Nee niet iedereen hier is poeslief en braaf en ik rij ook elke dag wel een keer te hard of steek mijn hand niet uit, maar het verschil zit hen hierin dat wij dat gedrag ook van andere niet eisen. of afwijkend gedrag op dat verbaliseren.
Wanneer wij dezelfde nukken (zoals het opsteken van de middelvinger) tegenover die diender laten zien zijn we ook niet "maar mens" en wordt er gewoon gekrast.
Het gezegde is niet voor niets "verbeter de wereld, maar begin bij jezelf" en "de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet"
Bij een politie medewerker wordt verwacht dat ie zich beter kan inhouden en z'n emoties beter onder controle kan houden dan de doorsnee burger, die daar niet voor betaald wordt. Het is onderdeel van z'n werk. Bij de opleiding en selectie wordt hier veel aandacht aan besteed. Ik heb al vaker gezegd hier, het hebben en toepassen van je eigen mening houdt op als je bij de politie gaat en dat is best wel moeilijk. Ook als je het met de wet niet eens bent dien je die gewoon toe te passen. Niet :"ik vind dat U veel te hard reed", maar: "Ik heb geconstateerd dat U reed boven de wettelijk toegestane snelheid". Als je te veel in discussie gaat en daarbij je mening te kennen geeft wordt het een bekeuring op persoonlijke titel. Je krijgt dan die bekeuring niet omdat je te snel reed, maar omdat déze agent vindt dat je te snel reed, waarover je uiteraard met de agent van mening verschilt
.
Het heeft op de lange duur meer effect je gewoon te houden aan de feiten en er wat minder van jezelf in te leggen. Net doen of je boos wordt mag bv, om het effect maar écht boos worden is in het agentenvak héél gevaarlijk. Daarom is het vak ook zo moeilijk.
Het was trouwens afgelopen week grappig om te horen uit de mond van iemand die zowel de KMAR als politie traint hoe verschillend beide vakbroeders zijn. Ze vertelde dat politie gezellig babbelen als ze moeten wachten terwijl de marechaussee's veel meer gericht zijn op aktie en ongeduldig worden: niet lullen maar poetsen.
Henk