Juryrechtspraak

Auteur Topic: Juryrechtspraak  (gelezen 6359 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Bart.

  • Politievrijwilliger
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 225
  • It's a beautiful day to save lives.
Reactie #20 Gepost op: 23 oktober 2013, 10:29:01
Juryrechtspraak wordt in de VS natuurlijk regelmatig gebruikt.
Volgens mij is daar de gang van zaken dat er iemand aangeklaagd wordt, vervolgens vinden er één of meerdere hoorzittingen plaats.
Tijdens die hoorzittingen besluit de rechter of senator of de aangeklaagde een jurytrial krijgt.

Het probleem aan dit systeem, maar dat is ook bij alle andere systemen zo, dat juryleden omkoopbaar zouden kunnen zijn. Wellicht sterker dan de rechter zelf.

Een minimumstraf is ook moeilijk door te voeren, wegens het feit dat elke situatie anders is. Ja, aanrijden is aanrijden, maar als er nu een oorzaak was, zodanig dat een aanrijding onvermijdelijk was?
Voornamelijk werkzaam in: horeca (arrestanten en camera-toezicht), publiek domein (GPZ) en bij verkeerscontroles.  Tevens BHV'er en geïnteresseerd in


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #21 Gepost op: 23 oktober 2013, 11:43:11
Het ligt net iets anders in de VS. Verdachten hebben namelijk een grondwettelijke recht (Zesde amendement) op een "jury trial", behalve bij strafbare feiten waar maximaal 6 maanden gevangenisstraf voor kan worden opgelegd. Soms kan de verdachte afzien van dit recht.


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #22 Gepost op: 23 oktober 2013, 11:56:50
Juryrechtspraak ligt vast in de Grondwet van de VS.
Die grondwet bepaald niet alleen de structuur van het rechtssysteem, maar geeft juryrechtspraak ook als recht aan een aangeklaagde.
Men maakt onderscheid tussen "petty" en "major" crime. Misdrijven waarvoor 6 maanden of meer geëist kan worden, zijn "major". Juryrechtspraak is de "standaard" voor "major" strafzaken.
Door diezelfde Grondwet, en jurisprudentie, is dit ook "bindend"" voor alle staten en hun rechtbanken ( "Statecourts"). Het overgrote deel van alle strafzaken vinden plaats in een Statecourt.

In principe vind eerst een hoorzitting voor een "grand jury" plaats. Doel van deze zitting is om te bepalen of het OM genoeg bewijs heeft om tot een rechtszaak over te gaan.
De Jury beslist of dit het geval is, niet de rechter. Wel bepaald de rechter of bewijs rechtmatig is of niet, indien dit door jurisprudentie duidelijk is.
Als dit het geval is, dan volgt de eigenlijke rechtszaak voor een "petit jury". Dit is een nieuwe jury (dus niet de grand jury) die vervolgens beslist of de aangeklaagde schuldig is aan de ten laste legging.
Indien dit zo is, bepaald de rechter de hoogte van de straf.

Wel zijn er uitzonderingen, voortkomend uit jurisprudentie of conflicterende wetten, waarbij het niet tot een juryrechtszaak komt. Denk bijvoorbeeld aan zaken waarbij staatsgeheimen een grote rol spelen.  


Zonder filosofisch te willen worden, de oorsprong van Juryrechtspraak in de VS ligt niet alleen in het voldoen aan het rechtsgevoel van een samenleving. Maar vooral aan het recht om door gelijken te worden beoordeeld, en zo misbruik door machthebbers te voorkomen.
Aangezien de opstellers van de Grondwet in de V.S vooral Engelsen waren die ontevreden waren met de gang van zaken in Engeland, werd dit recht dus nadrukkelijk vastgelegd. (Zoals het vastleggen van de vrijheid van wapenbezit ook grotendeels een reactie was op de ontwikkelingen in hun land van herkomst. Maar dat is een andere discussie.)

Edit: voske83 was me voor.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


sylvester1986

  • Gast
Reactie #23 Gepost op: 16 april 2014, 16:46:34
Duitse herder wordt opgeroepen voor volksjury
Citaat
Voor veel mensen is een hond een volwaardig lid van het gezin, maar in de Amerikaanse staat New Jersey ging men per ongeluk nog een stapje verder.
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3636397/2014/04/16/Duitse-herder-wordt-opgeroepen-voor-volksjury.dhtml