Dat is een van de grote verschillen tussen KNRM Lifeguard en de 'reguliere' strandwacht van de Reddingsbrigades: de KNRM benoemt een strook van een paar 100 meter tussen 2 vlaggen tot 'zwemgebied' en dat wordt intensief bewaakt met verrekijkers etc. Daarbuiten wordt niet gepatrouilleerd en is het 'zwemmen op eigen risico'. In noodgevallen rukken ze hier natuurlijk wel naar toe uit, maar in principe blijven ze alleen binnen die strook. Een beetje zoals in de serie 'Bondi Rescue' die regelmatig rond etenstijd op tv te zien is.
Volgens KNRM is dit de toekomst van de strandbewaking: een overzichtelijke en beperkte zwemstrook met intensieve bewaking met betaalde krachten. Daarbuiten is voor de surfers en waaghalzen en wordt in principe niet bewaakt, maar alleen gereageerd op spoedoproepen zoals de KNRM nu doet met haar SAR-werk. Op Schiermonnikoog is dus 1 zwemstrook die ze met 4 man bewaken, daarbuiten is er niks.
Dit klinkt goed, maar is volgens mij op veel Nederlandse stranden niet mogelijk, omdat daar zoveel mensen zijn/liggen/zwemmen dat je het bewaakte deel niet kunt beperken, omdat het daar dan veel te druk wordt? Moet je je eens voorstellen dat je op een drukke zomerse dag in Scheveningen iedereen die wil zwemmen vraagt om dit tussen 2 vlaggen te doen die 300 meter uit elkaar staan. Lekker midden voor je post, duidelijk en overzichtelijk? Volgens mij wordt het dan zwemmen als sardientjes in een blik...