In het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) van de Rijksoverheid kom ik de opleiding niet tegen. Daar vind je alle wettelijk erkende HBO- en WO opleidingen in Nederland. Het beoordelen van de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van de door hen verzorgde opleidingen is een taak van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Ook in hun databank komt de opleiding tot anesthesiemedewerker niet voor.
De opleiding is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). In de Regeling Opleiding Operatieassistent en Anesthesiemedewerker staan de eindtermen van de opleidingen beschreven. Wanneer ik dat document raadpleeg lees ik onder het hoofdstuk aard en het niveau van de opleiding nergens terug dat het een erkende HBO opleiding betreft.
Wanneer ik het beroepsprofiel Anesthesiemedewerkers 2014 van de NVAM raadpleeg, wordt in het hoofdstuk opleiding nergens gesproken van een erkende HBO opleiding. Wel zijn er vanuit de NVAM signalen dat de huidige driejarige opleiding niet meer toereikend is. Op basis van dit beroepsprofiel zijn in het land daarom initiatieven genomen voor een driejarige Bachelor al dan niet met een verpleegkundige basis.
Vooralsnog lees ik nergens dat de opleiding tot anesthesiemedewerker een wettelijk erkende HBO opleiding is. Ook lees ik nergens dat dit op korte termijn zal gaan veranderen.
Je kunt de status van een opleiding in het hoger onderwijs zelf natrekken. Het komt voor dat instellingen zich universiteit of hogeschool noemen zonder dat ze wettelijk erkend zijn.
Dus Jim..., misschien kun jij een toelichting geven die helderheid verschaft.
Hoi expert,
Inderdaad is de opleiding tot anesthesiemedewerker niet hbo erkend, maar sinds kort de opleiding voor operatieassistent wel:
http://okblog.nl/hbo-status-voor-ok-opleidingen/En van Fred Lamme (voorzitter NVAM) heb ik onlangs bij de diplomering van onze nieuwe collega's vernomen dat de NVAM het in de planning heeft om ook met de erkenning te starten.
Waarom dit niet gelijk is opgestart met de erkenning is duidelijk: in de OK is het ook altijd wachten op de anesthesie toch?