Stiching GBKN  voor het landelijk verhaal, maar die vragen veel geld (althans een paar jaar geleden).

Maar het lukt regio's (m.n. brandweer) steeds vaker om een gratis licentie te krijgen op de GBKN terwijl tegelijk in de andere regio nog koelbloedig 60.000 euro per jaar wordt gevraagd (tussen overheden onderling. Bizar, want het gaat hier toch om hulpverlening). Gaandeweg blijken steeds meer regio's in staat om de alternatieve weggetjes te vinden en hebben gratis GBKN. Er zijn er zelfs die de GBKN in hun meldkamer EN navigatie systeem hebben zitten. In de brandweerwagen inclusief de hele preparatie erop. Brandweer Deventer bijvoorbeeld. Maar ook Haarlem, Nijmegen, Enschede en Den Haag. In Nijmegen integreren ze de aanvalskaarten in de GBKN zodat de navigatie je zo over de GBKN stuurt, je aanvalsplan in. Brandweer Deventer navigeert over de GBKN gecombineerd met luchtfoto's en volgens mij zijn GBKN en luchtfoto's gratis van de gemeente.

Hoe bewandel je die weggetjes? Het verschilt per regio. Ik weet bijvoorbeeld dat in de provincie Groningen er geen Nutsbedrijf bij de GBKN betrokken was. Wel moesten alle burgemeesters van de provincie toestemming verlenen (als je de hele provincie wilt zonder dat er een gat valt door een weigerende gemeente). Dat is voor provincie Groningen simpel gebeurd in een vergadering van al die burgemeesters. Ze hoefden er minder dan 1 over minuut na te denken om de GBKN voor de hulpverlening gratis - uiteraard - ter beschikking te stellen. Probeer het. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.


vuurtje

  • Gast
Reactie #19 Gepost op: 22 augustus 2006, 22:24:15
zowel Sherpa als GMS zijn door ISC uitbesteed, echter door ict-ers projectmanagers die hun eigen overheids organisatie niet kennen.

Die ICT projectmanagers besteden dat weer uit aan managers die worden ingehuurd van buitenaf. Die hebben hun eigen bedrijfje en zitten er zo soms jaren. Hoe langer hoe beter. Een snel resultaat is in strijd met hun persoonijk belang. Of ze vertrekken weer naar een totaal andere organisatie, zoals de ABN AMRO.