tja en daar staan we ook weer aan de fundementen van de discussie.. Iedereen heeft blijkbaar een verschillende referentie kader, bij verschillende begrippen...
1. Wettelijk voorbehouden handelingen, kan iedereen opzoeken, dat is lekker duidelijk..
2. Wat is nu precies Advanced Life Support, welke interventies behoren daartoe..
3. Wat is nu precies risicovolle handelingen, welke interventies behoren daartoe..
4. Wat is nu precies BLS.. De ERC en de NRR, handteren daarvoor een veel smallere definitie dan de ambulancesector, en IGZ en VWS, terwijl internationaal daar ook weer heel anders naar gekeken word.
5. Wat is nu precies ILS, Intermediate Life Support, of de ERC interpretatie van Immediatie Life Support (uitsluitend reanimatie in een instelling.
6. Wat is basis Eerste Hulp, welke interventie behoren daartoe, volgens de hele vele boekjes van Oranje Kruis, Rode Kruis, EFAM, LPEV, MFA FAI..
7. Wat zijn gevordere vormen van eerste hulp..
8. Is een ruimte die geschikt en equipeert is voor ALS handelingen, per definitie een ALS ruimte..
Wil je hier duidelijkheid over hebben, moet je per interventie, dat gaan bepalen.. en dat is niet simpel..
- Want suction is in het ziekenhuis, is niet per defintie het zelfde interventie als suction in gevorderde vormen van eerste hulp..
- Wat Immediatie Live Support reanimatie is voor de ERC, is een klein onderdeeltje van Intermediate Life Support voor reddingsteams..
- Dan zijn er misschien slimmere vormen van interventies uitvoeren, met handiger tooltjes, waardoor de interventie misschien eenvoudiger en veiliger gedaan kan worden, dan de meest gebruikelijke bij een ambulancedienst..
En laten de verschillen van begrip tussen vlaanderen en nederlanders nog maar achterwege,
Vroeger legde men in de EHBO een spalk aan, nu leert men dat misschien een buitensport EHBO training en niet in een basis cursus..
Het probleem is dat sommige begrippen soms erg duidelijk lijken, maar als je even doorvraagt, ze helemaal niet duidelijk zijn...
Peter, de discussie gaat primair over het feit of de lekenhulpverlener wel of geen risicovolle handelingen zou mogen/moeten uitvoeren.
De randvoorwaarden zijn inderdaad belangrijk, maar niet het primaire discussiepunt.
Dan is de discussie in ieder geval te small en al achterhaalt, en zal misschien niet bevredigend zijn.. De lekenhulpverlener mag dat van de wetgever [PUNT].. Juist die voorwaarden bepalen of een Evenementen hulpverlener in die omstandigheden van dat evenement voldoende veilig en bekwaam genoeg kan leveren, en wat de consequenties zijn als die dat doet.. en wat is bekwaam en hoe ziet die interventie er dan uit, en kan dan op alle punten er voldoende kwaliteit en patientveiligheid gegarandeerd zijn..
En daar komen we op dit forum niet uit.. als je het niet hebben over de zelfde betekenis van begrippen, en welke interventies daarbij horen en welke uitvoering daarvan komen..
Als je even verdiept in het onderwerp, dan begrijp je dat de enige manier om kwaliteit van dienstverlening en patientenveiligheid te organiseren is om eisen stellen aan de randvoorwaarden en de wijze waarop de dienstverlening word uitgevoerd..
Mooier en leuker kunnen we het niet maken, misschien kunnen we met wat huiswerk het makkelijker maken...