''KNRM en reddingsbrigades samen sterker
Het hulpverleningsforum is de moeite van het volgen waard. Goed om te signaleren hoe er over hulpverlening en organisaties gedacht wordt. Misschien helpt het de meningen nog beter te vormen als de KNRM zo nu en dan haar visie en koers uitlegt op het hulpverleningsforum. Veel verhalen die sommigen voor waarheid lijken te spuien op dit forum, dragen niet bij aan de samenwerkingsmogelijkheden die de KNRM en Reddingsbrigade Nederland proberen te ontwikkelen. Goede en genuanceerde reacties worden helaas wel eens onderuit gehaald door aannames en speculaties.
De KNRM wil absoluut GEEN reddingsbrigades overnemen en ook geen taken van reddingsbrigades afnemen. Daarvoor zijn de verenigingen, en de grote groep vrijwilligers die hierin actief is, veel te waardevol. Het idee dat de KNRM zelfstandig en zonder hulp de strandbewaking in haar takenpakket kan opnemen is ver bezijden de realiteit.
De gesprekken die de KNRM het laatste jaar voert met Reddingsbrigade Nederland (RN), lokale reddingsbrigades en gemeenten komen voort uit een visie dat je samen veel sterker kunt staan, maar dat je dan wel moet aftasten en afspreken wie welke taken uitvoert en aanstuurt. In de visie van de KNRM is hulpverlening op het water gebaat bij een centrale operationele aansturing en ondersteuning vanuit één organisatie. Dat kan een bestaande organisatie zijn, maar ook een nieuwe. (niet meteen speculeren welke dat dan zou worden ).
Al vele jaren spraken KNRM en RN met elkaar hierover, maar voortgang werd er nauwelijks geboekt. Tot de KNRM eind 2009 haar visie op strandbewaking deelde met RN, als reactie op het RVR-rapport. Dit heeft geleid tot intensivering van het onderling overleg, omdat de noodzaak van samenwerking door beiden wordt erkend. Een samenwerkingsproject, met diverse ingrediënten van het RVR-rapport, wordt voorbereid in de regio Noord-Holland-Noord. Hierover is langs de kust beroering ontstaan bij diverse reddingsbrigades. In deze pilot in Noord-Holland spelen lokale reddingsbrigades, gemeente Bergen, RN, KNRM, Kustwacht en de veiligheidsregio een belangrijke rol. Dat de buitenwacht hier niet alles van mee krijgt, betekent niet dat KNRM en RN elkaar niet meer zouden willen spreken. Integendeel, de contacten zijn nog nooit zo intensief geweest.
Het strandbewakingsproject op Terschelling is een proef in een regio (Waddeneilanden) zonder reddingsbrigades. Daar is (met uitzondering van Texel, waar het voortreffelijk loopt) nog niet eerder een poging ondernomen om de strandbewaking te organiseren vanuit reddingsbrigadeperspectief. De gemeente Terschelling heeft de KNRM twee maanden geleden gevraagd te ondersteunen in de organisatie van strandbewaking. In dit project proberen we nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met reddingsbrigades en RN. De aanlooptijd is kort. De aanpak verschilt weinig van de reddingsbrigades die óók afhankelijk zijn van een aantal betaalde krachten om de strandbewaking te garanderen. De KNRM organiseert, de gemeente betaalt.
Vooralsnog is strandbewaking op Terschelling alleen haalbaar met betaalde vakantiekrachten. Maar we zouden niets liever zien dan een grote groep vrijwilligers, die hier de schouders onder zet, zoals bij reddingsbrigades. We hopen van harte dat reddingsbrigades een kans zien om op Terschelling reddingsbrigadeleden ervaring te laten opdoen met strandbewakingswerk.
In de verwachting hiermee nieuwe inzichten te hebben gedeeld,
namens de KNRM
Kees Brinkman, afd. communicatie''
Dit spreekt denk ik de huidige situatie een beetje tegen.