DRIEBERGEN - Het alarmnummer 112 van de politie heeft enorm veel last van misbruik. Maar liefst 80 procent van alle telefoontjes, ongeveer drie miljoen, worden onterecht gepleegd.
In ruim 40 procent van die drie miljoen misplaatste telefoontjes gaat het om bewuste pesterij.
De korpschef van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), P. van Zunderd, is hier woedend over. Hij zei dat maandag tijdens een persconferentie over de prestaties en toekomstverwachtingen van zijn korps. "Ik wil meer technische middelen om dit aan te pakken."
Volgens Van Zunderd spande een dader de kroon door 21.000 keer onterecht te bellen. Ook heeft het onjuiste gebruik door zogenoemde 'broekzakbellers' een flink aandeel in de misplaatste telefoontjes naar 112. Bij deze personen maakt het toestel verbinding met het alarmnummer, zonder dat de eigenaar dat bewust doet.
"We gaan hier sterker tegen optreden", benadrukt de korpschef van het KLPD. "We passen al het instrument toe van sms- en voicebombardementen, terugbelacties en brieven aan ouders. Daarnaast heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken ingestemd met een actie tegen het misbruik."
Het gaat dan vooral om technische ingrepen zoals het kunnen blokkeren van een telefoon. Daarvoor is volgens Van Zunderd nog wel een wetswijziging nodig. De eerste resultaten hiervan verwacht hij aan het eind van dit jaar.
Verder werd uit de presentatie van het KLPD duidelijk dat er het afgelopen jaar 194 doden op de Nederlandse snelwegen vielen te betreuren. Ook zijn 1624 mensen op de snelwegen gewond geraakt en in een ziekenhuis opgenomen. In totaal waren er op de snelwegen ongeveer 27.500 ongelukken.
Bron. Nu.nl