C2000 brengt hulpverleners nog steeds in gevaar

Auteur Topic: C2000 brengt hulpverleners nog steeds in gevaar  (gelezen 55696 keer)

0 gebruikers (en 15 gasten bekijken dit topic.

lpp-nieuws

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 56
Reactie #220 Gepost op: 24 oktober 2011, 09:04:53
AMSTERDAM -  Het digitale communicatiesysteem C2000 waarmee de politie, brandweer en ambulance communiceren, brengt ondanks verbeteringen die zijn doorgevoerd nog altijd hulpverleners in gevaar. Ook wordt de brandweer erdoor in haar werkzaamheden gehinderd.

Dat blijkt uit een rapport dat De Pers in handen heeft gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Een groot aantal brandweerkorpsen ondervindt problemen met de digitale portofoons, waardoor de veiligheid van de hulpverleners in het geding komt. De portofoon doet het soms wel en soms niet. Volgens het ministerie zijn de problemen bekend, maar is leverancier Motorola bezig met overleggen over een oplossing voor het probleem.

BRON: www.telegraaf.nl


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #221 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:05:53
'C2000 brengt nog steeds hulpverleners in gevaar'

Laatste update:  24 oktober 2011 11:21
http://www.nu.nl/binnenland/2649292/c2000-brengt-nog-steeds-hulpverleners-in-gevaar.html

AMSTERDAM - Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 brengt ondanks doorgevoerde verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar.
 
Dat staat in een rapport dat vorig jaar maart is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, bevestigt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers maandag berichtgeving hierover in De Pers.

Bij de vereniging zijn honderden klachten binnengekomen over de digitale portofoons van C2000. "Ze kunnen het jaren doen, maar dan opeens op een willekeurig moment uitvallen. Dat kan net een cruciaal moment zijn", zegt voorzitter van de vereniging Cees van Beek.

Een van de klagers stelt in de krant dat het uitvallen van een portofoon bij iedere oefening wel voorkomt. Ook zou het vaak niet lukken direct contact te leggen met een andere portofoon en de oortjes die in de helm zitten zouden vaak onverstaanbaar zijn.

Kwetsbaar
"De portofoons zijn veel te kwetsbaar en zitten vol met functies waar je niks aan hebt", zegt Van Beek. "Wat hebben wij eraan dat je met je portofoon een fax naar China kunt sturen?"

Bij het C2000-systeem horen ook piepers waarmee brandweerlieden kunnen worden opgeroepen. De apparaatjes die in 2005 zijn aangeschaft zijn volgens Van Beek allemaal al in de prullenbak beland. "Ze gingen al kapot als je er naar wees. De piepers die we hiervoor hadden kon je nog gerust een keer laten vallen en dan deden ze het nog."

Tekstboodschappen
Ook werkten de vorige piepers met gesproken boodschappen en deze met tekst. "Dan moet je tijdens het rijden dus snel dat ding zoeken omdat je anders misschien een belangrijke boodschap mist."

De vereniging verzamelt de klachten om herhaling van dit soort fouten in de toekomst voorkomen. Er bestaan al betere portofoons met minder tekortkomingen. Maar geld voor het massaal aankopen van nieuwe portofoons is er niet.
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Harm Roetert

  • Verpleegkundige i.o.
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 73
  • Altijd nagaan, nooit aannemen!
Reactie #222 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:17:16
valt me op dat de beweringen zijn gebaseerd op een rapport dat anderhalf jaar geleden is verschenen...., de ervaring zelf zal dus nog ouder zijn.
Al mijn uitspraken zijn op persoonlijke titel.  4dejaars student HBO-Verpleegkunde | Minor High Care met stage op de IC | Reddingsbrigade Deventer, Li


CMKmaat

  • What does this button do?
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,151
  • Geen spoed wel politie? Naambellen! Bel 0900-TUIG
Reactie #223 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:37:28

http://www.omroepzeeland.nl/157068/2011-04-14/communicatie-onder-de-maat-tijdens-oefening.html
do 14 april 2011
bevelanden
 
GOES- De veiligheidsregio Zeeland, het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu en Defensie hielden gisteravond een oefening rond een fictief ongeluk waarbij radioactieve straling vrijkwam. communicatie
Tijdens de oefening bleek dat de onderlinge communicatie ver beneden de maat was. Omdat niet alle hulpdiensten met elkaar konden spreken via het systeem C2000, moesten mobiele telefoontjes worden gebruikt.
Ik denk dat het probleem wat hier bedoeld wordt is dat niet iedereen beschikt over C2000.

De programmering (fleetmap) staat hier los van. Er hoeft namelijk geen xxx-EXT-INM groep te zijn. Er kan gewerkt worden op een RMG(Regionale Multidiscipinaire Groep) of een LMG (landelijke Multidisciplinaire Groep). Als deze niet in het verbindingsmiddel zitten kan de meldkamer altijd een koppeling maken tussen verschillende groepen.
Beetje later reactie want ik had je bericht gemist uiltje.
Waar het bij mijn eerdere reactie om ging is dat niet alle C2000 randapparatuur zichtbaar is in iedere centrale.
Klein voorbeeld.
Als één van onze (defensie) wagens welke voorzien is van C2000 assisteerd bij een incident kan deze niet zelf schakelen naar een RMG of LMG. De (defensie)gebruikersgroep waarvan deze eenheid gebruik maakt is ook niet zichtbaar/beschikbaar voor de meldkamer van de betreffende regio.

Ik kan me voorstellen dat dit bij meerdere C2000 gebruikers speelt.
Wij zorgen dag en nacht voor de fysieke beveiliging van de te beschermen belangen van de defensieonderdelen binnen het koninkrijk der Nederlanden.