Algemene brandweer bezuinigingen Limburg Noord
woensdag, 30 november 2011 21:02
De RRC (Raad van Regionaal Commandanten) heeft in 2009 bedacht om de financiën van de brandweer te onderzoeken. Dit omdat de kostenstijgingen van de brandweer afgelopen 10 jaar niet betaalbaar meer zijn en moeten worden verminderd. Ze willen 20% verminderen van de totale budget van de brandweer op een wijze zo dat het wel mogelijk is. Onder leiding van de heer Mans (oud-burgemeester van Enschede) is er een commissie samengesteld en gevraagd om advies uit te brengen over deze drie vragen:
1 - Hoe kan de lineaire kostenstijging van de brandweer worden omgebogen?
2 - Hoe kan de brandweer efficiënter en effectiever worden gefinancierd?
3 - Welke financiële effecten zijn realistisch als de Strategische reis wordt geëffectueerd?
De commissie heeft viertal gebieden onderscheiden wat betreft om de kosten te verminderen van de brandweer.
- heroverwegingen in de werkwijze van de brandweer
- heroverwegingen ten aanzien van de kerntaken van de brandweer
- heroverwegingen in de schaalgrootte om taken te organiseren
- heroverwegingen in de financieringsstructuur van de brandweer.
Deze heroverwegingen zijn gebaseerd op aantal gedachten zoals: dat burgers en bedrijven in meeste gevallen zich zelf kunnen redden en dat dit verder vergroot kan worden. De commissie heeft de wetenschap er bij betrokken en komt tot de conclusie dat de brandweer weinig kan doen bij een woningbrand om de mensen te redden. Deze gedachten leiden tot een aantal aanpassingen: flexibele voertuigbezetting, controletaak inzake vergunningen te verminderen. Verder willen ze nagaan over duiken en OGS (ongeval gevaarlijke stoffen) of dat niet anders georganiseerd kan worden. Als ze kijken op schaalvergroting willen ze ook landelijk organiseren van inkoop en de meldkamers samenvoegen. Het totale pakket wat er bezuinigd moet gaan worden is 185 miljoen euro. De noodzakelijke investeringen zijn 100 miljoen euro.
Hoe is het georganiseerd bij de brandweer in Noord-Limburg?
De veiligheidsregio Limburg Noord is een samenwerking van de politie Limburg-Noord, brandweer Limburg-Noord, GHOR Limburg-Noord, de gemeenten in de regio en bijvoorbeeld defensie. De Veiligheidsregio Limburg-Noord verzorgt de multi disciplinaire coördinatie op en tijdens de rampenbestrijding.
De veiligheidsregio Limburg-Noord is op gedeeld in een aantal districten waaronder: Venray, Venlo, Weert, Roermond, Horst- Peel en Maas. District Venray komt binnenkort bij district Venlo en Weert die samen weer een Veiligheidsregio vormen. Horst- Peel en Maas zullen in stapjes bij deze districten komen. Elk district heeft een pot met geld wat ze mogen uitgeven aan de brandweer wat via de gemeenten komt. Dus je hebt meerdere potjes met geld waar over bezuinigd moet worden, die samen een grote pot vormen van de veiligheidsregio Limburg Noord. Omdat de districten Venlo, Weert en (Venray) al samenwerken is dit een lastige kwestie. Overigens komt bij dat de burgemeesters van alles districten uiteindelijk bepalen wat er gebeurd.
De gemeentes ontvangen geld van de inwoners die belastingen betalen een deel gaat naar de brandweer. In Venlo betaald een inwoner ongeveer 30 tot 50 euro aan belastingen wat voor de brandweer is. Dit gaat in dat potje wat ik eerder hebt verteld. Ook krijgt de gemeente subsidie van de overheid wat in dat zelfde potje gaat maar het grootste gedeelte komt van de inwoners van de gemeente.
De totale pot van de Veiligheidsregio Limburg-Noord daarvan moet 10 tot 15% worden bezuinigd. Dit kan bij het een district meer zijn dan bij het andere. Er zullen heel wat punten worden vast gesteld waar op ze mogelijk kunnen gaan bezuinigen uiteindelijk beslissen alle burgemeesters van de districten over deze punten. De bedoeling is om 15% te bezuinigen en daarvan word 5% geïnvesteerd in proactie en preventie. Op nazorg wordt het minst bezuinigd, omdat nazorg niet vaak word gebruikt en alleen bij extremen gebeurtenissen die een grote impact hebben belangrijk is.
In de afgelopen maand was er veel paniek `8 brandweer kazernes moesten gesloten worden. Uiteindelijk kwam het bericht dat alleen de kazerne in Maasbree moest sluiten.
De komende tijd wordt er geïnvesteerd in preventie dus in het voorkomen van brand. En er wordt over een aantal jaren gekeken wat betekend het dan voor de brandweerzorg die men nu krijgt.
De duikteams zullen van 4 naar 1 gaan. Dit komt omdat het levensreddende gedeelte van een duikteam beperkt is.
Het aantal teams voor gaspakkeninzet en ontsmetting wordt teruggebracht van vijf naar twee.
Verschillende coördinerende functies worden samengevoegd of komen helemaal te vervallen.
Bron: 112Regiolimburg.nl