`
Daarmee bedoel ik medische handelingen aan een patiënt door iedereen die beroepsmatig individuele gezondheidszorg verleent conform de de Wet BIG.
Overigens is de term medisch inhoudelijk handelen wel degelijk een term die voorkomt in het spraakgebruik van instanties zoals door jou benoemd.
Wel in het spraakgebruik, maar of iedereen het zelfde bedoeld is maar de vraag..
Ik wil geen vliegen afvangen, maar als je dan doorvraagt welke handelingen daar onder worden verstaan, dan komen zelfs IGZ, en VWS en MMA’s er niet zo maar uit.., Een paar vragen die wij gesteld hebben in het verleden van de ruim 300 interventies)
- Behoort het handmatige immobiliseren van de wervelkolom en de logroll daar nu wel bij of niet...
- Behoort "Suction" van de mond en keelholte (dus niet voorbij de stembanden) met behulp van een V-VAC daar nu wel bij of niet
- Behoort "zuurstof geven" daar nu wel bij of niet..
- Behoort "de Mayo-tube" ingeven nu wel of niet
- Behoort "een nekkraag aanleggen, iemand fixeren op een plank daar nu wel of niet bij..
- Behoort "het toedienen van de EPIPEN bij allergische reacties" daar nu wel bij of niet..
- Behoort "Kap ballon beademing er nu wel bij of niet
Of zijn dat bijvoorbeeld geavanceerde eerste hulp handelingen..
Zo hebben wij een tabel met ruim 300 handelingen, die vallen tussen vrije eenvoudige basis EHBO, tot risicovolle handelingen, tot voorbehouden handelingen.
En als je dat met elkaar bespreekt, blijkt dat IGZ, en VWS per handeling een statement kunnen geven.. De bovenstaande voorbeelden zijn al vele discussies over gevoerd met beleidsmakers, MMA's en vele anderen..
Als je weet wat de formele regelgeving is, kan je daarna een boom opzetten over de interventies welke regelgevingtechnisch mogen en of dat uberhaupt helemaal verstandig is ?
Bij voorbeeld is een interventie : zinnig ?
Waarom zou je Mayo tube, inbrengen, als een trauma jawthrust, veiliger, eenvoudiger, en minder kans op complicaties heeft..
Als je dat gedaan hebt, komt de volgende organisatorische vragen :
- Hoe zorg je dat medewerkers per competentie voldoende competent zijn, (training niveau, oefen niveau, ervaring niveau en “zelfstandige beoordeling niveau”). Als je uitsluitend met “parttimers” werkt, hoe weet je dan die betreffende medewerker echt competent is..
- Heel veel interventies zijn geen individuele vaardigheden (De interventie kan niet verantwoord door 1 persoon worden uitgevoerd) maar team vaardigheden.. Hoe zorg je dat individuen een team worden..
- Hoe zorg je dat er de interventies geen onnodige schade of vertraging verzorgen..
- Hoe zorg je dat de vervolg keten, geen onnodig last krijgen van de interventies..
- Hoe zorg je dat geleerde lessen uit de praktijk weer worden ingevoerd in de leercurve van de medewerkers..
Als je dat allemaal gedaan hebt, moet je als evenementen organisatie dus veel aan de slag met je parttimers, ketenpartners etc..
Het is niet moeilijk, het is wel veel werk, en er zijn genoeg mensen die je daarbij kunnen adviseren, en een soort medische adviesraad die dat beoordeeld is altijd verstandig..