Ongeval (luidspreker valt op vrouw en baby) zwembad Reeshof Heereveldendreef - Tilburg 01-11-2011

Auteur Topic: Ongeval (luidspreker valt op vrouw en baby) zwembad Reeshof Heereveldendreef - Tilburg 01-11-2011  (gelezen 12511 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Twee medewerkers geschorst tijdens onderzoek gemeente naar dodelijk ongeluk zwembad Reeshof

http://www.omroepbrabant.nl/?news/164105592/Twee+medewerkers+geschorst+tijdens+onderzoek+gemeente+naar+dodelijk+ongeluk+zwembad+Reeshof.aspx
Laatst gewijzigd: donderdag 3 november 2011 - 09:45 | Auteur: Linda Hoebink

TILBURG - Twee medewerkers van de gemeente Tilburg zijn geschorst gedurende het onderzoek naar het dodelijk ongeluk in zwembad Reeshof. De gemeente wil niet kwijt om welke medewerkers het gaat. Zwembad Reeshof is donderdag nog gesloten.

Bij het ongeluk raakte een vijf maanden oude baby ernstig gewond toen twee geluidsboxen losraakten van het plafond en haar raakten. De baby werd na het ongeluk in het zwembad gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Daar overleed het meisje rond middernacht. De 27-jarige moeder raakte ook gewond aan haar hoofd.

Meerdere onderzoeken
Naast de gemeente, gaat ook justitie een strafrechtelijk onderzoek doen. Hiervoor worden enkele medewerkers van de gemeente verhoord. Tevens starten de provincie, als toezichthouder op zwembaden, en de politie een onderzoek.

Inspectie in april
Volgens Noordanus moet zo snel mogelijk duidelijk worden waar het precies is misgegaan. "Tijdens een inspectie in april kwam naar voren dat de bevestiging van de geluidsinstallatie niet in orde was en vervangen moest worden. Dat is niet gebeurd." Volgens de burgemeester is het zwembad zelf hierin in gebreke gebleven, maar omdat het zwembad onder de gemeente valt, neemt hij de verantwoordelijkheid hiervoor op zich.

Onduidelijk
Onduidelijk is waarom het onderhoud niet is uitgevoerd. Volgens de burgemeester is er een menselijke fout gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. "Het is heel tragisch dat deze fout is uitgelopen op een drama." Het zwembad valt onder de verantwoording van de gemeente. Noordanus wil dat de onderste steen boven komt. Hij hoopt voor het eind van de dag duidelijk te hebben waar het mis is gegaan.

Scheurtjes in roestvrijstalen kabels
Volgens een toezichthouder van de provincie zijn scheurtjes in de roestvrijstalen kabels waaraan de luidsprekers hingen waarschijnlijk de oorzaak van het ongeluk in zwembad Reeshof. De haarscheurtjes zijn ontstaan door de vochtige lucht in het zwembad. In verband met het onderzoek blijft het zwembad tot donderdag gesloten.

Reacties uit de gemeentepolitiek
Tilburgse politici reageren geschokt op het ongeval. Loes Dielissen van de Tilburgse Volkspartij zegt een traantje weggepinkt te hebben. Joost van Puijenbroek, fractievoorzitter van TROTS, stelt wethouder Jan Hamming verantwoordelijk voor het ongeval: "In april was er een onderzoek waaruit bleek dat de kabel van de geluidsbox vervangen moest worden. We zullen de wethouder confronteren met deze nalatigheid." De fractie van TROTS heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd met wethouder Hamming.

CDA-fractievoorzitter Marcel van den Hoven prijst de reactie van de burgemeester. Hij vindt dat er eerst een onderzoek moet komen voordat er een schuldige aangewezen kan worden. Fractievoorzitter Paulus Oerlemans van GroenLinks deelt die mening.

Fractievoorzitter Cecile Fransen van de VVD: "Het is zeer betreurenswaardig dat dit eerst moet gebeuren voordat mensen aan het denken worden gezet om hun zaakjes op orde te brengen."

Eerste publicatie: woensdag 2 november 2011 - 14:40
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Roestvast staal, een sluipmoordenaar in zwembaden

http://www.omroepbrabant.nl/?news/164134682/Roestvast+staal,+een+sluipmoordenaar+in+zwembaden.aspx
Laatst gewijzigd: donderdag 3 november 2011 - 09:58 | Auteur: Hessel Rippe

TILBURG - Had het drama in zwembad Reeshof in Tilburg voorkomen kunnen worden? Het ministerie van VROM waarschuwde gemeenten al in 2002 dat roestvast staal in zwembaden gevaarlijk is voor de constructie. Corrosie bleek toen al de boosdoener.

Een toezichthouder van de provincie zei woensdag dat scheurtjes in de roestvast stalen kabels waaraan de luidsprekers hingen waarschijnlijk de oorzaak waren van het ongeluk in zwembad Reeshof in Tilburg een dag eerder. Bij het ongeluk vielen de luidsprekers op het hoofd van een vijf maanden oud meisje die later in het ziekenhuis in Rotterdam bezweek aan haar verwondingen.

Veel langer bekend
In een verklaring van de gemeente Tilburg woensdag staat dat 'uit de eerste rapportages blijkt dat de bevestigingsmaterialen waarmee de geluidsboxen waren opgehangen in slechte staat verkeerden en vervangen hadden moeten worden.' De gemeente kreeg deze informatie in april 2011 via een extern bureau. Toch was het feit dat het gebruik van roestvast staal (RVS) in zwembaden tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden al veel langer bekend.

Zo vertelt een rapport uit 2009 van het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) dat de 'Staatssecretaris van VROM per brief van 27 februari 2002 Burgemeester en Wethouders van alle gemeenten geattendeerd heeft op deze risico's'. Want 'standaard RVS-legeringen zijn volstrekt ongeschikt voor gebruik in dragende constructies boven het bassin in overdekte zwembaden,' aldus het rapport.

Corrosie
Wat de sterkte van het staal aantast is (put)corrosie. Daarbij vormen zich putjes in het oppervlak van het staal. Het chloor tast plaatselijk de beschermende laag chroomoxide aan. Uiteindelijk ziet het materiaal er grotendeels gaaf uit, maar met een aantal putjes over het oppervlak, vertelt Wikipedia. Ook het rapport van VROM uit 2009 zegt dat 'deze corrosie soms niet zichtbaar is, waardoor constructies zonder 'waarschuwing' kunnen bezwijken'.

Volgens twee adviesbureaus in een publicatie uit 2004 kan 'scheurvorming [bij roestvast staal] in zwembaden door aanwezigheid van stoffen als hypochloriet (chloor) en verbindingen hiervan met organische stoffen (zweet, parfum, urine) al bij kamertemperaturen voorkomen.' Daarom, zo zeggen zij, mogen 'in situaties waar trekspanningen kunnen voorkomen, zoals dragende ophangconstructies, deze materialen niet meer gebruikt worden'.

Eerdere gevallen
Dat leidt tot levensgevaarlijke situaties zo blijkt uit het instorten van het dak van een zwembad in Steenwijk in 2001. Toen kwamen de aan roestvast staal bevestigde luchtkanalen los, waardoor het hele plafond instortte. Er was op dat moment niemand in het zwembad aanwezig. In 1985 gebeurde hetzelfde in een zwembad in het Zwitserse Uster. Daar kwamen toen twaalf mensen bij om het leven.

En dat terwijl RVS juist oorspronkelijk gebruikt werd omdat 'ervan uit werd gegaan dat RVS tegen corrosie bestand zou zijn en daarom is RVS op grote schaal toegepast in zwembaden' (VROM, 2009). Ook het artikel van de adviesbureaus geeft aan dat 'juist vanwege de corrosiebestendigheid dit materiaal ook veelvuldig is gebruikt in ophangconstructies in zwembaden'.

Accuut gevaar
De bedrijven Force Technology in Leiden en Cobra Consultancy in Hazerswoude voerden vanwege de corrosie bij RVS een steekproef onder 65 (van de 900) zwembaden in Nederland uit. Uit hun onderzoek bleek dat veertien (22%) zwembaden 'een acuut gevaar' vormden. Achttien andere zwembaden werd door de twee adviesbureaus met klem aangeraden om roestvast stalen elementen 'zo snel mogelijk' te vervangen.

Ook het ministerie van VROM constateerde in 2009 dat veel gemeenten nog te weinig de gevaren onderkenden. "De 'Praktijkrichtlijn voor inspectie en onderhoud van (ophang)constructies, bevestigingen en voorzieningen in overdekte zwembaden' uit 2004 is bij zeventien van de 48 gemeenten die hebben gereageerd niet bekend. Ook het begin dit jaar verspreide inspectiesignaal 'Risico's van stalen (ophang)constructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden' (2009) is bij praktisch de helft van de gemeenten onbekend."

'Niemand voelt zich verantwoordelijk'
De twee adviesbureaus constateerden in 2004 dat er veel vertraging ontstaat bij het vervangen van roestvast staal in zwembaden omdat vaak onduidelijk is wie daarvoor zorg moet dragen. 'Er zijn vaak zoveel partijen betrokken bij het hele proces dat uiteindelijk niemand zich verantwoordelijk voelt.' In 2002 heeft de staatssecretaris van VROM gemeenten al 'gewezen op hun verantwoordelijkheid voor het toezicht op bestaande bouwwerken, waaronder zwembaden.'

Twee onderzoeken, een intern onderzoek van de gemeente en een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie, moeten nu duidelijk maken wie er precies verantwoordelijk is geweest. Als duidelijk wordt dat roestvast staal de oorzaak van het drama is geweest, blijkt uit het rapport en de richtlijnen van het ministerie van VROM dat er iets had moeten gebeuren. Dat dit veel eerder had gemoeten, is door het drama pijnlijk duidelijk geworden.

Eerste publicatie: woensdag 2 november 2011 - 23:28
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
'Provincie controleerde zwembad Reeshof volgens regels'
door omroepbrabant op 3 nov 2011

http://brabantn.ws/Eeb - De provincie heeft volgens de regels gehandeld tijdens eerdere controles van de veiligheid in zwembad De Reeshof in Tilburg. Volgens een woordvoerder van gedeputeerde Johan van den Hout van Handhaving zijn de inspecties uitgevoerd zoals verplicht. De provincie ziet geen aanleiding om de controles op een andere manier te gaan uitvoeren.

Het Openbaar Ministerie maakte donderdag ook bekend dat de twee geschorste medewerkers van de gemeente Tilburg na het zwembaddrama niet als verdachten worden gezien. Dat zei een woordvoerder van het OM in Breda. Het onderzoek is nog in de opstartfase en er zullen deze week getuigen worden gehoord.

Geschorst
De twee medewerkers zijn door de gemeente geschorst gedurende het onderzoek naar het dodelijk ongeluk in zwembad de Reeshof. Daarbij kwam een vijf maanden oude baby om het leven door een naar beneden gevallen luidsprekerbox.

Onderzoek
Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat weten dat het interne onderzoek van de gemeente helemaal los staat van het onderzoek van justitie. Woensdag stelden politieke partijen al vragen over de rol van sportwethouder Jan Hamming, maar burgemeester Peter Noordanus houdt deze kwestie zelf onder zijn hoede. Het zwembad is donderdag nog dicht.

Roestvrijstalen kabels
Woensdag bleek dat scheurtjes in de roestvrijstalen kabels waaraan de luidsprekers hingen de oorzaak zijn van het ongeluk. Door de vochtige lucht bij het zwembad in Tilburg zijn de haarscheurtjes ontstaan. Tijdens een inspectie bij zwembad Reeshof in april bleek al dat de kabels aan vervanging toe waren.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
D66 gaat Kamervragen stellen over ongeluk in zwembad Reeshof

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1643391063/D66+.aspx
Laatst gewijzigd: maandag 7 november 2011 - 12:12 | Auteur: Audrey Verhagen

DEN HAAG - D66 gaat Kamervragen stellen over het ongeluk in zwembad Reeshof in Tilburg. Met de vragen wil de partij erachter komen wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud van gemeentelijke zwembaden in Nederland.

Het ministerie van VROM heeft in 2009 onderzoek gedaan naar het zwembad in Tilburg. Volgens D66 is nu niet duidelijk wie er precies verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het onderhoud. "Dat moet in de toekomst veranderen", zegt een woordvoerder van D66.

Vorige week overleed de vijf maanden oude baby Rosalie na een ongeluk in zwembad Reeshof. Een luidspreker was losgeraakt van het plafond en viel op het hoofd van het kindje. Ook haar moeder raakte lichtgewond.

Gemeenteraad Tilburg
Maandagmiddag vergadert de Tilburgse gemeenteraad over de begroting voor volgend jaar. Voorafgaand aan die vergadering zal burgemeester Peter Noordanus stilstaan bij het ongeluk en een update van de stand van zaken geven.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Zwembaden nemen maatregelen  

http://www.tctubantia.nl/regio/achterhoek/9847415/Zwembaden-nemen-maatregelen.ece
donderdag 10 november 2011 | 17:00 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 november 2011 | 17:03
 
't Timpke en 't Spilbroek alert op roestvorming na dodelijk ongeluk met baby in Tilburgs zwembad

NEEDE / BORCULO - Het ongeval in zwembad Reeshof in Tilburg, waarbij een vijf maanden oude baby om het leven kwam door twee vallende geluidsboxen, heeft de zwembaden in Berkelland op scherp gezet. Zwembad ‘t Timpke in Borculo neemt extra maatregelen.

Het heet roestvrij staal (rvs) maar in zwembaden is het door de hoge vochtigheidsgraad in combinatie met chloor wel degelijk onderhevig aan corrosie. Door het doorroesten van rvs-ophangkabels vielen vorige week in zwembad Reeshof in Tilburg twee aan het plafond hangende geluidsboxen naar beneden. De vijf maanden oude baby Rosalie, die er onder in het peuterbad zat, raakte zo zwaar gewond dat ze later in het ziekenhuis overleed. De 27-jarige moeder raakte ook gewond aan haar hoofd.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens een inspectie in april al was gebleken dat de ophanging van de geluidsboxen in het Tilburgse zwembad niet deugde en vervangen moest worden. Dat is nooit gebeurd.

Hoe zit het eigenlijk met de twee Berkellandse binnenzwembaden? Wordt daarin ook gebruik gemaakt van rvs? En worden deze staalconstructies gecontroleerd op roestvorming? Dat wil de PvdA graag van het college van B en W weten.

Manager Hans Meijerink van zwembad ‘t Timpke in Borculo zegt meteen actie te hebben ondernomen naar aanleiding van het ongeval in Tilburg. „We laten de staalconstructies in ons bad regelmatig controleren op roestvorming. Dat is twee jaar geleden voor het laatst gebeurd, maar ik heb nu voor de zekerheid een bedrijf opdracht gegeven om safety’s te plaatsen. Dat zijn rvs-kabels die zowel aan de geluidsboxen als aan het staalconstructie vastzitten. Mocht er dus iets misgaan met de ophanging, zoals in Tilburg, dan kan de geluidsbox toch niet vallen.

In ‘t Timpke zijn de luidsprekers twee jaar geleden geplaatst. Twee boxen hangen aan de omstreden rvs-constructies, de overige direct aan de staalconstructie.

Ook zwembad ‘t Spilbroek in Neede laat de metaalconstructies een keer per drie kaar controleren. „Bij de laatste controle in 2010 bleek dat de rvs-ophanging van het systeemplafond aan roestvorming onderhevig was. Daarom hebben we dit jaar de ophanging vervangen door een gegalvaniseerde, verzinkte onderdelen”, zegt manager Joyce van Eijck.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gemeente Tiel sluit instructiebad van zwembad Groenendaal

http://www.stadtiel.nl/service/zoeken/gemeente_tiel_sluit_instructiebad_van_zwembad_groenendaal_19497827.html
20-11-2011 12:32

TIEL - De gemeente Tiel heeft besloten om het instructiebad van zwembad Groenendaal af te sluiten voor publiek. Uit onderzoek is gebleken dat de dakconstructie boven het instructiebad dusdanig slecht is dat veilig gebruik van het instructiebad de komende tijd niet meer kan worden gegarandeerd.

Op dit moment wordt een fysieke afscheiding tussen het instructiebad en de rest van het zwembad aangebracht en wordt de dakconstructie tijdelijk ondersteund. Met spoed worden maatregelen getroffen om de betreffende dakconstructie te herstellen, zodat een veilig gebruik weer kan worden gegarandeerd. Binnen welk tijdsbestek deze werkzaamheden kunnen plaats vinden wordt midden volgende week bekend.

De rest van het zwembad - onder andere het wedstrijdbad en recreatiebad- is door Bouw- en Woningtoezicht voor gebruik veilig verklaard. Het diplomazwemmen dat voor zaterdag geprogrammeerd stond kan dus gewoon doorgaan.

Aanleiding
Naar aanleiding van het incident in Tilburg heeft de VROM-inspectie alle gemeenten in Nederland aangeschreven nader onderzoek te doen naar de technische toestand van daken van zwembaden.
Bouw- en Woningtoezicht van Tiel heeft dit onderzoek uitgevoerd bij zwembad Groenendaal.
 
Bezoekers van zwembad Groenendaal plus kunnen veilig zwemmen in het wedstrijd- en recreatiebad. Alle zwemlessen in het instructiebad (bad 1 en 2) worden voorlopig uitgesteld. De ouders van zwemleskinderen worden hierover geïnformeerd. Verder gaan de doelgroep-activiteiten die normaal in het instructiebad plaatsvinden voor bepaalde tijd niet door.


Dak zwembad Tiel blijkt onveilig
door TVGelderland op 19 nov 2011

DAK ZWEMBAD TIEL BLIJKT ONVEILIG

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuwsartikel/1228071/Dak-zwembad-Tiel-blijkt-onveilig.htm

TIEL - Het instructiebad van zwembad Groenendaal in Tiel gaat tijdelijk dicht. Volgens de gemeente is de dakconstructie zo slecht dat de veiligheid in het bad niet meer kan worden gegarandeerd.

De dakconstructie wordt tijdelijk ondersteund. Binnenkort wordt het dak helemaal hersteld. De rest van het zwembad is volgens Bouw- en Woningtoezicht wel veilig. Het diplomazwemmen dat voor zaterdag op het programma staat kan dus gewoon doorgaan.

De slechte staat van het dak kwam aan het licht door onderzoek van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Aanleiding was een incident in Tilburg, waar twee luidsprekers in een zwembad naar beneden vielen. Een baby kwam daardoor om het leven. De VROM-inspectie vroeg daarop alle gemeenten om onderzoek te doen naar roestvorming in zwembaden.


Tiel gewaarschuwd over onveilig dak
door TVGelderland op 20 nov 2011
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Zwembad in Hoogezand gaat dicht
door rtvnoord op 9 dec 2011
HOOGEZAND - Zwembad De Kalkwijck in Hoogezand gaat tijdelijk dicht.

Dat is vrijdagmiddag besloten na spoedberaad in het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer. Donderdag kwam naar buiten dat de ophanging van de verlichting en de luidsprekers was aangetast en er kans bestond dat de heleboel naar beneden zou storten.

Het zwembad bleef in eerste instantie open maar dat besluit is nu teruggedraaid.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gemeente Tilburg bekent schuld in zwembaddrama
Uploaded by omroepbrabant on Apr 11, 2012
De gemeente Tilburg was in rapporten van inspectiebedrijf Corrodium al drie keer gewaarschuwd dat de ophanging van de geluidsboxen in het Tilburgse zwembad Reeshof moest worden aangepakt. De roestvrijstalen moeren en bouten moesten door verzinkt staal worden vervangen.



Burgemeester Noordanus noemt rapport schokkend en betuigt spijt
Uploaded by omroepbrabant on Apr 11, 2012
Het fatale ongeval in het Tilburgse zwembad Reeshof, waarbij in november vorig jaar een baby om het leven kwam, is de schuld van de gemeente Tilburg. Dat zei burgemeester Noordanus dinsdagavond tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport over het ongeluk.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Toelichting onderzoeksrapporten ongeval zwembad Reeshof

bron:www.tilburg.nl
NIEUWSBERICHT 10 april 2012

Burgemeester Peter Noordanus heeft 10 april de onderzoeksrapporten over het dramatisch ongeval in zwembad Reeshof toegelicht.


Dat deed hij tijdens een persconferentie in het stadskantoor. De gemeenteraad bespreekt de rapporten tijdens een openbare raadsvergadering op 12 april. Die begint om 19 uur.
Bij het ongeval op 1 november 2011 werd een 5 maanden oude baby dodelijk getroffen door een geluidsinstallatie. Haar moeder raakte gewond. Na het ongeval is eerst een intern dossieronderzoek gedaan en daarna een verdiepend onderzoek door PwC.

Uitkomsten
De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn dat er al in inspectierapporten van 2006 melding wordt gemaakt van de gevaren van corrosie bij ophangsystemen in het zwembad. Deze waarschuwing wordt herhaald in een inspectierapport uit 2009. In april 2011 verscheen een inspectierapportage die expliciet wijst op de gevaren van de ophanging van de bewuste geluidsinstallatie en dat deze met urgentie vervangen moet worden. Uit de onderzoeken blijkt dat gemaakte onderhoudsafspraken niet zijn nagekomen. De onderzoeken bevestigen daarmee dat er fouten zijn gemaakt door de gemeente Tilburg en dat de gemeente voor de gevolgen daarvan verantwoordelijk is. De onderzoeken geven daarnaast een helder beeld van de aanleiding.

Maatregelen
Als gevolg hiervan heeft de gemeente besloten tot een disciplinaire maatregel voor één medewerker, te weten een voorwaardelijk strafontslag. Twee managers/medewerkers zijn in het kader van het onderzoek nog niet gehoord vanwege ziekte. Met betrekking tot deze managers/medewerkers bestaat het voornemen om een disciplinair, respectievelijk een functioneringstraject te starten.
Daarnaast zijn er aan een aantal andere medewerkers functioneringstrajecten medegedeeld. Direct na het ongeval zijn er inspecties uitgevoerd in de zwembaden en zijn ophangingen vervangen.

Daarvoor werden in november de zwembaden Reeshof en Stappegoor tijdelijk gesloten. Daarnaast is er inmiddels een onderzoek geweest naar constructieve, installatie-, brand- en gebruikersveiligheid in alle zwem- en sportaccommodaties in Tilburg. Deze hebben geresulteerd in maatregelen en een verder plan van aanpak op genoemde onderdelen.

Onderzoeken
Na het ongeval is er in 2 fasen binnen de gemeente een onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen. In de eerste fase is een dossieronderzoek gehouden waarin alle beschikbare dossiers, e-mails en brieven zijn gebruikt. In de tweede fase is een verdiepend onderzoek gehouden waarbij medewerkers en management zijn gehoord. Om de onafhankelijkheid en kwaliteit te waarborgen is PwC opdracht gegeven het verdiepend onderzoek in deze fase te verrichten. Naast de vraag wat er is gebeurd moest ook de vraag worden beantwoord hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie daar verantwoordelijk voor is.

Het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar deze gebeurtenis loopt nog. Daarvoor is een tiental medewerkers gehoord door de politie. De gemeente wacht de uitkomst van dit onderzoek af.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
OM vervolgt verdachten in zwembadzaak Tilburg

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161087/vervolgt-verdachten/
21 juni 2013 - Arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant

Twee natuurlijke personen en de Gemeente Tilburg worden door het OM gedagvaard wegens hun betrokkenheid in de ‘Reeshofzaak'.

De gemeente en de twee ambtenaren  worden strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden worden voor de gebeurtenissen die leidden tot het fatale ongeval  op 1 november 2011. Die dag vielen er in het zwembad twee luidsprekers van het plafond, waardoor een vijf maanden oude baby werd geraakt. De baby raakte zeer ernstig gewond aan haar hoofd en stierf later die dag. Het OM verwijt de drie verdachten dat zij onvoldoende gedaan hebben om het ongeval te voorkomen.
 
Het zal nog enige tijd duren voor de inhoudelijk behandeling van de zaken bij de rechtbank in Breda gepland staat.
Samen sterk in de hulpverlening!