Toch is het een triest verhaal wat ik hierboven lees zeker nadat ik onderstaand verhaal in de papieren gooi en eemlander las> KNRM ga je schamen>>>>>heel diep.
Demotiverend hapsnapwerk, weinig steun gemeente en menskrachttekort.
RBN al jaren in Moeilijk vaarwater
DOOR EDWARD DE VRIES LENTSCH
Vooral tijdens de zomermaanden zijn reddingsbrigades druk met watersporters in nood op het Gooimeer, IJmeer en Eemmeer. Getrainde vrijwilligers die graag helpen, ook bij storm en regen. In deze laatste aflevering de Reddingsbrigade Naarden (RBN).
Bestuursleden René Ploeger, Maurice Looman en Harry van Egmond zijn duidelijk: de RBN verkeert in moeilijk vaarwater.
De afgelopen jaren hebben we echt op onze tenen gelopen met een hele kleine club. Nog maar weinig mensen beschikken over de vereiste papieren. Bij het zwemgedeelte hebben we 120 leden, maar nauwelijks doorstroming", vertelt Harry van Egmond. Hij heeft net de reddingboot Johanna Smidt schoongemaakt. Iemand moet het doen.
De spoeling is dermate dun dat de RBN voornamelijk in het weekend operationeel is. Gebrek aan menskracht is het grootste probleem. Om het tij te keren heb je nieuwe leden nodig. Maar dan moet je hier ook wat te bieden hebben", legt René Ploeger uit. Opleidingen, onderhoud aan de boten en de havenpost, reddingvesten, over-levingspakken. Het kost handenvol geld én tijd.
De RBN krijgt een 'waarderingssubsidie' van 16.000 euro per jaar van de gemeente Naarden. Ter vergelijking: Huizen geeft 35.000 euro aan haar reddingsbrigade. Het reddingstation daar is van de KNRM. Volgens de reddingmaatschappij kost de exploitatie van een KNRM-post 75.000 euro per jaar. De reddingsbrigade Blari- cum ontvangt van de gemeente een subsidie van 80.000 euro.
De RBN heeft nog niet zo lang geleden de 'zilveren leg-penning' van de gemeente Naarden gekregen. Als blijk van waardering. Maar ondanks diverse gesprekken, onder andere met burgemeester Joyce Sylvester, zit meer subsidie er niet in. Er werd gewoon gezegd: 'Wij hebben jullie niet gevraagd dit werk te doen, jullie willen dit'", vertelt Maurice Looman. Het voorstel van de burgemeester was om met haar aan de arm naar de buur gemeenten te gaan om daar geld op te halen. Maar Almere heeft een eigen brigade dus daar kunnen we niets van verwachten." En Muiden dat veel water heeft, vindt de brandweei genoeg dekking.
Harry van Egmond: Ons Waterloo is de komst van de KNRM in Huizen. In de veilig-heidsregio Gooi en Vechtstreek is omschreven dat zij het reddingswerk alleen af kunnen. Voor het hapsnapwerk mogen de brigades opdraven. Terwijl de reddingsbrigade Huizen ook vindt dat ze het niet alleen kunnen. Zeker niet bij verschillende incidenten tegelijk."
Maurice Looman: En als wij voor die hapsnap dingen worden opgeroepen, krijgen we negen van de tien keer te maken met een particuliere berger die veel sneller is. Wij rukken dan voor niks uit en dat is niet motiverend voor mensen die thuis hun eten laten staan of van hun werk komen."
De noodoproepen van watersporters zijn voor iedereen te volgen, ook de alarmeringen van de Kustwacht richting de reddingsbrigades. Het heeft voor ons haast geen zin om te komen, behalve als een boot zinkende is, in brand staat of mensen te water", legt Harry van Egmond uit.
Maurice Looman: Je moet het vergelijken met een voetbalclub. Soms heb je topjaren, nu loop je tegen degradatie aan. Dat gaan wij proberen te voorkomen. Het zal even duren voordat we weer in de top-drie meedraaien. Het zwemgedeelte van de brigade draait overigens wel goed. Het schoolzwemmen in Naarden staat op losse schroeven. Ik nodig alle kinderen in Naarden uit om bij de reddingsbrigade zwemles te nemen op dinsdag."
René Ploeger: Je hoopt het niet, maar moet er eerst iets ernstigs op het water gebeuren voordat de gemeente beseft dat ze ons nodig heeft?"
Harry van Egmond: De El Al-jumbo heeft hier in 1992 voor Naarden zijn motoren verloren. Als een vliegtuig in het water stort, heb je een heel ander verhaal. Nogmaals, daar zitten wij ook niet op te wachten... Op het IJmeer varen nu steeds meer van die Rijn-cruiseboten. Die hebben honderden mensen, vooral ouderen, aan boord. Als daar wat mee gebeurt, dan zijn boten nodig. Zeggen ze dan ook: 'Wie heeft jullie gevraagd om dit te doen?'" De RBN zoekt alarmploegleden, bestuursleden en zweminstructeurs. Aanmeldingen via: info(at)reddingsbrigadenaarden.nl
Historie
De reddingsbrigade Naarden stond aan de basis van het reddingswezen op het Gooimeer. Aanleiding was de verdrinking van een man. Onder de naam Nardinc opgericht in 1968. De eerste boot volgde enkele jaren later. De brigade had drie onderkomens: bij de Hollandse Brug, fort Ronduit en een keet op het Muiderzand. Uit de RBN ontstond de reddingsbrigade Almere De RBN heeft twee boten in de jachthaven Naarden, de Ronduit en de Johanna Smidt.
Bron: de papieren uitgave van de Gooi- en Eemlander 2 september 2011.