Landelijk Protocol Eerste Hulp Politie (LPEHP) beschikbaarHet eerste Landelijk Protocol Eerste Hulp Politie (LPEHP) is gereed. In opdracht en in samenwerking met de Politieacademie hebben Ambulancezorg Nederland en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) de eerste versie ontwikkeld; dit in navolging van onder andere het Landelijke Protocol Eerste Hulp door de Brandweer. Beide protocollen zijn afgeleid van het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA).
Binnen de OOV-keten zijn hierdoor nu samenhangend en op elkaar afgestemd landelijke eerste hulp protocollen voor politie, brandweer en ambulancezorg beschikbaar die voor wat betreft methodiek en inhoud naadloos op elkaar aansluiten.
In het LPEHP is vastgelegd dat, naast het belang van het veiligstellen van de vitale functies, de politiemedewerker beter de medische urgentie voor een slachtoffer kan vaststellen. Met behulp van het LPEHP kan de politiemedewerker bepalen of ambulancezorg moet worden ingeschakeld. Daar waar in het protocol wordt aangegeven dat er overleg noodzakelijk is neemt de politiemedewerker contact op met de MKA. De MKA-centralist bepaalt vervolgens de urgentie en de inzet van ambulancezorg en geeft de politiemedewerker zo nodig advies hoe het beste kan worden gehandeld.
Voor de politiemedewerkers komen de protocollen in digitale vorm beschikbaar op PolitieKennisNet. Dit betekent dat de politieagent op straat altijd de meest actuele versie kan raadplegen.
De Politieacademie heeft het LPEHP met ingang van augustus 2011 tevens vastgesteld als verplichte lesstof voor de basispolitieopleidingen. Een cursus voor de korpsen en/of overige geïnteresseerden zal eind 2011/begin 2012 van start gaan.
Het LPEHP is ter inzage beschikbaar via
www.ambulancezorg.nl (inlogcodes vereist).
http://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/1838/landelijk-protocol-eerste-hulp-politie--lpehp--beschikbaar.html