Mening t.a.v. event hulpverlening

Auteur Topic: Mening t.a.v. event hulpverlening  (gelezen 63727 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #260 Gepost op: 18 augustus 2011, 11:19:53

Dit geeft dus aan dat er 80 procent van jullie slachtoffers onnodig geimmobilsieerd en geplankt worden en hierdoor  blootgesteld worden aan neveneffecten van immobilisatie zoals decubitus die ontstaat door liggen op een harde plank (en ja dat kan al binnen 30 minuten ontstaan) Ik vraag me zeer af of deze slahtoffers wel blootgesteld moeten worden aan deze vormen van onnodige en beschadigende hulpverlening, misschien chargeer ik maar zo is het mijns inziens wel. Do no further harm, geldt nog steeds. En als er geen deskundigen zijn die een en ander goed kunnen beoordelen en inschatten dan ontaardt dat dus in onnodige handelingen. Met dat soort zaken hoeven wij als ambulanceverpleegkundigen echt niet bij onze MMA's aan te komen....

Je chargeert inderdaad..  ;D,  Debicubitis binnen 30 minuten ?, non-argument, natuurlijk..  Elk slachtoffer met een mogelijk hoog energetisch letsel heeft recht op adequate zorg, en moet niet op de EHBO manier, maar midden in blubber, in de stabiele zijligging gelegd worden, voor dat er na 30 minuten een eindelijk een ambulance is...

"Do no further harm.. betekend dat je moet voorkomen dat er ongewenste actie's worden gedaan..
Helm afnemen, en LEAT-braces laten zitten en dan in stabiele zijligging laten liggen, is een standaard basis ehbo handeling.. Lever je dan goede zorg ?  In onze ogen niet..


Als een evenementen hulpverlenings organisatie zijn zaakjes op orde heeft is er niets aan de hand..
Er heeft niemand het monopolie om mensen te redden, dus we hebben alleen over de kwaliteit van zorg, door gehele zorgketen heen..  De zorgketen is alleen langer dan de reguliere meldingen van het openbare domein..
Daar moeten domweg goede afspraken gemaakt worden..  Dat kost tijd... maar dat werkt ook...  

En onze ervaring is dat MMA's daar graag over in gesprek gaan, goede ketenafspraken over wil maken.

dit hoeft een ambu dienst niet te weten, alle EHBO verenigingen moeten zich gewoon aan de EHBO regels houden en niet denken dat ze ambu werk kunen doen.door de patiënt niet te planken, ik wil als bemanning zelf mijn onderzoek doen en beslissen of de plank geindiceerd is of niet.
Dat kan je wel willen.. maar dat is al erorm achterhaald.. Zeker in de regio's waar jij als ambu-chauffeur werkt..

In drie regio's hebben zeer nauwkeurige ketenafspraken, waar de MMA's aan meegewerkt hebben, en waar van de ruim 400 incidenten, er 4 incidenten aanvullend zijn geevalueerd door de MMA en teamleiders, en onze organisatie..
Bij twee incidenten zijn er aan beide zijde, organitorische maatregelen genomen, om de samenwerking te verbeteren.
Bij 0 incidenten is de patientveiligheid een issue geweest..

Wanneer ik een patiënt geplank aangeboden krijg wordt ik belemmerd in mijn diagnose stellen.dat is dus de discussie, ambu wordt er in het ZHop aangesproken als er iets niet goed is, en bewijs maar wie het gedaan heeft.
 Daarom moeten de EHBO verenigingen dit soort dingen niet doen en het overlate aan professionalsdoor duidelijk te maken wat de grenzen van EHBO zijn, dat is nu iet het geval.
Uit geen van de evaluaties blijkt dat een ambu-team door het ziekenhuis is aangesproken op inadequate zorg, die door evenementen hulpverlenings organsiatie is verleend..

Iedereen kan nu met diverse papiertjes zeggen ik ben bekwaam maar of dat zo is??? ?? ?? ?? ??door duidelijke grensen te stellen tot hoever de EHBO kan/mag gaan

Hier sla je inderdaad de spijker op kop..  Een papiertje, kan nooit zeggen of iemand in die omstandigheden bekwaam is op de interventies.  90% van de interventies zijn geen individuele vaardigheden, maar team vaardigheden..  
In je eentje kan zelfs een ambulanceverpleegkundige, of MMT of welke andere super hero, iemand adequaat een nekkraag of welke interventie dan ook uitvoeren..

Maar hey! Laten we eerlijk zijn. Do no further harm klinkt natuurlijk prachtig, maar het zekere voor het onzekere nemen is ook een optie.
Bovendien worden er ook op straat genoeg mensen geïmmobiliseerd die later geen CWK letsel blijken te hebben (of chargeer ik nu?).

Je chargeert niet..  echter er komen ook mensen op de SEH met daadwerkelijk cervicaal wervelletsel, die door evenementen organisaties en ambulance teams gemist zijn...  Ook dat is niet nieuw, dat zijn bekende statistieken..

We hebben dus over een verschijnsel over wat al meer dan 15 jaar bestaat, en in de laatste 5 jaar enorm geprofessionaliseerd is..  
En ja, dat er ook evenementenhulpverleningsorgansiaties zijn die een wervelplank aanschaffen en nekkragen en niet investeren in effectieve training en oefening, kwaliteitsafspraken etc..

Op management niveau, kunnen Ambulancediensten, MMA's daar op ingrijpen, en dat soort zaken corrigeren, desnoods in samenwerking met IGZ.
Op werkvloer niveau heb je een probleem als er vooraf geen goede afspraken zijn gemaakt..  Als er afspraken zijn gemaakt door de MMA met de evementenhulpverlenings organisatie, dan heb je ook op de werkvloer domweg aan die afspraken te houden..

Mijn inziens, kan je ook alleen de kwaliteit van zorg op dit soort evenementen, alleen verhogen als je met elkaar op  samenwerkt aan adequate zorg..


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #261 Gepost op: 18 augustus 2011, 11:56:59
Je chargeert inderdaad..  ;D,  Debicubitis binnen 30 minuten ?, non-argument, natuurlijk..  Elk slachtoffer met een mogelijk hoog energetisch letsel heeft recht op adequate zorg, en moet niet op de EHBO manier, maar midden in blubber, in de stabiele zijligging gelegd worden, voor dat er na 30 minuten een eindelijk een ambulance is...
...
Dat is zeker geen non-argument. Een van de complicaties van immobilisatie op een harde spineboard is inderdaad decubitus. Er zijn meerdere studies naar gedaan die aantonen dat ook bij gezonde personen de sacrale doorbloeding tijdens immobilisatie sterk afneemt, met ulcera als gevolg, zie oa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662677.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #262 Gepost op: 18 augustus 2011, 12:03:20


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #263 Gepost op: 18 augustus 2011, 13:14:01
Ik ken de documenten.. Met mooie foto's..  :-X

klik hier voor foto (kan als schokkend worden ervaren)

Echter je kent ook de impact van hoog energitische impact.. en dat het hoofd van gemiddeld 8Kg vrij makkelijk zich zeer snel verplaatst ten opzichte van de romp..  en je kaart een terrecht punt aan..  Dat een geimmobiliseerde patient betekend, dat er dus geen tijd verloren moet laten gaan.. en ook niet onnodig lang op een reguliere plank moet blijven liggen..  En ook met een plank, kan je met juist technieken, kan je ook decubitis voorkomen, door goed te padden en door op de SEH iemand over te leggen op een goed alternatief..

Andere tools zoals vacuummatrassen hebben bij langdurige laten liggen het zelfde probleem, zelfs bij heel veel matrassen heb je het zelfde probleem, zeker als de patient geen spierspanning meer heeft..

In de reddingsfase en prehospitale fase, is de wervelplank nog steeds de tool, bij slachtoffers bij wervelletsel..Tja, als je soms ziet, dat als we vier uur later op de SEH, soms een patient nog op onze planken ligt.. zijn daar zeker nog verbeter punten..  Zie ook http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11310463.

Tja, ik heb me taak als wereldverbeteraar opgegeven.. daar mogen heel veel anderen zich over buigen.. Ik beperk me tot situaties waarin ik moet werken.. En daar zijn nog geen betere tools en betere procedures voor..


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #264 Gepost op: 18 augustus 2011, 15:43:51
Decubitus is een onderwerp voor www.ziekenhuisforum.nl
We gaan hier weer on topic over event hulpverlening
Of is alles zo langzamerhand al gezegd daarover?  ::)


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #265 Gepost op: 18 augustus 2011, 15:45:29
Decubitus is een onderwerp voor www.ziekenhuisforum.nl

In het kader van de spineboard is het wel relevant voor dit forum lijkt me. Al gaat het inderdaad off-topic :).


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #266 Gepost op: 18 augustus 2011, 15:58:38
In het kader van de spineboard is het wel relevant voor dit forum lijkt me. Al gaat het inderdaad off-topic :).

Het is inderdaad relevant in het kader van de spineboard, maar daar is verder geen discussie over noodzakelijk want het is gewoon een feit dat wervelkolomimmobilisatie flink het risico doet toenemen. C'est cá. Wij willen niet uitweiden over decubitus op zich want dat hoort hier in deze topic niet thuis. Wij hebben intern overleg gevoerd over het afsplitsen van de topic maar we zijn het eens dat een evt. discussie daarover hier niet thuishoort. Vandaar de verwijzing van mijn collega, RAdeR.

CM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #267 Gepost op: 18 augustus 2011, 15:59:07
Omgaan met wervelletsels, met alle handelingen die daarbij horen is slechts een van de competenties waar we bij sommige clubs bij risicovolle sport evenementen praten.. En daar hoor ook kennis van achtergrond bij...

Als we het hebben over de totale dienstverlening van evenementenhulpverleningsdiensten, moeten we niet alleen hebben over wervelletsels.. hoewel dat wel tot de verbeelding spreekt..  Dan gaat het dus over alle interventies.. van een spalk aanleggen tot een pleister plakken, en de aai over de bol en de kus op het voorhoofd..

De kwaliteit van de dienstverlening, is afhankelijk van een hoop randvoorwaarden, van incident-management plan, tot individuele competenties, team vaardigheden, wijze van leiding geven, controlle, evaluaties en samenwerking met andere hulpdiensten, en ketenzorg, klachten procedures etc...

Mijn vraag staat dus open.. hoe gaan we de kwaliteit van die zorg op evenementen verder verbeteren en professionaliseren..


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #268 Gepost op: 18 augustus 2011, 16:08:24
Citaat
Mijn vraag staat dus open.. hoe gaan we de kwaliteit van die zorg op evenementen verder verbeteren en professionaliseren

De GHOR en RAV inschakelen. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat..

CM-
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #269 Gepost op: 18 augustus 2011, 17:13:01
De GHOR en RAV inschakelen. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat..

CM-
En welke wezenlijke bijdragen kunnen deze dan leveren in de zin van kwaliteitsverbetering.
Elke GHOR en RAV gaat dan weer een eigen wiel uitvinden.
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we