Mening t.a.v. event hulpverlening

Auteur Topic: Mening t.a.v. event hulpverlening  (gelezen 63529 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #110 Gepost op: 4 augustus 2011, 20:22:39
Je kan discuseren of welke de mate van opleiding, en wie door wat gecertiviceerd, is....  echter je hebt dan alleen maar een trainingsniveau..  Met alleen training van medewerkers ben je er nog niet...
Je met moet ze oefenen, onder begeleiding praktijk ervaring op laten, doen...  en allerlei organisatorische zaken organiseren, zodat ongeleide projectielen niet kunnen bestaan in een organisatie..

Daarnaast moet je elk incident kunnen traceren, evalueren, leermomenten uit pakken, en bijvoorkeur afspraken met de ketenpartners..

De kwaliteit van de "eerste hulp dienstverlening" bestaat niet alleen uit een diploma halen..


peter h

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 353
  • instructeur EH/BHV/(P)BLS, AED, WO, verder Sigma
Reactie #111 Gepost op: 4 augustus 2011, 20:38:58
Toezicht door een onafhankelijke externe partij is er al lang. Dit gebeurt door de certificatie instelling NedCert www.nedcert.nl Als je invloed wilt uitoefenen op de eisen die zij stellen aan een examenkandidaat, kan je je melden bij het College van Vakdeskundigen. Hierin zitten alleen professionals. Bij NedCert is alles schriftelijk vastgelegd. Iedere opleider kan voor hun examens, zijn opleidingen verzorgen. NedCert bepaalt (via diverse gremia) wat de inhoud van de examens is. De opleider stemt daar vervolgens zijn opleiding op af. Alle opleiders hebben echter zelf ook invloed. Daarom ben ik als vertegenwoordiger van de opleiders aan NedCert verbonden. Omdat NedCert is erkend door de Raad voor Accreditatie (die werkt voor de overheid) zijn de certificaten die je bij NedCert kan halen internationaal erkend. Daarom zijn er steeds meer bedrijven die hun werknemers bijvoorbeeld voor BHV of voor SEHSO bij NedCert examen laten doen. Alles wat jullie voorstellen of zouden willen is er dus al! Dus ik zou zeggen ga naar NedCert, dan kan je als opleider meedoen of in ieder geval als professional je kennis en vaardigheden inbrengen in een organisatie die bewezen top kwaliteit levert!

Rene,

ik lees niets bij Nedcert over een certificatie voor ambulanceverpleegkundige, of iets dergelijks.. wat voor certificaten geeft NedCert dan wel uit?

en wat is SEHSO bijvoorbeeld?

ik heb de indruk dat jij het nog steeds hebt over certificering van lekenhulpverleners, maar wat zijn dan de certificaten die Nedcert uitgeeft voor de Professionele Hulpverlener?


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #112 Gepost op: 4 augustus 2011, 22:41:14
Ik begrijp de meeste argumenten wel die er gezegd zijn. In meeste argumenten kan ik mij best vinden.

Waar ik mij echter niet in kan vinden is het volgende:

Er wordt alleen gesproken over de professionele hulpverlener en de leken hulpverlener.
leek (persoon), een persoon die weinig of geen verstand heeft van een bepaald vakgebied (Wikipedia)

Op mijn vraag of er een tussenvorm is, wordt er een antwoord nee gegeven...

Dus, als ik kort door de bocht mag samenvatten:
Iedereen die geen professionele hulpverlener is, heeft geen of weinig verstand van dit vakgebied.

Als ik dit op mijzelf betrek dan kom ik tot de conclusie dat ik, voor iemand die weinig verstand van zaken heeft, behoorlijk veel werkzaamehden kan, mag en soms moet verrichten. (Wat de professionals niet leuk vinden zoals ik deze topic lees...)

Wanneer ik actief ben op het TT circuit tijdens de motorwegraces, dan schrijft het protocol voor dat een coureur geplankt moet worden en een nekkraag om moet wanneer hij blijft liggen. Alvorens hij vervoerd mag worden.
Volgens google zou dit een risicovolle handeling zijn, waarvan de professionals op dit forum liever niet hebben dat ik die als leek uit ga voeren.
In dat geval is het jammer dat de collega's van deze professionals ons deze handelingen hebben aangeleerd.

Volgens mijn opleiding mag ik bij een slachtoffer een infuus aanleggen, en injecties toedienen (Pijnbestrijding) en een mayotube plaatsen.
Volgens google vallen deze handelingen onder voorbehouden en risicovolle handelingen.
Ik heb dus GEEN big registratie.

Ga ik tenslotte bij een plaatselijk evenement als EHV-er aan de gang. Dan mag, kan en weet ik ineens helemaal niks meer.
Want dan ben ik maar de huis, tuin en keuken leek.

Dat ik sommige handelingen mag en kan uitvoeren, wil niet zeggen dat ik dit daadwerkelijk ga doen. Dit zal ik door de ambu pleeg laten doen.
Hoewel ik net lees op google dat die de handelingen ook alleen mag doen als een zelfstandige beroepsuitoefenaar hier opdracht toe geeft.

En ja dat er af en toe cowboys tussen lopen tussen de OK EHV-ers dat weet ik, maar het is nog steeds de schone kunst van weten waar je beperkingen liggen. Zowel juridisch als vaktechnisch.

En aangezien ik heel goed weet van mezelf waar deze grenzen liggen, zal ik volgens de verschillende protocollen gewoon mijn handelingen verrichten.

Want of je nu EHV-er, Medical of CLS-er bent... je bent er om een slachtoffer te helpen en indien nodig over te dragen aan de professionele hulpverleners.


Dus acht ik mij geen professional, maar zeker geen leek. Zoals wij kleinerend genoemen worden door de professionals.
Er is dus wel degelijk een tussenweg.


ralpje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 396
Reactie #113 Gepost op: 4 augustus 2011, 23:06:08
Het creëren van een intraveneuse toegang of het toedienen van medicatie zijn wel degelijk voorbehouden handelingen volgens de wet BIG. Wat voor opleiding is dat, dat je die handelingen mag verrichten?

Als ik kijk naar bedrijven (of wat het ook moge zijn) als EMS, Service Medical en dergelijke, dan vind ik dat geen hobby meer. Dan gaat het om professionele instanties met gekwalificeerde mensen. Mogelijk zelfs mensen die in het dagelijks leven een relevante functie vervullen (bijvoorbeeld op de ambulance). Er zijn, ter vergelijk, genoeg brandweermensen die zich in hun vrije uren als brandwacht laten inhuren. Dat er bij de meeste evenementen vrijwillige EHV'ers aanwezig zijn is ongetwijfeld waar. Maar ik geloof niet dat de meesten zich dan ook gaan bezighouden met de ingewikkelde medische handelingen. Er zijn er altijd bij die denken dat te kunnen en er dan ook als zodanig naar willen handelen. Ik hoop, en misschien heel optimistisch, ik ga er vanuit dat dit de uitzonderingen zijn...
Ik kan enkel over EMS spreken. Dat is inderdaad een bedrijf, en wel één die de medische hulpverlening doet op zo'n 80% van de dance-evenementen in Nederland. Dit weekend onder andere op Solar, Dance Valley en Welcome to the Future. In principe leveren zij altijd zorg op ALS-niveau. Dat wil zeggen dat er één of meerdere teams op het evenement is bestaande uit een ambupleeg (of IC of SEH-pleeg) en een ambuchauffeur die dus als team ALS zorg kunnen leveren. Zijn zijn dus door hun dagelijkse werkzaamheden bevoegd en bekwaam bepaalde handelingen te verrichten maar werken bij zo'n inzet onder verantwoording van de / een arts van EMS. Vaak is er ook een arts aanwezig op het evenement, maar dat is onder andere afhankelijk van eisen van het GHOR. Naast dus één of meerdere ALS-teams zijn er 'reguliere' hulpverleners; dit zijn EHBO-ers maar ook verpleegkundigen (met of zonder specialisatie) of ambuchauffeurs die op dat moment gewoon als hulpverlener fungeren en dus geen ALS-zorg of voorbehouden handelingen verrichten; dat wordt uitsluitend door het ALS-team gedaan. Daarnaast is er altijd één persoon die niet actief bij de hulpverlening betrokken is maar coördineert en onder andere op het terrein het contact onderhoudt met de organisatie, beveiliging en indien gevraagd meedoet in bijvoorbeeld het CoPI. Vaak is ook dit een ambupleeg.

Citaat
Ik snap uw punt, maar het is niet helemaal terecht. Het zou waar zijn indien zo iemand eenmaal per week een evenementje draait en de rest van de week andere dingen doet, maar u bent niet in de positie om te beoordelen of dat voor iedereen zo is (ik ook niet, overigens). Wie weet zijn die mensen wel full-time in dienst van een dergelijk bedrijf en werken ze zich helemaal suf op alle mogelijke handelingen......
Ik betwijfel dat. Ten eerste zijn er daarvoor niet genoeg evenementen, ten tweede worden er op evenementen niet vaak zulke handelingen verricht. Op een ambu bestrijk je een groot gebied met een groot aantal gevarieerde mensen, op een evenement is het aantal bezoekers vaak ook wel flink maar gaat het om een specifieke populatie. De kans dat je op een evenement iemand moet intuberen is nihil, om maar een voorbeeld te noemen. Zeg maar je, trouwens ;)

Citaat
Ik begrijp uw punt en ik ben het er mee eens. Waar het mij om gaat is waar de grens getrokken wordt tussen niet-professionele en professionele hulpverleners. Ik ben nog steeds van mening dat dit niet uitsluitend wordt bepaald door het feit of men bij een ambulancedienst of ziekenhuis werkt, of niet. En dat is ook de reden dat ik - als in beginsel niet-medisch geöriënteerd forumlid - toch in de discussie ben gesprongen en er ander vergelijkingsmateriaal bij heb gehaald. Het gaat namelijk niet om de kleur uniform of de werkgever, maar of de kwalificaties en bevoegdheden correct zijn, en of deze vervolgens in de praktijk goed worden toegepast.
Zo zwart-wit is het wel; volgens de wet BIG mag je bepaalde handelingen alleen verrichten als je bevoegd en bekwaam bent. Het is duidelijk afgebakend welke beroepsgroep (bijvoorbeeld) mag intuberen of een infuus mag prikken. Als je niet in een klinische of acuut-medische setting werkt doe je het nooit genoeg om ook bekwaam te blijven.


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #114 Gepost op: 4 augustus 2011, 23:43:32
Ik heb die betreffende opleiding binnen defensie gevolgd. Binnen defensie zijn deze handelingen geldig. In real life is het not done.
Maar dit zou je wellicht al hebben kunnen zien aan de term CLS-er. Combat Life Saver. Ook EHAF en SPEIGH gevolgd.

Alleen in het burgerleven mag ik deze handelingen niet uitvoeren.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #115 Gepost op: 5 augustus 2011, 00:17:29
Ik heb die betreffende opleiding binnen defensie gevolgd. Binnen defensie zijn deze handelingen geldig. In real life is het not done.
Maar dit zou je wellicht al hebben kunnen zien aan de term CLS-er. Combat Life Saver. Ook EHAF en SPEIGH gevolgd.

Alleen in het burgerleven mag ik deze handelingen niet uitvoeren.

Inderdaad, defensie heeft nogal een eigen systeem in het leven geroepen dat alleen werkzaam is in haar eigen gelederen. Evenals stuurmannen op de grote vaart die ook een aantal ALS handelingen en andere voorbehouden handelingen zoals hechjten mogen verrichten maar alleen in hun eigen setting. Het spreekt voor zich dat het aantal keren dat die handelingen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden, beduidend lager ligt dan in de ervaringseisen.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #116 Gepost op: 5 augustus 2011, 01:09:00
je blijkt erg hardleers te zijn en nogal te volharden in een verwrongen standpunt aangaande risicovolle handelingen die door een EHBO-er met extra opleiding gedaan zou kunnen worden.
Ik wist niet dat er EHBO-ers met zulke wannabee ideen nog rondliepen in de EHBO-wereld maar ik heb het nu toch echt mis...

Sterker nog... deze handelingen worden door jouw collega's aan ons uitgelegd!



Door een ander kleiner te maken dan jezelf, zal je nooit groter worden....


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #117 Gepost op: 5 augustus 2011, 01:36:31
Wanneer ik actief ben op het TT circuit tijdens de motorwegraces, dan schrijft het protocol voor dat een coureur geplankt moet worden en een nekkraag om moet wanneer hij blijft liggen. Alvorens hij vervoerd mag worden.
Volgens google zou dit een risicovolle handeling zijn, waarvan de professionals op dit forum liever niet hebben dat ik die als leek uit ga voeren.
In dat geval is het jammer dat de collega's van deze professionals ons deze handelingen hebben aangeleerd.

Volgens mijn opleiding mag ik bij een slachtoffer een infuus aanleggen, en injecties toedienen (Pijnbestrijding) en een mayotube plaatsen.
Volgens google vallen deze handelingen onder voorbehouden en risicovolle handelingen.
Ik heb dus GEEN big registratie.


Maar heb je dan zelf geen besef van je grenzen? En welke @#$% leert jullie dat?

Een mayotube plaatsen is geen probleem, het omdoen van een nekkraag echter IS EEN RISICOVOLLE handeling die echt behoorlijk oefening (practice makes perfect...) nodig heeft.
Over het aanleggen van een infuus en het injecties toedienen.... pffff Ik kan het bijna niet geloven dat dit op deze wijze zou worden aangeleerd.....

Het heeft niks te maken met afgunst of iets dergelijks, maar professionals weten hoe moelijk de handelingen kunnen zijn, zelfs bij voldoende ervaring, en de valkuilen, gevaren, etc.... Daarom pleiten "wij" ook voor terughoudendheid.
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #118 Gepost op: 5 augustus 2011, 01:55:29
Maar heb je dan zelf geen besef van je grenzen? En welke @#$% leert jullie dat?

Een mayotube plaatsen is geen probleem, het omdoen van een nekkraag echter IS EEN RISICOVOLLE handeling die echt behoorlijk oefening (practice makes perfect...) nodig heeft.
Over het aanleggen van een infuus en het injecties toedienen.... pffff Ik kan het bijna niet geloven dat dit op deze wijze zou worden aangeleerd.....

Het heeft niks te maken met afgunst of iets dergelijks, maar professionals weten hoe moelijk de handelingen kunnen zijn, zelfs bij voldoende ervaring, en de valkuilen, gevaren, etc.... Daarom pleiten "wij" ook voor terughoudendheid.

Planken, log-roll, nekkraag wordt door het ambulancepersoneel conform protocol aangeleerd.

En wat betreft de rest van de risicovolle en voorbehoudenhandelingen:
Ik ben bang dat er erg weinig ambulancepersoneel beschikbaar is om aan het front hun handelingen te doen.
Dus zegt defensie: Leer de handelingen, doe het zelf en zorg dat die vent asap afgevoerd kan worden.
Oja, in uitzendgebieden zijn de aanrij/aanvlieg-tijden iets anders dan in Nederland, dus asap is relatief....


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #119 Gepost op: 5 augustus 2011, 02:04:10
Voor de EHBO'ers is het waarschijnlijk een betaalde hobby, voor het medisch geschoold (ambulance)personeel een mooie bijverdienste met hun beroepsuitoefening.

Ik noem dat een aanname.

Maar ik vind dit wel een goeie.
Wanneer je je werk in je vrije tijd dunnetjes en goed betaald overdoet, noemen we het een mooie bijverdienste met hun beroepsuitoefening.
Dat klinkt inderdaad beter dan lekker bijbeunen. En ja, er zijn talloze BIG geregistreerden die er letterlijk slapend rijk van worden... :-X