Explosie op terrein Franse kerncentrale Marcoule – ‘een dode, meerdere gewonden’
De kerncentrale in Marcoule op archiefbeeld uit 2003. Foto AFP / Dominique Faget
door Hans Klis
Buitenland
Bij de nucleair afvalverwerker Centraco gevestigd bij de Franse kerncentrale in Marcoule heeft vanochtend rond 11.45 uur een explosie in een oven plaatsgevonden. Hierbij zouden een dode en vier gewonden gevallen zijn.
Een daarvan is ernstig gewond en is naar het ziekenhuis in Bagnols-sur-Ceze gebracht, meldt Midilibre. Het ongeluk zou plaatsgevonden hebben na een brand in een opslagplaats voor radioactief afval.
De Franse kernenergie autoriteit (ASN) bevestigt de explosie en het dodelijk slachtoffer, meldt persbureau AP. Maar volgens de waakhond is er geen radioactieve straling vrijgekomen. Op het terrein staan drie niet-operationele kerncentrales en volgens Tweede Kamerlid en natuurkundige Diederik Samson is er erg veel kernafval opgeslagen in Marcoule:
Marcoule bevat verder drie stilgelegde kleine centrales, een opwerkingsfabriekje, een kweekreactor en een onbeschrijfelijke bult kernafval
Sep 12, 2011 @ 11:51 AM from web
diederiksamsom
Diederik Samsom
Centraco (wiki) is een fabriek die wordt beheerd door de Vereniging voor verpakkingsafval en industrieel afvalwater (SOCODEI). Hier worden drie soorten materialen verwerkt: metalen voorwerpen, afval brandstoffen en afval vloeistoffen afkomstig uit nucleaire installaties.
De politie, brandweer en een traumahelikopter zijn ter plekke. Volgens France 3 is uit voorzorg de omgeving afgezet.
Tachtig procent van de elektriciteit die in Frankrijk wordt opgewekt is afkomstig uit kerncentrales. Als gevolg van het ongeluk in Marcoule is de Franse aandelenbeurs CAC-40 tot vijf procent in de min gedoken.
De centrale in Marcoule:
Grotere kaart weergeven
Op het terrein bevindt zich ook de MELOX-fabriek. Die produceert zogenoemde MOX, een mengsel van uranium en plutonium, waarmee gebruikt plutonium hergebruikt kan worden.
In 2008 vond er ook een nucleair incident plaats bij de Tricastin kerncentrale. Toen zou zo’n dertigduizend liter radioactief kernafval in twee rivieren bij de stad Bollene zijn gelekt waardoor de inwoners van drie omliggende dorpen werd verboden te vissen, te zwemmen of water te drinken uit waterputten in de buurt van deze rivieren. Volgens de ASN was het gevaar voor de omgeving en de dorpelingen echter minimaal.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/12/explosie-op-franse-nucleaire-locatie/