Politie mag wél regels overtredenEen politiewagen scheurt over de weg met sirene en zwaailicht, mindert vaart bij een kruising, rijdt door rood en rijdt vervolgens weer rustig door. Honderden automobilisten hebben het wel eens gezien en geïrriteerd gedacht: "lekker handig, om op deze manier snel even voor te kruipen." Toch is de realiteit vaak anders. Vanuit hun functie en voor hun werkzaamheden mogen politieagenten de verkeersregels negeren. "dat is een hele brede ontheffing", zegt Wim Kaatman, projectleider Politie Rijvaardigheidstraining bij politie IJsselland. "Maar daar zijn wel strikte regels voor. Als ik bijv. een onopvallende politieauto meeneem als ik naar een vergadering moet, heb ik me gewoon aan de verkeersregels te houden. Maar bij calamiteiten mag ik zowel met als zonder zwaailichten en sirene de normale verkeersregels negeren."
En wanneer is iets dan een calamiteit? " De meldkamer kan een melding krijgen van een ernstig ongeval, of een bankalarm, maar ook en vechtpartij in de stad of een geval van huiselijk geweld. Dan wil je daar zo snel mogelijk zijn", aldus Kaatman. Een politiewagen met sirene en zwaailicht is sowieso een voorrangsvoertuig geworden. Rijdt een politiewagen zonder sirene en zwaailicht, dan is het geen voorrangsvoertuig, maar mag het alsnog de regels overtreden, omdat ze daar een ontheffing voor hebben. Die bepaling en de restricties zijn vastgelegd in de Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Politie. Daar staat precies in wat een dringende taak is, welke prioriteitslabels de meldkamer eraan kan hangen en aan wat voor regels de politie zich desondanks moet houden.
"Want niet de bestuurder bepaalt of hij zijn zwaailicht en sirene aan mag zetten, maar de meldkamer", zegt Kaatman. "als er daarentegen een melding van een inbraak of overval komt, waarbij de daders mogelijk te voet gevlucht zijn, wil je niet, dat ze je al van verre horen aankomen" vult Bertho Nijland, assistent teamchef Zwolle-Zuid en Zwolle-Centrum aan. Maar hoe kun je dat als argeloze burger zien? "Niet", zegt Nijland. "Het is voor publiek niet altijd zichtbaar. En ik heb op dat moment ook geen tijd om op iedere hoek van de straat uit te leggen waarom we daar nou de verkeersregel overtreden. Als dat niet mogelijk zou zijn, kunnen we ons werk ook niet goed doen. We moeten tegen het verkeer in kunnen rijden om inbrekers te kunnen verrassen. En we moeten soms ook gewoon overtredingen kunnen maken om een snelle auto bij te houden. Stel je voor dat ik me dan aan de maximumsnelheid moet houden".
En hoewel het klinkt als een verkapte jongensdroom, is het rijden in een politiewagen een serieuze zaak. "Daar moeten we op oefenen", benadrukken Kaatman en Nijland. "We trainen daar structureel op, eens in de drie jaar. Je moet leren hoe je moet rijden en op een veilige manier overtredingen moet maken, terwijl je rekening houdt met de rest van het verkeer. Je denkt wel dat iedereen je sirene hoort, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo. Dus moet je bijv. vaart minderen bij een kruising" "ook bij achtervolgingen wordt rekening gehouden met de snelheid en waar ze rijden. "Als je met hoge snelheid de bebouwde kom inrijdt, dan laat je los" ,zegt Nijland. "Dan laat je de verdachte gaan. Het is het niet waard tot het uiterste te gaan als je daarmee andere weggebruikers in gevaar brengt. De verdachte komt nog wel een keer aan de beurt."
Bron:
www.destentor.nl Maandag 22 augustus 2011.
juiste link: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/9331410/Politie-mag-wel-regels-overtreden.ece