Ik denk dat de brandweer wel goed gehandeld heeft, bij aankomst van de eerste wagen bleek de zolder al rondom in de brand te staan waar ze dan ook al niet meer op konden. De brand verspreide zich dan ook heel snel aan de onderzijde van de rietenkap.
Daar kan niet zo heel veel over zeggen, aangezien ik niet de besluitvorming weet. Bij sommige incidenten vraag je je soms af; had niet anders gekund. Lering trekken uit datgene wat gebeurd is en er met collega's over praten / discussiėren.
Twee vragen die bij mij zo opkomen: Wanneer was bekend dat het een rietenkap betrof? Wat is er precies gedaan om uitbreiding te verkomen? Wassenaar (specialist rietenkapbranden) beschikt namelijk ook over lange fognails die door het dak heengeslagen kunnen worden, zodat de brand op zolder geblust kan worden.
Bij een rietenkapbrand is in sommige gevallen inderdaad tijd om waardevolle spullen uit een woning te halen. Wat hier ook gebeurd is. Maar dat ligt o.a. aan het type rietendak en het brandverloop.
Sommige verzekeraars eisen al sprinklers in woningen met een rietenkap. Dat kan zowel op zolder als op de rietenkap zelf. In het riet kunnen inderdaad glasvezel kabels zitten. Als deze onderbroken worden, worden bijvoorbeeld de sprinklers geactiveerd.