Burgemeester wil brandweer Peize een deel van ambulancezorg laten doen

Auteur Topic: Burgemeester wil brandweer Peize een deel van ambulancezorg laten doen  (gelezen 5615 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

gignnl

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 964
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #20 Gepost op: 25 oktober 2011, 23:48:20
Zo n verkeerde optie zou het Franse of Belgische systeem niet zijn.De brandweer rukt met een ambulance uit bezet met bijgeschoold personeel die de eerste behandeling kunnen starten.De verpleegkundige komt met een Rapid Responder wagen ter plaatse en verricht de medisch voorbehouden handelingen.
Hierdoor zal op veel plaatsen buiten de grote steden de hulpverlening veel sneller ter plaatse zijn.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #21 Gepost op: 25 oktober 2011, 23:56:45
Het Nederlandse systeem voor spoedzorg met spoed-ambulances is in Nederland van een bovengemiddeld niveau ten opzichte van veel andere landen. In de meeste landen zijn de ambulancemedewerkers lager opgeleid. Dat is goedkoper en de lacunes worden zoals je zegt opgelost met een arts of verpleegkundige in een autootje voor de meer geavanceerde handelingen. Ik denk echter dat we ons eigen systeem moeten koesteren, ondanks dat het misschien kostbaar is. We hebben ambulancezorg van hoog niveau en daarmee start de goede zorg vroegtijdig.

Voor het niet-spoedeisende vervoer kan wat mij betreft in de meeste gevallen (bij stabiele patiënten) best gebruik gemaakt worden van brandweerlieden die eventueel wat extra training hebben gehad in EHBO en patientenvervoer. Mogelijk verbetert dat de capaciteit van de spoedzorg en verlaag je daarmee de kosten.

...
Hierdoor zal op veel plaatsen buiten de grote steden de hulpverlening veel sneller ter plaatse zijn.
De vraag is of dat zo is en of je daarmee de uitkomst van de patiënt ook daadwerkelijk verbetert ten opzichte van het huidige systeem.


Ehv-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 676
Reactie #22 Gepost op: 26 oktober 2011, 00:06:20
De ambulancepost gaat sluiten en de ambulance staat bij de brandweer. Waardoor facilitaire kosten dalen. De kosten van aantal vierkante meter van de brandweerpost bezetten is goedkoper dan een hele ambulancepost te bezetten. Brandweer personeel is er al (beroepskracht of vrijwilliger/part time personeel) dat betekent dat er alleen kosten gemaakt hoeft te worden aan opleidingen en dat de functie van ambulance chauffeur een neventaak zou worden. Opleidingskosten zijn 1 malig heel hoog maar daarna veel lager. Waardoor op den duur de baten de kosten opheffen. Dat zou dus betekenen dat er wordt bezuinigd op de personele kosten van ambulancechauffeurs zonder dat de kwaliteit noemenswaardig achteruit gaat.

Ten opzichte van de groep 'brandweermannen' is de groep ambulanceverpleegkundigen klein te noemen. Of die ambulance verpleegkundigen nou bij een ambulancedienst of bij de brandweer werken. Ze kosten toch geld dus maakt het niet uit. Voor de verpleegkundige zelf maakt het wel uit. In de ene situatie is de verpleegkundige ambtenaar in de andere situatie niet.

De voertuigen kosten gewoon geld. Of ze nou bij de ambulancedienst of bij de brandweer in het wagenpark zitten maakt niet uit. Het verschil is dat in de ene situatie de gemeente de rekening betaalt en in de andere situatie meestal een commerciële partij. Een gemeente kan zich meestal meer veroorloven.

Enkele voordelen:

- Besparing op personele kosten ambulance chauffeurs.
- Facilitair ( geen kosten voor een aparte ambulancepost bijvoorbeeld gebouw, gas, licht, stroom, etc.)
- Onderhoud (de brandweer heeft ook onderhoudsmonteurs daarom hoeft men niet voor ieder wissewasje naar de dealer, waardoor de kosten dalen)
- Doordat de kosten dalen kan er misschien zelfs een extra ambulance komen waardoor de aanrijtijden kleiner worden en de dekking in de regio beter wordt.
- De brandweerkazerne kan open blijven wat de veiligheid van de lokale bevolking ten goede komt (het probleem is vaak niet dat een gemeente geen geld heeft maar, dat men er te weinig voor terug ziet, waardoor men minder bereidwillig is te betalen).

De kwaliteit gaat niet achteruit omdat je met de zelfde mensen en de zelfde middelen werkt maar dan op een andere plek, op een andere manier. De vraag moet daarom volgens mij anders gesteld worden: "kan een goed functionerend systeem niet goedkoper en sneller functioneren zonder de kwaliteit te laten afnemen?" Of beter gesteld: "kan een goed functionerend systeem sneller en goedkoper worden gemaakt waarbij de kwaliteit toeneemt?"

Kijk hierbij niet alleen naar de ALS zorg, maar ook naar andere zaken. Iemand die niet optijd uit een brandend huis gehaald wordt door de brandweer heeft geen ALS zorg meer nodig. Iemand die niet optijd uit een verongelukte auto geknipt wordt heeft meer aan uitvaarverzorging.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #23 Gepost op: 28 oktober 2011, 23:39:21
Brandweer Peize als ambulance 'onzalig idee'

andersom kan het ook!  ;)

zie foto's:
Middelbrand in Winschoten

http://www.hulpdienstenonline.nl/middelbrand-winschoten
Foto's: Patrick Huisman - www.patrickhuisman.net
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #24 Gepost op: 29 oktober 2011, 09:36:26
andersom kan het ook!  ;)
Als ik de foto,s zo bekijk bekruipt mij het gevoel dat deze ambulancemedewerker zelf ook bij de brandweer zit, aangezien hij keurig de kraan spoelt alvorens de toevoer te vullen met water. O0 ;)


Siebert

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #25 Gepost op: 29 oktober 2011, 16:42:43
Als ik de foto,s zo bekijk bekruipt mij het gevoel dat deze ambulancemedewerker zelf ook bij de brandweer zit, aangezien hij keurig de kraan spoelt alvorens de toevoer te vullen met water. O0 ;)

Klopt, hij werkt idd ook bij de brandweer.