VrZW stelt regionaal crisisplan vastBelangrijke stap in regionalisering crisisbeheersing.
De landelijke vorming van de veiligheidsregio’s betekent een geleidelijke overgang van gemeentelijke rampenbestrijding naar regionale crisisbeheersing. Met het vaststellen van ons regionaal crisisplan (RCP) Deel I heeft ook Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland een grote stap voorwaarts gezet. Deel I van het RCP richt zich op een versterking van de bestaande kwaliteiten van alle betrokkenen in onze regio.
Het RCP is een formeel document dat de nieuwe crisisbeheersingsorganisatie vastlegt. Dat betekent dat afspraken over de praktische organisatie zijn opgenomen: hoe pakken we rampen en crises in onze regio aan? Wie heeft welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing? Veel van de betrokkenen bij crisisbeheersing en rampenbestrijding werken onder een andere functienaam binnen de nieuwe structuur samen. Zo is het ‘hoofd sectie’ nu ‘algemeen commandant’. De nieuwe functiebenamingen zijn geïntroduceerd met de invoering van de Hernieuwde GRIP eerder dit jaar. Het RCP laat eigenlijk zien welke rol ieder speelt in het grotere geheel. Belangrijke onderdelen van het RCP vormen de mogelijkheden om maatwerk te leveren in de aanpak van een crisis (het zogeheten “koppenmodel”) en de afspraken met crisispartners,zoals bijvoorbeeld Defensie en Het Nederlandse Rode Kruis.
Wet veiligheidsregio’s
Met het vaststellen van Deel I van het regionaal crisisplan voldoet VrZW aan de verplichting van de Wet veiligheidsregio's om over een RCP te beschikken. Het is daarmee het derde nieuwe verplichte plan naast het eerder vastgesteld regionaal risicoprofiel en het regionaal beleidsplan. Projectleider Christel Cools: "Met het RCP verstevigen we de basis van de crisisbeheersing. Niet alleen van onze eigen regio maar eigenlijk van heel Nederland. Door gebruik te maken van een landelijk format RCP richt elke regio haar crisisbeheersingsorganisatie uniformer in, waardoor het opleiden van functionarissen gemakkelijker is. Ook kunnen functionarissen uit een andere regio, bijvoorbeeld in het kader van bijstand of aflossing, het werk in onze regio naadloos overnemen. En vice versa. Als projectteam hebben we er hard aan gewerkt dat goed op papier te krijgen en als ik nu het eindresultaat zie, is dat zeker geslaagd".
In 2012 wordt Deel II opgesteld, met hierin de uitwerking van product- en procesbeschrijvingen. Het RCP vervangt na vaststelling van Deel II de negen gemeentelijke rampenplannen in Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.
Meer informatie over het RCP VrZW is te vinden in de
factsheet.
http://www.veiligheidsregiozaanstreekwaterland.nl/veiligheidsregio-zaanstreek-waterland/nieuws/item/artikel/247/