Assistentie bij euthanasie > hoe is dit geregeld (persoonlijke bezwaren etc.)?

Auteur Topic: Assistentie bij euthanasie > hoe is dit geregeld (persoonlijke bezwaren etc.)?  (gelezen 9068 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ambukampen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 170
Bij onze dienst is het zo geregeld dat het verzoek voor het plaatsen van een naald ivm eutanasie, binnenkomt bij de centralist. Het is aan de centralist of hij wil mee werken om een bemanning te zoeken die dit wil doen. Wil de centralist dit niet dan wordt een andere centralist gevraagd of hij een daar aan mee wil werken. Meestal wordt de ambulance gevraag die in de buurt is. De bemanning wordt gevraagd of ze het willen doen, ze moeten er alle twee wel achter staan. Is er 1 die dit niet wil dan gaat die ambu niet. Als chauffeur vind ik dat ik al medewerking verleen als ik mijn collega er heen breng. Als team maken we het besluit of we hier medewerking aan verlenen of niet.
Het is zeker niet zo dat het een plicht van ons is.
Ambulancechauffeur,  Verpleegkundige B ambulance, PHTLS, TECC


Druifje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 372
  • Je leeft maar zo kort en je bent zo lang dood.....
Ik ben zelf niet werkzaam in de ambulancewereld. Over euthanasie heb ik persoonlijk gemengde gevoelens. misschien ben ik hierin zelfs wel heel huichelachtig, want zelf zou ik hier, wegens geloofsovertuiging, niet aan meewerken. Wel vind ik dat iedere patiënt recht heeft om een euthanasie aan te vragen en ben dan ook blij dat er artsen en verpleegkundigen zijn die hier aan meewerken.

Ik denk wel dat dit een vrije keus moet zijn van zowel arts als verpleegkundige. wat ik me afvraag is waarom de venflon niet door een verpleegkundige van de thuiszorg of ziekenhuis gezet wordt (weet dat in mijn regio het mogelijk is dat een medewerker van het zh bij de patiënt thuiskomt om bijvoorbeeld een infuus te geven).

Als er toch een ambulanceverpleegkundige gevraagd wordt (deze zijn uiteraard het beste in het zetten van een infuus en misprikken is in deze situatie helemaal het laatste wat je wil) is het dan niet mogelijk om een dienstauto te nemen voor deze taak (bijv. rapid responder of ovd-g)? Op deze manier zet je de chauffeur niet voor de moeilijke keuze....

groet, een over dit onderwerp mijmerende Druif
De dingen waar ik tegen ben, die ben ik liever voor.....


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Helaas zijn er veel huisartsen niet bekwaam in het inbrengen van een venflon.
Dan is al snel (lees makkelijk) de keuze gemaakt voor een AVP.
Dat je hiervoor als ambuteam wordt "misbruikt" kan wel je tegen de borst stuiten maar ook had je dit aan kunnen zien komen nietwaar?
Er zijn per slot van rekening de nodige ambuteams die ongezouten commentaar hebben op huisartsen en hun gebrekkige bekwaamheden.

Ruud

Ik begrijp niet helemaal wat jouw laatste zin te maken heeft met de logica dat je als ambuteam misbruikt zou moeten worden om een venflon te zetten, en ''dat je dat ook nog eens had moeten zien kunnen aankomen''....
vind ik nogal een a-professionele zienswijze.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


EM physician

  • AIOS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 375
Ik ben er per definitie volkomen mee eens dat een huisarts een venflon kan inbrengen. Echter, de overweging van de HA is dat zij een AVP inschakelt omdat deze beter is in het prikken van een venflon en wilt voorkomen dat er misgeprikt wordt. En vanuit het perspectief van de patient levert dit minder stress en leed met zich mee. En dat maakt het uiteinde van het leven comfortabeler.

Desondanks blijft het zo dat de HA een venflon moet kunnen prikken in een tijdgeest waarbij spoed hoort bij de dagelijkse (avond-nacht-weekend) praktijk van de HA. En als een HA niet bekwaam is in deze handeling zorgt de HA voor adequate bijscholing in deze handeling.


VPKAalst

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 29
Bij ons in België is het net iets anders geregeld.
In de regel gebeurt euthanasie in een ziekenhuis, het middel wordt door de behandelende specialist toegediend via een infuus geplaatst door een verpleegkundige van de afdeling.  Als het toch thuis gebeurt dan wordt het infuus door de (palliatieve) thuisverpleegkundige geprikt, de huisarts dient het middel toe.  

Het staat ons vrij om hieraan mee te werken of juist niet.
Al moet ik zeggen dat de "echte euthanasie" hier niet zoveel voorkomt.  Vaak wordt de pijnmedicatie drastisch verhoogt of de therapie afgebouwd, deze pseudo euthanasieën vind je veel vaker.

Mvg.
A


Scaniafan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 542
  • HV geïnteresseerde
Ik ben er even voor vakantie tussenuit geweest, maar ben blij dat er een discussie op gang is gekomen.

Voor mij als "betrokkene" bij de hele situatie zal ik even op een paar punten mijn persoonlijke ervaring geven:


Het uitvoeren van de laatste handeling door de huisarts levert ook bij hem / haar een behoorlijke stress op. In onze situatie had onze huisarts de hele dag de praktijk gesloten en werd ze door de andere huisarts van de praktijk bijgestaan zodat hij het over kon nemen als zij het niet door zou kunnen zetten.

Ze heeft die dag dus verder geen visites enzo gehad.

In ons geval kwam er dus alleen een motorambulance, geen complete ambulance. Aangezien het op de vrijdag bekend was dat het 's maandags uitgevoerd zou worden, was de verpleegkundige al vrijdags door de MKA geïnformeerd voor zover ik begreep van hem.

De noodhulp is volgens mij ook nooit in gevaar geweest, omdat de verpleegkundige al 2 keer eerder tijdens het aanrijden werd doorgestuurd naar een andere melding.
Rij nooit harder dan je beschermengeltje kan vliegen =)


broeder1986

  • verpleegkundige acute psychiatrische opname afdeling
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 123
dag allemaal,

zelf ben ik (nog) geen ambu verpleegkundige. maar ik sta wel achter het hele idee van euthanasie. prive meegemaakt, dat vorig jaar juni de ambulance van post Doetinchem, bij ons thuis kwam om bij mijn moeder alvast een venflon te geven ter ontlasting van de huisarts. Zij hebben deze handeling met heel veel precisie en heel veel respect uitgevoerd. Ondanks dat ik (zichtbaar) merkte dat de chauffeur en verpleegkundige ook geraakt waren door de situatie.
Daardoor is mij respect richting ambu personeel erg gegroeid. euthanasie heeft op iedereen veel impact...

groetjes Kokkie1986
groetjes Broeder1986 -(psychiatrisch) verpleegkundige -Apirant Manschap A. VNOG -evenementen verkeersregelaar - Event Security Officer


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Mobiel team komt voor zelfdoding aan huis

http://www.nu.nl/binnenland/2669087/mobiel-team-komt-zelfdoding-huis.html
Laatste update:  16 november 2011 08:04 info

AMSTERDAM - Mensen met een doodswens kunnen vanaf begin volgend jaar terecht bij speciaal opgeleide euthanasieartsen die aan huis komen.

De ambulante teams, bestaande uit artsen en verpleegkundigen, komen voort uit plannen van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), schrijft het AD woensdag.
Artsenorganisatie KNMG heeft zo zijn vragen bij de plannen. De organisatie wijst er in de krant op dat voor euthanasie een langdurige relatie tussen arts en patiënt nodig is. "Hoe zit dat dan bij een ambulant team?", vraagt een woordvoerder zich af.
De NVVE wijst erop dat de meesten met een doodswens thuis willen sterven. Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat artsen gewetensbezwaren hebben. De vereniging verwacht met de teams duizend verzoeken per jaar alsnog in te willigen.
Deze mensen moeten dezelfde procedure doorlopen als anderen die euthanasie verlangen. Dat houdt onder meer in dat ze een uitgebreide intakeprocedure moeten doorlopen en dat een tweede arts moet oordelen over het verzoek.
De NVVE kwam vorig jaar met het idee voor een zelfmoordkliniek. Dat plan is er nog steeds, maar die kliniek zal volgens de vereniging maar een paar bedden tellen. Die zijn dan voor mensen met een doodswens die niet thuis kunnen sterven.
Samen sterk in de hulpverlening!


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Ik had het artikel in de AD van vandaag gelezen..

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/3036045/2011/11/16/Hulp-bij-zelfdoding-aan-huis.dhtml

Ik vind dat een eleganter oplossing dan dat assistentie vraagt van ambulancediensten..


Scaniafan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 542
  • HV geïnteresseerde
Ik denk dat het voor sommige mensen een oplossing kan zijn, maar vanuit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat dit:

Artsenorganisatie KNMG heeft zo zijn vragen bij de plannen. De organisatie wijst er in de krant op dat voor euthanasie een langdurige relatie tussen arts en patiënt nodig is. "Hoe zit dat dan bij een ambulant team?", vraagt een woordvoerder zich af.

heel erg belangrijk is.

En euthanasie gebeurt niet van dag op dag. Daar gaat voor de betrokkenen veel tijd aan vooraf. Dus ook tijd om als huisarts te zeggen dat je de patiënt niet wil steunen, en dat je adviseert om een andere huisarts te vragen. En daar kan je dan als patiënt een band mee opbouwen.

Ik had het artikel in de AD van vandaag gelezen..

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/3036045/2011/11/16/Hulp-bij-zelfdoding-aan-huis.dhtml

Ik vind dat een eleganter oplossing dan dat assistentie vraagt van ambulancediensten..

In dit topic gaat het om het zetten van een infuus. Ik kan me voorstellen dat je daar per regio een aantal teams voor selecteerd op basis van vrije keuze van mensen om dit te doen. De assistentie. Maar de daadwerkelijke euthanasie moet in mijn ogen zo veel mogelijk gebeuren door iemand met wie de patiënt een vertrouwensband heeft.
Rij nooit harder dan je beschermengeltje kan vliegen =)