Vliegtuigcrash met 70 Nederlandse slachtoffers - Tripoli (Libië) 12-05-2010

Auteur Topic: Vliegtuigcrash met 70 Nederlandse slachtoffers - Tripoli (Libië) 12-05-2010  (gelezen 127020 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/pers/voortgang-onderzoek-vliegtuigongeval-libie-13-juli-2010/

Voortgang onderzoek vliegtuigongeval Libië, 13 juli 2010
RSS

Het onderzoek naar de oorzaak van het vliegtuigongeval in Tripoli onder leiding van de Libische autoriteiten loopt. Momenteel worden ondermeer de gegevens uit de datarecorders geanalyseerd.

De Onderzoeksraad maakt geen deel uit van het onderzoeksteam. Onze onderzoekers mogen geen zelfstandig onderzoek doen naar de toedracht van de crash maar kunnen onder andere de plaats van het ongeval bezoeken en hebben het recht om direct toegang te krijgen tot de relevante feitelijke informatie. Op grond van internationale verdragen, in dit geval ICAO Annex 13 Aircraft Accident and Incident Investigation, heeft het land dat doden en/of ernstig gewonden te betreuren heeft bij een vliegtuigongeval, het recht het onderzoek direct te volgen als waarnemer. De in 1947 opgerichte Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die als doel heeft de principes en standaarden voor de internationale luchtvaart op te stellen ter verbetering van het luchtverkeer.

De Libische autoriteiten zijn geheel aan deze rechten tegemoet gekomen en de onderzoekers van de Onderzoeksraad hebben ter plaatse dan ook alle medewerking gekregen. De datarecorders zijn naar Frankrijk gebracht voor analyse, beide recorders verkeren in goede staat. Bij het uitluisteren van de cockpit voice recorder is een onderzoeker van de Raad aanwezig geweest.
Het onderzoek richt zich nu op het analyseren van de informatie om een mogelijke oorzaak van het ongeval te achterhalen. Dit wordt gedaan door het onderzoeksteam onder leiding van de luchtvaartautoriteiten van Libië, geassisteerd door onderzoekers uit Frankrijk. De uitkomsten van het onderzoek en de publicatie van het rapport zullen door de Libische autoriteiten worden bekendgemaakt. Zij zullen ook het onderzoeksraport publiceren. De Onderzoeksraad krijgt een kopie van het onderzoeksrapport.

Voor alle informatie over het ongeval en de voortgang van het onderzoek kunt u terecht op een speciale website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Cobra4

  • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,476
Ruben loopt, fietst en lacht weer
09 mei 2011, 19:07

Hij is tien, en zijn leven veranderde op 12 mei 2010 compleet toen het vliegtuig waarin hij met zijn ouders en broertje zat, neerstortte in de Libische hoofdstad Tripoli. Reddingswerkers brachten Ruben, die van de 104 inzittenden het ongeluk als enige overleefde, naar het ziekenhuis, waar hij werd gestabiliseerd en geopereerd. Een jaar later ziet Ruben eruit als een gewone jongen, die loopt, fietst en lacht en die zijn plek heeft gevonden in het gezin van zijn tante en oom en hun drie kinderen.
„Hij is dáár gered”, zegt Ingrid, Rubens tante, die al snel na het ongeluk zijn voogd werd. „Zowel van de rampplek als medisch.” Zijn behandeling in Libië is essentieel gebleken voor Rubens herstel. Zijn Nederlandse artsen zeggen het ook: Ruben is nu al verder hersteld dan ze durfden te hopen en dat heeft alles te maken met hoe hij in Libië is geopereerd.

Inmiddels zijn de laatste plaatjes en schroeven uit zijn benen gehaald en loopt hij weer bijna normaal. Dollen met de honden in de tuin of met de andere kinderen buiten in het veld is voor hem geen probleem. Ingrid, de zus van Rubens vader, vloog na het ongeluk direct naar Tripoli, samen met Jeroen, broer van zijn moeder. Zwaargewond lag hun neefje in het el-Khadra ziekenhuis. Net uit shock en met twee verbrijzelde onderbenen. Al met al was hij meer dood dan levend. Een verschil van dag en nacht met het levenslustige gezicht dat Ruben nu weer heeft, dat wordt omlijst door zijn onafscheidelijke lange haar.

Rubens verzorgers mijden publiciteit. Toch willen ze nu één keer hun verhaal vertellen, omdat er veel oprechte belangstelling voor Ruben is. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, vertellen ze hun verhaal aan het ANP. „De boodschap is dat we dit één keer doen en dan nooit meer”, verzucht Ingrid, die om privacyredenen wil dat geen achternamen of woonplaats worden genoemd.

Hard werken

In Nederland lag Ruben nog een maand in het ziekenhuis, waarna hij bij Ingrid en haar man Willyam in huis kwam. Vanaf dat moment kon hij echt gaan herstellen, wat alleen mogelijk was als hij goed ging eten. „Tweeduizend calorieën per dag”, zegt Willyam. „Da's best hard werken als je negen bent. Net zo veel als een volwassen vent en dan lig je daar maar te liggen.” Als Ruben een boterham wilde, kreeg hij er twee. Met roomboter. Kwam hij tussen de middag uit school, dan deden ze alvast spek in de pan. „En dan riep hij: ik lust wel een eitje!” Ging eten in het ziekenhuis nog moeizaam, de eerste ochtend dat hij thuis was, riep Ruben vanuit zijn bed in de woonkamer dat hij honger had. Bij dat eerste ontbijt zat het hele gezin om hem heen.

Ingrid en Willyam twijfelden er niet aan dat Ruben bij hen in huis zou komen. „Het was zo natuurlijk, vanzelfsprekend”, zegt Ingrid. „Ook voor de rest van Rubens familieleden, van wie we het vertrouwen hebben gekregen.” Hun drie andere kinderen, een zoon en dochter van vijftien en een dochter van negen, ontvingen hem met open armen. Het viertal kende elkaar al goed, omdat de beide gezinnen veel met elkaar optrokken. Hoe het nu is, illustreert Ingrid met een uitspraak van haar oudste dochter. „Die zei al heel snel dat ze zich niet meer kon herinneren hoe het bij ons was zonder Ruben.”

Ruimte

Gekscherend zeggen Ingrid en Willyam dat zij er vooral zijn voor de randvoorwaarden, zoals een dak boven het hoofd en eten en drinken. Als die voorwaarden goed zijn, vullen de kinderen veel in. Af en toe bleek het bijvoorbeeld effectiever om de kinderen maar even met zijn vieren te laten, in plaats van steeds aan Ruben te vragen of ze iets voor hem konden doen. „Dan gingen we koffiedrinken bij de buren en zeiden we: bel maar als er iets is. Soms hoorde je ze dan al schateren als we net het huis uit waren.” Ingrid: „We hebben ze veel ruimte kunnen geven. Er is een evenwicht tussen die vier, dat verder geen ondersteuning nodig heeft.”

Naar de herdenking van de vliegramp nemen ze Ruben niet mee. Ze willen niet dat er foto's van hem worden genomen. „Om hem te beschermen. We proberen hem een veilige jeugd te geven.”

In februari stond het hele gezin in de startblokken voor een terugkeer naar Tripoli. Ruben, de 'wonderboy van Tripoli', wilde zelf terug, „al voordat zijn medische toestand dat toeliet”. Ingrid: „Hij wil weten wat er is gebeurd. En hij wilde de Libiërs laten zien hoe goed het met hem gaat.” Vermoedelijk had Ruben ook pas door die reis met de emotionele verwerking kunnen beginnen, zegt Ingrid. Maar daags nadat alles in kannen en kruiken was, brak in Libië de onrust los die elders in de Arabische wereld omwentelingen teweegbracht, waardoor ze de reis op de lange baan hebben moeten schuiven.

Nieuw leven

Het is een tegenvaller, maar niet een die het gezin belemmert door te gaan op de ingeslagen weg. Ingrid en Willyam voelen zich niet machteloos. Ingrid: „Machteloosheid is een groot aspect van verdriet, maar wij hebben, dankzij Ruben, ook te maken met nieuw leven.” Er wordt in huis meer gelachen dan gehuild, al hebben ze het dagelijks over Rubens ouders en broertje. „We verzwijgen niets. Heel bewust. Het leven gaat door. Niet gewoon, maar het leven gaat door.”

Bron: www.telegraaf.nl


sylvester1986

  • Gast
'Het gaat goed met Ruben'

HILVERSUM -  Met Ruben, de enige overlevende van het vliegongeval in Libië gaat het nu „gewoon goed”. Dat zei zijn opa Toine van de Sande zaterdag in het NOS Journaal.

Twee jaar na de ramp staat de jongen nog onder medische controle en ook op school wordt hij begeleid. „Hij heeft alle aandacht”, aldus zijn grootvader, die het daarbij wilde laten. „Hij moet rust hebben om zich te kunnen vormen. Hij heeft nog een heel leven voor zich.”
De destijds 9-jarige Ruben was passagier van het vliegtuig van Afriqiyah Airways dat neerstortte bij het vliegveld van Tripoli. Aan boord waren 104 mensen, onder wie 71 Nederlanders. Alleen hij overleefde de crash.
Zijn opa, die een dochter, schoonzoon en kleinkind verloor, zit in de Stichting Vliegramp Tripoli. Onder de nabestaanden is volgens hem veel ellende en mensen zoeken steun bij elkaar. De ramp werd zaterdag in besloten kring herdacht.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12120721/___Het_gaat_goed_met_Ruben___.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Onderzoeksraad beoordeelt conceptrapport vliegramp Tripoli

http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/pers/onderzoeksraad-beoordeelt-conceptrapport-vliegramp-tripoli/
Den Haag, 8 november 2012

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal voor eind november 2012 reageren op het conceptrapport dat de Libische autoriteiten vertrouwelijk aan de Onderzoeksraad hebben toegestuurd naar aanleiding van de vliegramp met de Airbus A330, die op 12 mei 2010 neerstortte in Tripoli. Bij dit ongeluk kwamen 103 inzittenden om het leven van wie zeventig met de Nederlandse nationaliteit. De Onderzoeksraad is vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers gevraagd te reageren op het conceptrapport.

De luchtvaart kent internationaal strikte afspraken over de veiligheidsonderzoeken die worden uitgevoerd naar aanleiding van ongevallen en incidenten. De partijen die betrokken zijn bij dergelijke onderzoeken, worden altijd in de gelegenheid gesteld te reageren op het vertrouwelijke conceptrapport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft met dat doel het vertrouwelijke conceptrapport over de vliegramp in Tripoli ontvangen. Nadat de Libische autoriteiten de reacties van de betrokken partijen hebben verwerkt, kan het definitieve onderzoeksrapport openbaar worden gemaakt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid hoopt dat de Libische autoriteiten het definitieve rapport begin 2013 kunnen publiceren.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Nabestaanden vliegramp Tripoli willen herdenkingsmonument
Nabestaanden vliegramp Tripoli willen herdenkingsmonument
 omroepbrabant·    
Gepubliceerd op 13 mei 2013
Citaat
Het is deze week drie jaar geleden dat in Tripoli, in Libië, een vliegtuig verongelukte met veel Nederlanders aan boord, onder wie een aantal Brabanders. Zo ook het jongetje Ruben uit Tilburg. Hij overleefde de ramp als enige. De families van de omgekomen mensen willen nu dat er een herdenkingsmonument komt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!