Wij <> KNRM zijn een Lifeguard organisatie begonnen, omdat er niemand anders was daar op de noordelijke eilanden. Omdat wij daar al meerdere boothuizen hebben met heel knap materiaal. Omdat wij daar al goede zaken verrichten en een hoge naamsbekendheid hebben op de eilanden. Wij hebben meerdere keren aangeklopt bij de Hoge heren der Reddingsbrigade om samen wat op te starten (trainingen, cursussen, personeel.) Maar op dat antwoord wachten wij nog steeds. De deur staat aan onze kant nog steeds open.
Wissel KNRM en Reddingsbrigade om en je verteld het verhaal vanuit de Reddingsbrigade ;-)
Bovendien ben je wel heel erg stelling in zaken waar je zelf (volgens mij) niet bij bent geweest.
Ik weet (van de hoge heren) dat in ieder geval op Terschelling de KNRM buiten de Reddingsbrigade om aan de slag is gegaan. Dat de hoge heren niet altijd goed met elkaar om gaan is bekend, maar dat kan je niet aan één partij wijten. Met '
de deur staat bij ons nog steeds open' simplificeer je het probleem en legt de schuld bij een ander terwijl de zaak een stuk complexer ligt.
Nergens zal je lezen dat wij de nederlandse kust over willen nemen! Sterker nog, dat personeel hebben wij niet eens! En dan komt alleen nog de visie om de hoek kijken hoe het zou moeten. Wat wij doen is internationale standaard.
En dat overnemen is nu juist wel de vrees van veel mensen bij de Reddingsbrigade. En dat zou afbreuk doen aan de Reddingsbrigade in haar huidige vorm. Juist ook omdat de de KNRM alleen maar een paar maanden in het hoogseizoen actief is en (zoals je zelf zegt) dan ook nog maar voor een klein stukje strand, waar de brigades over het algemeen de volle breedte van het strand voor hun rekening nemen. Buiten het hoogseizoen zijn veel brigades nog steeds in het weekend bemand en bijvoorbeeld in Kennemerland zijn ze 365 dagen per jaar oproepbaar. Verder is de Reddingsbrigade meer dan alleen strandbewaking maar als je dit er uit haalt is het nog maar de vraag of het restant nog wel levensvatbaar is.
Als Reddingsbrigade NL daar geen brood in zou zien, dan zouden ze nu niet hals over kop de opleiding Beach lifeguard zelf opstarten.
Conformeren aan internationale standaarden is iets wat op veel gebieden plaats vindt. Dat de KNRM een jaar eerder is wil nog niet zeggen dat de Reddingsbrigade er nu aan begint '
omdat de KNRM het doet'. Als nieuwe speler in dit veld heeft de KNRM terecht gekozen voor een internationale norm. De Reddingsbrigade had daar minder haast mee omdat ze al veel mensen met strandwachtbrevet hadden. Volgens een van de instructeurs is de kennisopbouw grotendeels gelijkwaardig. Alleen in Lifeguard zit ook het component bemanningslid.
Langs vele nederlandse stranden werken de collega's KNRM en Reddingsbrigade met elkaar. Sommige delen zelfs hun vrije tijd tussen de 2 organisaties in. Er is ook veel te veel werk voor 1 organisatie. En de Reddingsbrigade heeft veel te veel kennis om zich daar zorgen over te hoeven maken. Wij zijn er OOK, naast de brigade.
Gelukkig gaat het inderdaad nog steeds goed samen. Toch zijn er signalen dat mensen vanuit de KNRM (hoofdkantoor of plaatselijke commissie??) onder druk worden gezet om om voor de KNRM te kiezen. En dat lijkt mij niet de bedoeling. Ik denk dat beide organisaties daar niet bij gebaat zijn.